Andre Arcuri står i halvfigur mot trappegelender
Kristiania-professoren Andrea Arcuri og kan glede seg over å motta prestisjefull pris innenfor feltet "software engineering."Foto: Kristiania

Det er ACM Sigsoft som står for denne årlige kåringen i en rekke ulike kategorier innenfor programvareutvikling. Andrea Arcuri vant i kategorien “Impact Paper Award” sammen med Gordon Fraser. Sammen skrev de artikkelen “EvoSuite: Automatic Test Suite Generation for Object-Oriented Software” i 2011.

 –  Dette var en av de første i en serie artikler relatert til et nytt forskningsverktøy vi bygget opp gjennom et tiår sammen med flere studenter og postdoktorer. Verktøyet ble brukt i hundrevis av vitenskapelige artikler fra forskere over hele verden, forteller Arcuri.

Automatisert programvaretesting

ACM Sigsoft er en ledende organisasjon internasjonalt innen forskning på programvareteknologi og i programvarefeltet. Etter at organisasjonen ble etablert i 1976, har de vokst til å bli en av de mest anerkjente innen sitt område. 

Mitt nåværende arbeid er direkte knyttet til artikkelen fra 2011.

Andrea Arcuri

 – Det er 12 år siden artikkelen kom ut, hva forsker du på i dag?

 – Mitt nåværende arbeid er direkte knyttet til artikkelen fra 2011. På den tiden fokuserte vi på et spesifikt område innenfor programvaretesting, såkalt enhets-testing. Nå bruker vi disse lærdommene til å løse mer komplekse og utfordrende forskningsproblem innenfor programvaretesting, såkalt  systemtesting, sier professoren.

 – Hvordan vil du beskrive forskningsfeltet ditt for å gjøre det forståelig for alle oss som ikke er utviklere eller programmerere?

Profilbilde av Tor-Morten Grønli, halvfigur
Dekan Tor-Morten GrønliFoto: Kristiania

 – De fleste av oss har opplevd å bruke et dataprogram, en mobilapp eller en nettside som krasjet, ikke fungerte eller ga feil resultat. Vår forskning tar sikte på å løse slike problemer ved å automatisk finne programvarefeil før programvaren blir tilgjengelig for allmennheten, forklarer han.

 – Kunstig intelligens (KI) er på alles lepper om dagen. Hvordan har den nye KI-revolusjonen gjort seg gjeldende i ditt felt?

 – Vi har brukt KI i programvareutvikling i nesten 50 år, det er ikke noe nytt for oss. Forskjellen fra den gang til nå er at forskningsfellesskapet har oppnådd resultater med praktisk betydning for allmennheten, sier Arcuri.

Stolt dekan

Dekan og professor ved School of Economics, Innovation, and Technology, Tor-Morten Grønli, syns det er stas å ha en forsker som Andrea Arcuri i staben.

 – Vi er veldig stolte over å ha en forsker hos oss som har mottatt en så prestisjetung pris. Det er en bekreftelse på at vi har dyktige ansatte som jobber hardt for å nå sine mål og som gir viktige bidrag innen sine fagfelt. Det er forhåpentligvis også med på å inspirere alle andre kollegaer til å fortsette å stå på for å oppnå internasjonal anerkjennelse, sier Grønli.