Interiørstudentene smilende i klasserommet sammen med deleierne OnklP og Mats.
Interiør og romarkitektur studentene sammen med sine fagansvarlige og deleierne Mats og OnklP. Foto: Kristiania/Benjamin Åvitsland

– Det er veldig gøy å få jobbe med reelle kunder. Du gjør en ekstra innsats for at det skal bli bra når du vet at det kommer noen for å se på deg og arbeidet ditt, sier andreårsstudent Fredrikke Taaje.

Sammen med medstudentene Norah Isabelle Tollin og Tanya Rossa Gadani, har Fredrikke jobbet med å designe et nytt konsept til nabolagspuben på Nesoddtangen. Baren fikk nylig nye eiere, deriblant artisten OnklP. De ønsker nå å pusse opp lokalene, men vil fortsatt beholde sjarmen av å være et sted der alle på Nesodden kan samles.

For å skape den typiske pubfølelsen brukte vi naturelementer som valnøtt og beiset eik. De myke og harde elementene flyter godt sammen for å skape en helhet i baren som ønsker alle velkommen, forklarer studentene. 

– Gruppene tolket oppgaven ulikt. Vi valgte å ta utgangspunkt i kollektivtilbudet undergrunn fordi det er et møtested for alle, uavhengig av hvem man er eller hvor man kommer fra, forklarer de tre interiørstudentene.

I sitt design benyttet Norah, Tanya og Fredrikke en blanding av harde materialer som rustfritt stål, betong og messing, men kombinerte med varme fargetoner.

– For å skape den typiske pubfølelsen brukte vi naturelementer som valnøtt og beiset eik. De myke og harde elementene flyter godt sammen for å skape en helhet i baren som ønsker alle velkommen, forklarer studentene. 

SOME_Interiør_Granbar_OnkelP_FK_BenjaminÅvitsland-7.jpg
Studentene jobbet med prosjektet i 4 uker, og viste stolt frem arbeidet sitt til deleierne. Foto: Kristiania/Benjamin Åvitsland

Imponerte over studentenes løsninger

Etter fire intensive uker med idémyldring og lange dager på skolen skulle studentene presentere konseptene for kunden. Mats Schjølberg Ulshagen var en av eierne som var til stede under presentasjonen. Han var mektig imponert over studentenes løsninger og sier at det vil bli vanskelig å avgjøre hvilket konsept som vil passe dem og Granbar best.

Mats Schjølberg Ulshagen og Pål Tøien (OnklP) smilende med armene i kryss
Mats Schjølberg Ulshagen og Pål Tøien (OnklP) var imponerte over studentenes bidrag.Foto: Kristiania/Benjamin Åvitsland

– Vi har lenge snakket om å gjøre baren bedre. Det var ni supergode presentasjoner, så vi må bruke litt tid på å se gjennom dette her, sier Mats.

En annen imponert tilskuer var OnklP. Han forteller at de kan hente mye inspirasjon til baren fra arbeidet til studentene, og at presentasjonene var utrolig inspirerende.

– Det ser ut som at de virkelig har gjort en innsats. Det var heftige presentasjoner og supergrundig arbeid. Jeg er skikkelig positivt overraska, spesielt over gjenbruksløsningene som viser hvordan vi kan bruke det vi allerede har, sier han. 

Fokus på å være bransjenær

På det toårige fagskolestudiet i interiørdesign og romarkitektur lærer studentene å planlegge og gjennomføre interiørprosjekter fra idé til ferdig resultat. Studentene får jevnlig bryne seg på praktiske oppgaver som innebærer å utvikle idé og konsept for reelle kunder. Faglærerne bruker kontaktene sine for å skaffe studentene utfordrende og lærerike oppdrag.

– Vi vil at studentene skal lære hvordan de skal forholde seg til et prosjekt og en kunde. Ved å gjennomføre et reelt prosjekt så får de forståelse for alle etapper et kundeoppdrag består av. Vårt hovedfokus er å være bransjenær, sier fagansvarlig Boris Miller.

Det ser ut som at de virkelig har gjort en innsats. Det var heftige presentasjoner og supergrundig arbeid. Jeg er skikkelig positivt overraska, spesielt over gjenbruksløsningene som viser hvordan vi kan bruke det vi allerede har.

Flere av oppgavene på studiet er gruppebasert, som er med å forberede studentene til arbeidslivet. Til dette prosjektet ble gruppene bestemt ut fra hvem de faglige trodde ville jobbe best sammen. På den måten kunne studentene fordele arbeidsoppgaver basert på styrker og interesser.

– Man er avhengig av hverandre rett og slett. Du må gi 100 prosent for å få 100 prosent tilbake fra dem du samarbeider med. Det er en fin læring til arbeidslivet senere. Mange tror at dette studiet bare er å pynte et sted, men det ligger mye teknisk arbeid bak det vi gjør, forteller Tanya Rossa Gadani.

Fagansvarlig Boris mener studentene viser en såpass høy faglig forståelse, at de er i stand til å gå rett ut i arbeidslivet og jobbe som selvstendige interiørdesignere. 

– Dersom studentenes bidrag ble plassert blant profesjonelle bidrag fra utøvende interiørdesignere, så ville det ikke vært mulig å se forskjell mellom det studentene leverer og det de profesjonelle gjør, avslutter Boris.

FKINTERIØR