Silhuett av person som ser på store flammer.
Hønekamp er en av to kortfilmer fra studenter ved Kristiania som er med i konkurransen om å bli årets norske kortfilm under Bergen Internasjonale Filmfestival.Foto: Skjermgrabb: Hønekamp/ Regi: Johannes Veine Wiig/Produsent: Kjetil Jore

Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) viser årlig omkring 150 dokumentar- og fiksjonsfilmer og er Norges største av sitt slag, med over 60.000 besøkende i normalårene før pandemien. To av filmene som er med i kampen om tittelen Årets kortfilm, kommer fra tidligere studenter ved Bachelor i film og TV.

Rikke Gregersens serie «Ida tar ansvar» vant Seriekritikerprisen under Nordiske mediedager, mens «Hønekamp» og «Åpenhet redder liv» er nominert til årets kortfilm på Bergen internasjonale filmfestival (BIFF).

«Åpenhet redder liv» handler om 24 år gamle Ida, som på absurd vis lurer foreldrene sine med på en podkastinnspilling for å konfrontere dem om deres manglende åpenhet rundt psykisk helse i hjemmet. Filmen er regissert av tredjeårsstudent Oskar Hegge og er produsert av klassekamerat Emma Halvorsen.

Ukrainsk oppvekst i Norge

«Hønekamp» er regissert av Johannes Veine Wiig, som gikk ut av Film og TV-linjen i 2021. Wiig har allerede rukket å skrive og regissere flere kortfilmer. En rekke studenter fra Kristiania samarbeidet på denne avgangsfilmen, blant andre produsent Kjetil Jore, Christian Stangeby og Fredrik Fossum Hallerud. Filmen handler om de ukrainske brødrene Miko og Dimas som vokser opp i rolige Norge. De fyller dagene med adrenalinfremkallende aktiviteter som MMA, raske biler og narkotika. En kveld overbeviser Miko sin eldre bror om å få bli med på fest. Kvelden blir derimot ikke som forventet når Miko oppdager Dimas’ dype hemmelighet. 

De to Kristianiafilmene konkurrerer mot flere etablerte filmskapere. Alle de nominerte filmene vises på Røkeriet (USF Verftet) I Bergen fredag 21. oktober og prisutdelingen går av stabelen på samme sted onsdag 26. oktober.

IdaTarAnsvar kristinia viaplay.jpg
Skuespiller Elli Rhiannon Müller Osborne og serien «Ida tar ansvar» får skryt av anmelderne.Foto: Viaplay

Prestisjetung kritikerpris

Også i serieuniverset er det Kristianiastudenter som utmerker seg. Serien «Ida tar ansvar» vant den prestisjetunge Seriekritikerprisen for beste dramaserie, og danket dermed ut både «Lykkeland» og «Made in Oslo». Serien handler om Ida, en student som er redd for det meste. Aller størst er imidlertid frykten for terrorangrep. Det blir ikke særlig bedre når hun møter einstøingen Aksel, som tilbringer mye tid på «incel»-fora på nettet.  

«Ida tar ansvar» er regissert av Rikke Gregersen, som gikk ut av Film og TV i 2019, og er filmet av fotograf Torjus Thesen fra samme kull. Flere andre Kristianiastudenter har medvirket i serien. 

Seriekritikerprisen er en uavhengig pris som har som formål å hedre norske fiksjonsserier. Den deles ut i tre kategorier: «Beste norske drama», «Beste norske komedie» og den kjønnsnøytrale prisen for «Beste norske skuespiller». Både nominerte og vinnere stemmes frem av kritikere fra mediehus i hele landet, og prisen blir delt ut under «Seriedagene» i Oslo.  

Gratulerer!

Studenter som filmer på location.

Vil du også studere film og TV?

Bachelorgraden i film og TV er en bransjenær utdanningen hvor du får du utviklet dine kreative sider. Våre studenter lager filmer på høyt faglig nivå, og jobber på tvers av plattform, sjangre og roller.
Les mer om studiet her!