Bilde av Henrik Asheim som taler for et publikum på en konferanse.
Chain5 er et europeisk samarbeidsforum knyttet til arbeid og utvikling av høyere yrkesfaglig utdanning. Kristiania var vertskap for konferansen i september 2022, hvor tidligere statsråd Henrik Asheim var en av hovedtalerne. Foto: Kristiania/Benjamin Åvitsland

– Fagskoler er avgjørende for å lykkes med å gjøre utdanning tilgjengelig for mennesker i alle livsfaser og i alle deler av landet, sa Henrik Asheim (H) under den europeiske fagskolekonferansen Chain5.

Kristiania var vertskap for konferansen som samlet 140 deltakere fra hele Europa 22.-23. september 2022.

Følger endringene i samfunnet 

Den tidligere statsråden snakket om det stadig økende behovet for høyere yrkesfaglig utdanning. 

– Vi vet at teknologisk utvikling, digitalisering og det grønne skiftet vil føre til at noen jobber forsvinner, nye jobber vil oppstå, og arbeidsoppgaver vil endres. Dette fører til økt behov for formell kompetanse, og ny kompetanse for dem som allerede har en utdannelse. Høyere yrkesfaglig utdanning spiller en unik og viktig rolle i dette arbeidet, sa Asheim, og trakk frem en av de store fordelene ved at yrkesfaglig utdanning er så tett på arbeidsmarkedet. 

– Fagskolene kan handle raskt når etterspørselen endrer seg, og skalere opp nye eller eksisterende studieprogram.

Bilde av fire deltakere i en paneldebatt.
Unikt samarbeidsklima i sektoren: NHO, LO, myndighetene, og både det private og offentlige samarbeider godt om felles mål i fagskolesektoren. På Chain5-konferansen var alle representert. Fra venstre: Else Kathrine Nesmoen  (HK-dir) Henrik Asheim (H), Rebekka Borsch (NHO), Tord Hauge, leder av Nasjonalt fagskoleråd. LO deltok på video. Foto: Kristiania/Benjamin Åvitsland

Fagskoler tetter kompetansegapet 

Dette er noe rektor ved Fagskolen Kristiania, Annelise Kiønig, kjenner seg godt igjen i. Hun peker på at fagskolens rolle har stor betydning for å tette kompetansegapet, som to av tre bedrifter faktisk oppgir at de strever med. Dette viser NHOs seneste kompetansebarometer. 

– Kristiania jobber tett med arbeidslivet. Vi skreddersyr utdanningene etter arbeidslivets behov, og involverer bedrifter og organisasjoner i prosjektgrupper når vi utvikler nye studier. For å kvalitetssikre arbeidslivsrelevansen har vi årlige gjennomganger med studienes bransjeråd.

Vi har de siste årene jobbet med å utvikle enda flere studieprogrammer, og tilbyr både sted- og nettbasert høyere yrkesfaglig utdanning.  

– Som fagskolestudent får du jobbe praktisk med faget gjennom hele studietiden. Målet er at du skal kunne gå rett ut i arbeidslivet etter endt utdanning, avslutter Kiønig.  

Fagskolestudier ved Kristiania:

Vi tilbyr fagskolestudier innen design, kommunikasjon og teknologi, kommersiell scenekunst, økonomi, administrasjon, helse og oppvekst. Vi har campus i Oslo og Bergen, samt nettstudier. Med nærmere 2 300 studenter og 120 ansatte, er vi en av Norges største fagskoler.

content card