Bilde av økonom Hallgeir Kvadsheim.
Drømmer du om å bytte jobb eller avdeling? Har du nådd glasstaket? Med videreutdanning får du kompetanseløftet du trenger. Foto: Haakon Dueland

I 2021 oppga hele to av tre bedrifter å ha et udekket kompetansebehov. Andelen har økt med flere prosentpoeng sammenliknet med tidligere år og er den høyeste i barometerets historie.

– Vi ser at et stort antall bedrifter har større kompetansebehov nå enn før pandemien, noe som kan skyldes at mange brukte den tiden til å reflektere over egen arbeidssituasjon og trivsel. Mange har derfor byttet jobb, og dermed sitter bedriftene igjen med en utfordring, enten ved at de har mistet kompetanse eller fått behov for ny.

Kvadsheim forteller at det har blitt større forskjell på hva bedriftene vil ha og hva ansatte har, og at mange arbeidstakere opplever det som ekstra vanskelig å kapre drømmejobben. På lang sikt kan dette føre til utfordringer både i arbeidslivet og samfunnet generelt, blant annet i form av høyere arbeidsledighet.

Det mange ikke vet, er at videreutdanning kan dekkes av arbeidsgiveren.

Løsningen kan være mer utdanning, samt arbeidsgivere som tilrettelegger for videreutdanning kombinert med full jobb.

– Det mange ikke vet, er at videreutdanning kan dekkes av arbeidsgiveren. Dette er kanskje et av de beste frynsegodene som finnes og kommer både ansatte og bedriftene som helhet til gode. Du får bedre CV, og de får mer og bedre kompetanse. I tillegg er det verdt å nevne at det ikke er skatt på videreutdanning. 

Nettstudenten Loni smiler og ser inn i kamera

Kombinerer nettstudier med småbarnslivet og full jobb

Med fleksible nettstudier får småbarnsmoren Loni (34) tid til å videreutdanne seg.

Fleksible og nettbaserte studier kan være løsningen

Ved Høyskolen Kristiania finner du et bredt utvalg av nettbaserte studier, perfekt for deg som trenger faglig påfyll eller ønsker å ta en hel grad. Videreutdanningene er fleksible og kan enkelt kombineres med full jobb og familieliv.

– Nettstudier er helt magisk! Du får utdanning levert rett til PC-en din og kan selv velge når og hvor du skal studerer, sier Per Aspen, seniorrådgiver ved Karrieresenteret.

Han forklarer videre at nettstudiene ved Høyskolen Kristiania har gjennomgått nøyaktig samme kvalitetskontroll hos Nokut som alle andre studier. Hovedforskjellen er leveransen – altså at undervisningen skjer på nett og ikke i forelesningssaler. 

– Det at du ikke må møte opp til fysiske forelesninger, gir stor fleksibilitet. Samtidig står man ikke alene. Du blir tildelt en personlig veileder og får tett oppfølging og hjelp hele veien.

Aspen har selv vært nettstudent og trekker frem spesielt én ting som han lærte mye av: 

– De som tar videreutdanning på nett, er hovedsakelig godt voksne folk. De har lang arbeidserfaring og kommer fra mange ulike bransjer, og derfor blir diskusjonene veldig fruktbare. Vi studerte samme fag, men hadde helt ulike innfallsvinkler, og det lærte jeg vanvittig mye av.

Artikkelen er basert på en kommersiell podkast-episode produsert av Schibsted Partnerstudio på oppdrag av Høyskolen Kristiania. Hele episoden hører du her. 

Kvinne foran svart vegg.

Vil du vite mer om videreutdanning ved Høyskolen Kristiania?

Hos oss kan du ta alt fra mikroemner, til hele grader. All undervisning skjer på nett, slik at du enkelt kan kombinere studier med full jobb.
Les mer her