Bilde av Hansine Killingmoe Såsted på Nodic Docs i Fredrikstad.
Hansine har alltid drømt om å jobbe med film. Nå gjør hun stor suksess med eksamensfilmen "Det vi ikke snakker om".Foto: Privat

– Jeg har alltid hatt en historieforteller i magen og et stort ønske om å jobbe med dokumentarfilm, men det var først da jeg begynte å studere Bachelor i film og TV ved Kristiania, at jeg fikk mulighet til å utforske og videreutvikle meg som kreatør og regissør, forteller Hansine.

Rett før sommeren fikk 26-åringen beskjed om at eksamensfilmen hennes, Det ingen snakker om, var nominert til den høythengende BAFTA-prisen. Like etterpå satt hun på flyet til Los Angeles for å delta på selve prisutdelingen.

– Selv om filmen ikke vant, følte jeg meg som en vinner. Bare det å være nominert var ubeskrivelig stort, spesielt fordi dokumentaren er så viktig for meg, også på et personlig plan.

En modig og viktig film

I Det vi ikke snakker om følger vi Karoline, som akkurat er ferdig med en vellykket kreftbehandling. Filmen tar for seg hvordan man møter hverdagen og livet som friskmeldt etter alvorlig sykdom. Det som i utgangspunktet skulle bli en lys og positiv film, ble fort langt mørkere.

– Da kusinen min sa ja til å fortelle historien sin, hadde hun det egentlig ganske bra. Etter hvert som vi filmet, ble hun imidlertid mer og mer nedstemt, rett og slett fordi overgangen fra syk til frisk var langt mer krevende enn forventet.

Samtidig påpeker Hansine at det er nettopp dette – disse uventende vendingen – som gjør dokumentarfilm så spennende. Man vet hvor man starter, men egentlig aldri hvor man ender.

– Selv om det var tøft, veldig tøft, var det også godt for Karoline å dele historien sin. Det var en form for terapi, og sammen klarte vi å løfte frem et veldig viktig tema, nemlig de psykiske senskadene ved gjennomgått kreftbehandling. 

Studenten Kjetil avbildet i gata i Oslo

En kameleon i film- og TV-bransjen

Film- og TV-bransjen er hektisk og uforutsigbar – og det er akkurat derfor Kjetil elsker den.

Et unikt talent

I tillegg til BAFTA- og Oscar-nominasjonen vant Hansine prisen for beste studentfilm under Nordic Docs, Norges største dokumentarfilmfestival. Selv tror hun at filmen har blitt tatt så godt imot fordi kusinen, Karoline, våget å være dønn ærlig om den vanskelige situasjonen.

Førstelektor ved Kristiania, Hanne Westgård, sier seg enig i det, men mener at filmen også har blitt en stor suksess på grunn av regissørens særegne egenskaper.

– Hansine er et unikt talent, med et litt annerledes syn på verden og omgivelsene, noe som gjør henne til en helt spesiell historieforteller, forteller Westgård.

Hun har fulgt Hansine gjennom hele studieløpet og var i tillegg veilederen hennes under arbeidet med eksamensfilmen.

– Jeg tror nesten ikke at folk forstår hvor stort det er å bli nominerte både til BAFTA- og Oscar-prisen, spesielt med tanke på at filmen er ikke-engelsktalende. Det må bare bety at dokumentarens tema og form har truffet eksepsjonelt godt og derfor klart å nå ut til et stort internasjonalt publikum.