En drone flyr over et landskap med svaberg, hav og himmel i bakgrunnen.
Foto: Freepik/HelloDavidPradoPerucha

I SecureUAV skal man utvikle teknologi som kan gjenkjenne og ødelegge datavirus i ubemannede droner. I tillegg er det viktig å øke bevisstheten om cybersikkerhet til de operatørene som skal styre dronene. UAV står for Unmanned Aerial Vehicles.

– Målet er å utvikle programvare, en kunstig intelligens, som oppdager et bredt spekter av feil, cybertrusler eller virus. En slik kunstig intelligens må være fleksibel og den må kunne oppdage inntrengere før de har fått gjort skade, forteller prosjektleder Andrii Shalaginov.

Økt datasikkerhet

Å utvikle kunstig intelligens slik at det gjenkjenner mange ulike typer virus kan være en effektiv og på sikt ganske rimelig måte å øke datasikkerhet på. Forskning på hvordan man øker datasikkerheten blir stadig viktigere i et moderne samfunn som er stadig mer avhengig av ulike datateknologier.

– Det finnes gode antivirusprogram i dag, men de bruker generelt for mye strøm og er hovedsakelig laget for stasjonære PCer og ikke til droner, sier Andrii Shalaginov. Derfor er det viktig å integrere AI-løsninger som kan beskytte mot cybertrusler og angrep samtidig med at man utvikler fremtidens teknologi.

Målet er å utvikle programvare, en kunstig intelligens, som oppdager et bredt spekter av feil, cybertrusler eller virus.

Samarbeid mellom Norge og USA 

– Et delmål i prosjektet er også å styrke samarbeidet mellom EU og USA. Et tettere samarbeid er en del av forberedelsene mot neste generasjons cybersikkerhet. Målet er å utvikle nye teknologiske løsninger for internett som er sikrere, sier Andrii.

Fra Høyskolen Kristiania er det SmartSecLab ved School of Economics, Innovation, and Technology som samarbeider med Security and Optimization for Networked Globe Laboratory (SONG Lab) ved Embry-Riddle Aeronautical University i Florida.

Finansiering fra NGI Atlantic

Prosjektet finansieres av NGI Atlantic som ble opprettet som en del EUs finansieringsprogram Horizon 2020. NGI Atlantic finansierer blant annet teknisk samarbeid mellom USA og EU. Det er stor konkurranse om midlene og bare de beste prosjektene får finansiering. 

NGI Atlantic er et EU-basert initiativ for å lage fremtidens internett-plattform. Målet er å lage en ny generasjon internett som er bygget på verdiene åpenhet, inkludering, gjennomsiktighet, ansvarlighet, personvern, samarbeid, beskyttelse av data og informasjon, og frihet.  

Kort om SecureUAV

Prosjektet starter august 2022 og avsluttes desember 2022. 

SecureUAV ledes av Andrii Shalaginov som samarbeider med Houbing Song fra Globe Laboratory Songlab.

To menn som står og forklarer et animert bilde som vises på storskjerm.

Forskning ved Høyskolen Kristiania

Vil du vite mer om vår forskning?
Ta en titt på våre forskningssider!