Student omringet av varme høstfarger på toppen av Løvstakken.
Utsikt fra Løvstakken i retning Bergen sentrum og byfjorden.

Bergens store stolthet er ikke bare fotballaget Brann, men også de majestetiske fjellene. Du har helt sikkert hørt om Fløyfjellet eller Ulriken, to av de syv fjellene som sammen omringer den vakre byen.

I tillegg til å være en populær studentby med et frodig kulturliv, har Bergen også lett tilgang på vakre fjell og levende naturidyll. Turene er varierte både i terreng og landskap, men fellesnevneren er tilgjengeligheten. Alt du trenger er to spreke ben og muligens et busskort! Alle fjellene er nemlig enkle å komme seg til, enten med buss eller til fots.

Før vi begynner: Husk at det kan bli folksomt i fjellene på godværsdager, så kryss fingrene for regn!

Fløyfjellet

Fløyfjellet skiller seg nok mest ut med sin sentrale beliggenhet. Denne perlen er nemlig bare et steinkast fra Torget og Bryggen. Turen opp er ikke spesielt lang, og med god plass på veien opp er det mulig å gå i sitt eget tempo uten å gå i kolonne. Skulle man til tross for dette bli alt for sliten, er det mulig å jukse ved å hoppe på et av Fløibanens fire stopp før toppen. Slik har man flere muligheter til å ombestemme seg på vei opp.

Det er ikke uten grunn at Fløyfjellet er en soleklar favoritt blant store og små. Velger du å ta banen opp, kan du glede deg over at vognene er tilrettelagt for både barnevogner og rullestolbrukere. Du kan også ta med deg hunden din på banen – helt gratis! Når du ankommer toppen, kan du dessuten belønne deg selv med en deilig forfriskning hos Fløistuen kafé.

Fløyfjellet er den perfekte tur dersom du har noen timer pause mellom forelesninger, eller rett og slett trenger litt frisk luft. Dette er en tur som passer for alle, uavhengig om du ønsker å gå eller ta banen opp. Videre fra Fløyen kan du også gå til Brushytten. Hytten er åpen fra 11-16 hver søndag, og passer perfekt for en hyggelig søndagstur. For å komme hit, følger du skiltene mot Brushytten via en grusvei og deretter en sti. Det er ca. 1,8 km til Brushytten fra torget oppe på Fløyen. 

Du kan starte turen både fra sentrum og Fjellveien. Bor du utenfor sentrum, kan du ta en rekke ulike busser til stoppet Bryggen. Her finner du turens startpunkt, nemlig Vetrlidsallmenningen 23A, kun en kort spasertur unna. Ønsker du å starte i Fjellveien, kan du ta 11-bussen opp til Starefossen og fortsette mot Skansemyren.

Høyskolen Kristiania-kopp med solnedgangen i bakgrunnen
På toppen av Fløyen kan du nyte en kopp kaffe

Ulriken

Med sine 643 meter over havet, er Ulriken det høyeste av Bergens syv fjell. I likhet med Fløyfjellet er også denne perlen en favoritt for mange, men er derimot en tyngre tur enn lillebror i øst. Her kan du dessuten velge å ta Ulriksbanen opp dersom du ønsker å bestige toppen med hvilepuls.  

Velger du imidlertid å bestige fjellet til fots, kan du helt enkelt hoppe på buss nummer 12 fra Festplassen, som tar deg med videre til Montana. Her starter turen ved de robuste steintrappene som trekker seg opp den bratte fjellsiden. Det er ikke uvanlig at det er folksomt i trappene på vei opp, men de brede trinnene gjør det enkelt å passere andre. Ulriken kan betraktes som et av de litt mer krevende fjellene å bestige med sine 1400 trappetrinn. Men til gjengjeld kan du nyte den overlegne utsikten over hele Bergen sentrum fra toppen. Du har også nydelig utsikt hele veien opp, da turen allerede starter et godt stykke opp i fjellsiden.

Foto av Kristiania-ryggsekk på fjelltopp, med utsikt over Bergen i bakgrunnen.
På toppen av Bergen passer det perfekt med en god kopp kaffe og sjokolade.

Stoltzekleiven/Sandviksfjellet

Turen opp Stoltzekleiven – også kjent som «Stoltzen» – er perfekt for en kort, men intensiv treningsøkt. I likhet med Ulriken består Stoltzen hovedsakelig av trappetrinn. Her skal du bestige rundt 800 trinn før du når toppen av det som heter Sandviksfjellet. Til tross for mindre antall trappetrinn enn sistnevnte fjell er dette en tur som garantert vil gi deg blodsmak i munnen! 

Startpunktet for Stoltzen ligger i Sandviken, nærmere bestemt i Fjellveien. I det du ankommer de beryktede trappene, er det relativt bratt resten av veien til toppen. Det sies at normal turtid for denne fjelltoppen ligger rundt 25 minutter. Er du i ekstra god form, kan du prøve å slå den angivelige rekorden på imponerende 8 minutter og 13 sekunder!

Ønsker du å gi denne toppen et førsøk, kan du hoppe på både buss nummer tre eller fire fra Bergen sentrum. Disse rutene passerer forbi Sandvikstorget, som er nærmeste busstopp for den populære fjellturen. Du kan også ta 18-bussen til Formanns Vei, hvor du finner turens startpunkt noen få minutters gange fra busstoppet.  

Over vidden

En soleklar milepæl for mange studenter er å kunne si at de har «gått vidden». Dette er en lang tur som passer fint dersom man ønsker å bruke hele dagen til fjells, da de fleste bruker mellom fem til seks timer fra start til slutt. Turen over vidden starter enten fra Fløyen eller Ulriken.

Kommer du fra Fløyen kan du fra Brushytten la turen gå videre opp til Blåmanen eller Rundemanen. Slik kan du sørge for å krysse av fire av de syv fjell i en og samme tur! For denne turen er det imidlertid viktig å komme godt forberedt – matpakke, gode sko og solkrem på varme dager er alfa og omega!

Med startpunkt på Fløyen tar du enkelt hvilken som helst buss ned til Festplassen eller Bryggen, og går videre opp til Fløibanen. Med startpunkt på Ulriken kan man ta buss til Haukeland Universitetssykehus og derfra gå et lite stykke til Ulriksbanen, eller ta bussen til Montana og gå trappene opp første etappen.

Lyderhorn

På toppen av Bergen-vest finner vi mektige Lyderhorn. Dette er en fin tur for både store og små, men har i motsetning til de andre fjellene et litt mer variert terreng. Men ikke la dette lure deg, toppen av Lyderhorn rager nemlig 397 meter over havet. Her kan du med andre ord forvente god utsikt på en dag uten lavt skydekke.

For å bestige Lyderhorn må du først vende nesen mot vestsiden av byen. Fra sentrum kan du ta buss nummer fem eller seks til Lyngbø rv.555, eller Bjørndalsbakken. Turstien er oppmerket og det er sjeldent et problem å finne fram da dette er et populært tur-område.

Obs: Det siste stykket er ganske bratt, vær forsiktig hvis det regner.

Kanadaskogen / Damsgårdsfjellet

Det finnes også et antall fine turer utenfor sentrum. Er du på utkikk etter en enkel men fin tur, kan du ta turen til Kanadaskogen. Dette er en familievennlig tur som også passer fint for firebeinte av ulike størrelse. Her finnes det også forskjellige badeplasser, og starter du turen fra Nipedalen vil du også finne toaletter, benker og bord ved en liten strand. Kanadaskogen byr på en enkel tur som tar deg med gjennom den frodige skogen på en bred grusvei.  På en fin dag kan du også la turen gå videre til Viggohytten eller Lakesvåghytten. Fra Kanadaskogen kan du dessuten fortsette opp til Damsgårdsfjellet, som byr på et allsidig terreng med flott natur og en nydelig utsikt på toppen.

Turstien i Kandaskogen passer for både to og firbeinte
Kandaskogen byr på en fin tur for både to- og firbeinte.

Stien som tar deg med opp til Damsgårdsfjellet er en del av 7-fjellsturen, og er en meget populær tur. Her gjelder det imidlertid å ha tungen rett i munnen hva gjelder skilting og stiskille! Det kan nemlig være lett å forville seg ut på feil sti, men følger du skiltene nøye fra start vil du neppe havne på feil sted.

For å komme seg til turens startpunkt, kan du enten ta 16-bussen til Nipedalen på Laksevåg, eller hoppe på 18-bussen til Barliveien i Fyllingsdalen. Førstnevnte bussrute lar deg starte rett på Damsgårdsfjellet, mens sistnevnte tar deg først med til den vakre Kanadaskogen.

Foto av ung kvinne på toppen av Løvstakken, med ryggen til kamera og nesen vendt i retning Bergen sentrum.
Solnedgang fra toppen av Løvstakken med utsikt til Fløyfjellet.

Løvstakken

Mellom Bergensdalen og Fyllingsdalen finner du fjelltoppen Løvstakken, også kjent som «Stakken». Det finnes flere forskjellige løyper til toppen, både Fyllingsdalen, Laksevåg og Bønes. Dette er en tur med middels vanskelighetsgrad. Takket være de ulike rutene opp til toppen, kan du selv velge løype ut fra hvor god form du er i.

Velger du å starte i Fyllingsdalen, kan du på veien opp ta turen innom Strutsefarmen – men husk å ta kontakt på forhånd, da de kun tar imot besøk etter avtale. Fra Strutsefarmen tar turen deg gjennom ulikt terreng, her er det viktig å huske gode og muligens vanntette sko. Enkelte områder fra denne siden av fjellet er relativt bratte, og det kan være en ide å ta en annen løype på vei ned. Her kan du for eksempel gå ned mot Melkeplassen, en sti som byr på et litt slakkere terreng og tar deg med videre mot Skytebanen i Krohnegården.

Med startpunkt på Bønes har du en lett tur i møte. Her følger du en oppmerket sti hele veien, med nydelig utsikt mot både sør, øst og vest på vei mot toppen.

Velger du å starte turen fra Laksevåg eller Fyllingsdalen kan du ta 19-bussen til stoppene Melkeplassen eller Fosseskiftet. Er du ekstra sprek, kan du også gå opp til Melkeplassen fra sentrum! Starter du derimot på Bønes, kan du ta buss nummer 15 til Bønestoppen.

God tur!

Dobbel - Bergen