Illustrasjonsfoto av en kvinne smed ryggsekk, og som bærer to bøker, en skriveblokk og en perm.
Du trenger ikke masse nytt utstyr for å studere, men enkelt ting er praktisk å ha. Her får du en oversikt!

Som fersk student er det mye å huske på og flere innkjøp som skal gjøres. For å gjøre det lettere for deg har vi laget en liten oversikt over ting som er greit å ha til studiestart.

Pensum

Pensum er et must have, men dersom du skal kjøpe alle bøkene i butikk, kan det fort spise opp store deler av startstipendet fra Lånekassen. Det rimeligste alternativet er å kjøpe brukt eller låne på biblioteket. Du kan finne brukte pensumbøker på blant annet FINN.no og Facebook. Studenter ved Kristiania har også laget en egen Facebook-gruppe for kjøp og salg av bøker! Ønsker du derimot kjøpe i butikk, kan det vært lurt å laste ned appen til Akademika. Her kan du motta gode tilbud fra favorittbutikkene dine.

Mac/PC

Flere steder på campus har vi iMac-er som studentene kan benytte. Likevel krever de aller fleste studiene at du har egen Mac eller PC til skolearbeidet. Mange forhandlere tilbyr studentrabatt ved studiestart, så se etter gode tilbud! Eplehuset pleier blant annet å ha 10 % studentrabatt på Mac og iPad ved semesterstart. Det kan også vært lurt å investere i en dataveske, en USB/USB-C multiport-adapter og en ekstern harddisk for å kunne ta sikkerhetskopi av arbeidet ditt. Og sist men ikke minst: ikke glem å ta med lader på skolen, det er kjipt om skjermen går i svart halvveis inn i forelesningen!

Sekk eller skulderveske

Data, lader, pensumbøker, notatblokker, penal, matpakke, drikkeflaske. Det er ofte mye som skal pakkes for en dag på campus. Spørsmålet er: Er det best å kjøpe sekk eller skulderveske? Det er selvsagt opp til deg selv og hva du foretrekker, men ha i bakhodet at dersom du bære tungt på én skulder over lengre tid, kan belastningen på nakke, skuldre og ryggsøylen føre til skeivstillinger.

Det kan derfor være lurt å investere i en god sekk, som sitter komfortabelt på ryggen og fordeler vekten. Smarte oppbevaringsrom, en egen lomme til drikkeflasken, samt bryst- og hoftestropper er alltid kjekt å ha. Skal du studere i Bergen, kan det være smart å kjøpe en sekk som tåler vær og vind, eller et regntrekk. Sjekk gjerne ut sekker som selges i sportsbutikker, de er ofte av høy kvalitet.

Matboks, termos og kaffekopp

Med masse deilig mat i kantinen kan det være fristende å kjøpe lunsj på campus hver dag. Men det kan fort bli dyrt i lengden! Ja, det er kjedelig å smøre niste om morgenen, men tenk: For hver matpakke du tar med deg hjemmefra, kan du kjøpe en ekstra øl i studentbaren. Miljøbevisst? Dropp plastikkposen og matpakkepapiret og invester heller i en matboks som du kan bruke gjennom hele studietiden. Et godt tips er å kjøpe en matboks med flere rom, da kan du separere brødskivene fra frukten og grønnsakene.

Drikker du mye kaffe? Da kan det være lurt å trakte en kanne om morgenen og ta med seg i en termos. Skal du kjøpe kaffe i kantinen, sparer du miljøet ved å ha med egen kaffekopp med lokk. Husk også å spørre om kaffekort!

Les også: 10 tips til studenter på boligjakt!

På utkikk etter bolig? Les tipsene her!

Støydempende hodetelefoner

Blir du lett distrahert når du sitter og jobber? Lyden av noen som trykker ivrig på tastaturet, eller av en som visker til sidemannen på lesesalen, kan fort bli et irritasjonsmoment og ødelegge konsentrasjonen din. Hodetelefoner med støykansellering er derfor genialt å ha. De kan riktignok være litt dyre, så sjekk gjerne ut prisguiden for hvilke forhandlere som har de beste prisene. Se også TechRadar sin test av hodetelefoner med støydemping (2021).

Briller/linser

Dersom du ikke allerede bruker briller eller kontaktlinser, kan det være smart å ta en synstest før studiestart. Når man sitter en hel dag og jobber på skjerm eller leser til eksamen, kan det være lett å overanstrenge øynene og få hodepine. I løpet av studietiden er det mange studenter som finner ut at de har behov for enten lese- eller skjermbriller. Så gjør deg selv en tjeneste og ta en tur til optikeren først som sist. Mange optikere tilbyr studentrabatt på både briller/kontaktlinser og på synstest. 

Klær

Finner du ingenting i klesskapet som du vil bruke på første studiedag? Det går fint an å kjøpe seg et nytt antrekk uten å blakke seg fullstendig og føle på klesskam. Både i Oslo og Bergen finnes det mange kule second hand-butikker. Alternativt kan du sjekke ut Jenny Skavlan sin gjenbruksapp Tise. På FINN Torget finner du også masse fine brukte klær til en brøkdel av salgsprisen i butikk. Finn et antrekk du føler deg komfortabel i og som gir deg selvtillit! 

Almanakk

Dersom du liker å ha orden i sysakene (eller om du er av den glemske typen), kan det være fint å kjøpe en almanakk eller en ukesplanlegger til studiestart. Det er ingenting som er så deilig som en flunkende ny almanakk! Her kan du skrive opp alt av avtaler, gjøremål, forelesninger, frister for innleveringer og dato for eksamen – så er du sikker på at du ikke glemmer noe! Det finnes også mange nyttige apper som kan hjelpe deg med å holde struktur og orden i hverdagen. Vi har listet opp noen av dem her. 

Notatblokk, penn og markeringstusj

Hvorfor kjøpe notatblokk når jeg kan notere på dataen, tenker du kanskje? Selv om du sverger til å gjøre alt digitalt, kan det være en fordel å ha et ikke-teknologisk alternativ. Trenger du en pause fra skjermen, kan du finne frem blokka. Post it-lapper, en god penn og markeringstusjer er også kjekt å ha. Ta gjerne med en ekstra penn på forelesning, så kan du låne bort hvis sidemannen er i nød.