Kvinnelig student avbildet på en takterrasse.
Du må aldri ta et jobbavslag personlig, men heller se på muligheter for å forbedre CV-en din, både med tanke på kompetanse og arbeidserfaring. Foto: Jonatan A. Quintero

Skrev jeg noe dumt i søknaden? Kledde jeg meg feil under intervjuet? Snakket jeg for høyt? Uvissheten om hvorfor det ikke ble deg, kan gnage lenge etterpå. Det er lett å ta et avslag personlig, men som oftest handler det om helt andre ting enn klesvalg og stemmevolum. Syns du det er vanskelig å lande drømmejobben, kan det være lurt å konsentrere deg om disse tingene i stedet. 

Du har hull i CV-en

Selv om en arbeidsgiver legger merke til hull i CV-en, er de mer opptatt av hvor store hullene er. Noen måneders opphold mellom to jobber, skaper sjeldent problemer, men dersom du har gått lange perioder uten arbeid, vil de nok vite hvorfor.

Har du hull i CV-en, skal du ikke bekymre deg, men heller forsøke å forklare hvorfor. Var du ute og reiste? Satset du på en fritidsinteresse? Valgte du å ta litt fri for å pleie egen helse eller ta vare på familien? Det viktigste du gjør, er å forberede et svar og vise hva du gjorde i disse arbeidsløse periodene, uansett hvor stort eller lite det var.

Innen disse yrkene er det lurt med videreutdanning

Med fleksibel videreutdanning fra Høyskolen Kristiania gir vi deg kompetanseløftet du trenger.

Du tilpasser ikke CV-en

Sender du samme jobbsøknad til alle arbeidsgivere? Da er det en fare for at søknaden er for generell, og at du ikke skiller deg ut i mengden. Nøkkelen til suksess er å tilpasse hver enkelt søknad og vise arbeidsgiveren hvorfor akkurat du er perfekt for den spesifikke stillingen.

Nevn gjerne selskapet med navn, og bruk litt tid på å forklare hvordan og hvorfor kvalifikasjonene og erfaringene dine passer inn hos dem. På den måte skiller du deg mer ut, og dermed øker sjansen for et intervju.

Du mangler nettverk

Enten du er i jobb eller skal ut i jobb, er det viktig å bygge relasjoner. Da kan det dukke opp muligheter du ikke visste om. Men hvordan går du frem for å utvide nettverket? En mulighet er å ringe en potensiell arbeidsgiver og spørre om du kan komme på en kopp kaffe og en prat. Ikke si at du vil ha jobb, men at du er nysgjerrig på bransjen og selskapet, og at du ønsker tips og innspill. De aller fleste ønsker å være til hjelp, og du vil nok bli overrasket over hvor mange kaffeinvitasjoner du ender opp med.

Oppsøk arenaer og miljøer innenfor bransjen og fagfeltet du vil jobbe. Det finnes også flere relevante organisasjoner du kan melde deg inn i, hvor du kan møte nye folk og bygge nettverk.

De 5 mest populære nett-emnene

Høyskolen Kristiania tilbyr et stort utvalg av fleksible emner på nett, slik at du kan studere hva du vil, når du vil, og hvor du vil.

Du mangler erfaring

Hvorfor får du ikke jobb når både motivasjon og utdanning er på plass? Ofte kan det skyldes manglende erfaring. Mange arbeidsgivere ser etter kandidater som har jobbet i noen år, og nyutdannede kan derfor oppleve å ikke bli innkalt til intervju.

Det finnes heldigvis flere løsninger på dette problemet. Du kan for eksempel ta en midlertidig jobb i samme bransje som ikke krever erfaring. På den måten opparbeider du deg relevant erfaring og har noe å vise til når du søker neste jobb.

En annen løsning er å fremheve annen erfaring som ikke nødvendigvis er yrkesrelatert. Har du vært i praksis under studiene? Har du jobbet som frivillig? Har du hatt noen verv? I så fall må du ikke glemme å fremheve dette i søknaden.

Du er utdatert

Er det lenge siden du studerte? Selv om mye av det du lærte, fortsatt gjelder, er det også mye som er utdatert. Det skjer så mye nytt at det er vanskelig å henge med, og akkurat derfor kan det være lurt å fylle på med kurs og studier.

Både etter- og videreutdanning gir faglig påfyll, samtidig som du blir bedre rustet til å møte endringer og omstillinger i arbeidslivet. De fleste slike utdanninger er fleksible og kan tas på nett, og kan derfor fint kombineres med jobb og hektisk privatliv.

Ved å videreutdanne deg viser du også at du er proaktiv, kunnskapssøkende og endringsvillig – og alt dette oppfattes som veldig positivt av arbeidsgiver.

Klar for å kapre drømmejobben?

Med fleksibel videreutdanning får du flere jobbmuligheter!
Les mer her