Foto av mann med vinterjakke i en park.
– Nettstudiene sikret meg mange fordeler med tanke på frihet. Jeg var fri til å jobbe når jeg måtte jobbe, hente ungene i barnehagen, bidra hjemme og så studere når anledningen bød seg, forteller Osman Khalil.Foto: Ane Undheim

Osman Khalil har oppnådd mye i løpet av sine 31 år. Han er ektemann, snart far til tre og jobber i et regnskapsbyrå hvor han har ansvar for rundt 60 kunder. Nå er han i ferd med å stifte sitt eget selskap.

Karrieremessig tror Osman han hadde vært mye lenger bak i løypa, om det ikke hadde vært for Høyskolen Kristiania. 

– Jeg har aldri vært en tradisjonell student. Derfor er jeg glad for at det finnes utdanningsinstitusjoner som også tenker annerledes og er utradisjonelle, mener Osman. 

Selv om veien til mål for hans del viste seg å være rekordkort, forteller han også om utfordringer og krevende dager. Heldigvis fikk han god drahjelp allerede fra første dag som student.

Ønsket seg faglig tyngde

Selv om Osman allerede jobbet med regnskap, ønsket han seg mer faglig tyngde. Han ville studere, uten at det gikk ut over familie- og jobblivet.

– Jeg har aldri vært en tradisjonell student. Derfor er jeg glad for at det finnes utdanningsinstitusjoner som også tenker annerledes og er utradisjonelle.

– Det var også viktig for meg å få en offisiell autorisasjon som regnskapsfører. Jeg hadde ingen bachelorgrad fra før av, og det trenger man hvis man skal få autorisasjon. Derfor søkte jeg på Bachelor i økonomi og administrasjon. forklarer han. 

Etter å ha lett litt på nett og snakket med venner og bekjente, falt valget på Høyskolen Kristiania.  

– Jeg hadde jo fått med meg det gode omdømmet til høyskolen. Det gjorde at jeg ble interessert i å lære mer om de ulike studietilbudene der, og sammenlignet med tilbudene til andre høyskoler og universiteter. For det andre trengte jeg et fleksibelt utdanningsløp, og kjente meg veldig trygg på at Høyskolen Kristiania var det rette valget for meg.

Osman nettstudier Høyskolen Kristiania1-3.jpg

Fleksibiliteten gjorde det mulig  

I dag forteller Osman at han ikke tror utdanningsløpet ville vært mulig uten fleksibiliteten nettstudiene bød på. Å sjonglere barneoppdragelse, jobb og utdanning var ingen spøk, men noen smarte knep gjorde prosessen gjennomførbar.  

– Nettstudiene sikret meg mange fordeler med tanke på frihet. Jeg var fri til å jobbe når jeg måtte jobbe, hente ungene i barnehagen, bidra hjemme og så studere når anledningen bød seg. Jeg skal ikke legge skjul på at det til tider var krevende og at det ble noen sene netter i perioder, men uten fleksibiliteten ville jeg nok ikke hatt den graden jeg har nå, sier han.

Foreleserne var enkle å få tak i hvis jeg lurte på noe.

Han forteller at foreleserne alltid var tilgjengelige og svarte raskt.

– Jeg følte meg aldri låst til spesifikke forelesninger og oppmøtetider. Det var utrolig deilig å slippe stress rundt tider og steder, og jeg følte meg heller aldri alene som student. Selve forelesningene lå tilgengelig som videoer hele tiden, og foreleserne var enkle å få tak i hvis jeg lurte på noe. De var rett og slett eksepsjonelle, og ble helt klart en medvirkende årsak til at jeg klarte å pushe meg gjennom studiet selv under mer hektiske perioder.   

Fikk mye støtte

Etter hvert begynte Osman å få blod på tann. Han ble ivrig, engasjert og motivert. I begynnelsen av studietiden hadde han planlagt å ta graden som deltidsstudent over seks år. Likevel opplevde han at fagene var spennende, og at kunnskapen han allerede hadde fått fra tidligere jobbererfaring hjalp ham med å komme raskere gjennom ulike oppgaver.  

– Jeg diskuterte det faktisk med kona, for vi var jo begge forberedt på en lang periode som deltidsstudent. Men så merket vi at ting fløt bra, og hun oppfordret meg til å prøve å ta et helt semester på fulltid. Jeg merket at det gikk veldig greit, og økte på med antall fag jeg tok. Plutselig så vi en mulighet for at jeg kunne fullføre graden på kort tid. 

Etter noen intense måneder, gikk det opp for Osman at han faktisk kunne sitte med en bachelorgrad i hånda etter bare 1,5 år som student.  

– Det var hardt, men jeg fikk hjelp fra både høyskolen og fra de rundt meg. Kona mi var en utrolig støtte, og sørget hele tiden for at jeg hadde rett innstilling. Utdanningen tok jeg jo ikke kun for min egen del, men for familien min. Så sammen kom vi oss i mål på overraskende kort tid, sier Osman og smiler.

Stifter eget selskap

For øyeblikket jobber Osman i et lite selskap med tre andre kolleger. Sammen driver de med regnskap fra A til Å, men om ikke lenge skal han bli sin egen sjef.  

– Jeg elsker jobben min, kollegene mine og samarbeidet. Likevel kjenner jeg også på et behov for å drive for meg selv og bygge noe helt eget. Jeg kommer nok fortsatt til å jobbe mye med mine nåværende kolleger, men vil få enda litt mer frihet og råderett over egen arbeidsdag. Det gleder jeg meg til. 

Det er utrolig hvor langt man kan komme med litt modenhet, livserfaring og riktig skole i ryggen.

Etter å ha tilegnet seg 180 studiepoeng i løpet av tre korte semestre, er Osman sikker på én ting. Det er mulig å oppnå karrieredrømmen, så lenge man holder seg motivert og får tilrettelagt studietiden slik at den passer individuelle behov. 

– Jeg tror aldri man blir for gammel til å studere, og kjenner selv at hadde jeg forsøkt meg som student tidligere er det ikke sikkert jeg hadde klart å stå i det. Jeg var på rett sted i livet og hadde den riktige motivasjonen til å klare å balansere studiene, familien og jobben.

– Hvis det er noen som har prøvd å studere, men som ikke kom i mål – vil jeg absolutt oppfordre dem til å prøve igjen hvis de har blitt litt eldre. Det er utrolig hvor langt man kan komme med litt modenhet, livserfaring og riktig skole i ryggen.

Privat + bedrift Content card double