Kjetil Mehlum avbildet på Høyskolen Kristiania.
Kjetil drømmer om en karriere som filmprodusent og er snart ferdig med en bachelorgrad i film og TV ved Høyskolen Kristiania.Foto: Haakon Dueland
Bilde av Kjetil Mehlum på Høyskolen Kristiania.
Etter det første året kan filmstudentene ved Kristiania spesialisere seg, og Kjetil har valgt å fordype seg i produksjon. Foto: Haakon Dueland

Aldri før har vi mennesker sett så mye film og TV som nå, og aldri før har bransjen trengt så mange flinke folk. Akkurat derfor tok Kjetil sats og gikk for filmstudier – og veldig snart er han ferdigutdannet produsent.

– Det første året er mer generelt. Da går alle studentene i samme klasse og får teste flere ulike roller, som film, klipp, regi og produksjon. På den måten lærer man litt om alt, og det er veldig verdifullt, forteller Kjetil.

Maren Klakegg foran en grafittivegg med hjerte på

Vant student-Oscar

Maren Klakeggs avgangsfilm er kåret til beste internasjonale dokumentar i Oscars Student Academy Awards.

Andreåret kan studentene velge spesialisering, og Kjetil var ikke i tvil: Han skulle fordype seg i produksjon. Dette er en viktig rolle innen film og TV, ofte med det overordnede ansvaret for produktet og for menneskene involvert.

– En produsent kan ha ansvar for budsjettering og finansieringen, eller for å koordinere de ulike teamene og skuespillerne. Man kan også være mer kreativ og følge prosjektet gjennom hele prosessen. Noe av det viktigste er uansett å være en god menneskekjenner og få folk til å yte sitt beste og dra i samme retning.

Dyktige forelesere og praktisk undervisning

Som filmstudent ved Kristiania har Kjetil og medstudentene tilgang til det samme utstyret som brukes i bransjen. Foreleserne har tidligere jobbet på både nasjonale og internasjonale film- og TV-prosjekter og bruker sin arbeidserfaring i undervisningen. I tillegg er det ikke uvanlig med dyktige gjesteforelesere fra bransjen – og alt dette er med på å forberede studentene på livet etter studiene.

– Dessuten er studiet veldig praktisk, noe som betyr at vi ikke bare leser, men også er ute og jobber, forteller Kjetil.

Med en spesialisering i produksjon lærer man alt fra å bearbeide manus og budsjettere, til å planlegge og gjennomføre produksjoner. I tillegg får man et solid innblikk i produsentoppgaver som finansiering og distribusjon av film.

– Men utdanningen har også lært meg å klippe film, og der er det gode penger å tjene. Mange i min klasse har det som deltidsjobb mens de studerer, forteller Kjetil.

I femte semester er det mulighet for å søke om praksisplass. Dette gir studentene et unikt innblikk i bransjen, samtidig som de opparbeider seg relevant arbeidserfaring og bygger nettverk. Tidligere studenter har blant annet hatt praksisplass i NRK, Rubicon, Monster, Feelgood og Nordisk Film.

Ønsker man heller å dra på utveksling, er det gode muligheter for å ta et semester ved universiteter både i Danmark, Finland, Storbritannia og Tsjekkia. Uansett hva man ønsker å spesialisere seg i, eller hvordan man vil legge opp studiet, er bachelorgraden i film og TV ved Kristiania et godt og solid grunnlag for en lang og spennende karriere!

Vil du også studere film og TV?

Ta en bachelorgrad i film og TV ved Høyskolen Kristiania og se frem til en spennende studietid, med dyktige forelesere, utstyr i verdensklasse og mulighet til å spesialisere seg innen regi, film, foto eller produksjon.