Flagg i blått og gult, to striper.
Høyskolen Kristiania står i solidaritet med ansatte og studenter ved samtlige utdanningsinstitusjoner i Ukraina.Foto: Gro Matland Nevstad

– Kristiania stiller seg bak begge uttalelser, sier rektor Arne H. Krumsvik. Han er i likhet med akademikere over hele verden rystet over det som nå skjer i Europa.

Universitets- og høgskolesektoren i Norge står for ytringsfrihet, respekt og samarbeid.
UHR

UHR fordømmer de russiske angrepene på det sterkeste, og ber Putin om å avslutte krigen nå med disse ord:

«Norge må bidra til å sikre demokrati og menneskerettigheter. Universitetene og høyskolene er institusjoner som skal bidra til dette. Universitets- og høgskolesektoren i Norge står for ytringsfrihet, respekt og samarbeid.

Vi vil opprettholde disse verdiene i møtet med denne krigen og ber derfor Russland om å trekke seg tilbake og avslutte krigen nå!

Vi føler med alle studenter og ansatte ved våre institusjoner som er berørt av denne konflikten. Disse vil følges opp på best mulig måte. Vi uttrykker vår støtte og solidaritet med alle institusjoner, ansatte og studenter innen høyere utdanning i Ukraina.

Det er viktig å understreke at vi reagerer på Putins regime, ikke mot det russiske folk.
UHR

Samtidig støtter vi institusjoner innen høyere utdanning i Russland som fremmer fred, konfliktløsning og samarbeid og tar avstand fra krigshandlingene i Ukraina. Det er viktig å understreke at vi reagerer på Putins regime, ikke mot det russiske folk.»

Les hele teksten fra UHR her

Europeisk samhold

Også European University Association (EUA), som representerer over 850 universiteter og rektorkonferanser i 48 land, står i solidaritet med studenter og ansatte ved ukrainske universitet så vel som hele landets befolkning. De skrev før helgen at EUA er sjokkert over den nylige russiske invasjonen av Ukraina og fordømmer denne aggresjonen på det sterkeste.

EUA er i kontakt med sine 26 ukrainske medlemmer og vil by på hjelp og støtte til disse institusjonene. Det jobbes også med å identifisere og koordinere effektive måter å støtte den ukrainske universitetssektoren i sine oppdrag.

EUA sier seg fullt forpliktet til fredelig samarbeid, gjensidig forståelse og toleranse på tvers av landegrensene.

Med sine mange medlemsuniversitet og søsterorganisasjoner i hele Europa sier EUA seg fullt forpliktet til fredelig samarbeid, gjensidig forståelse og toleranse på tvers av landegrensene. Til tross for den dystre situasjonen fortsetter EUA å håpe på refleksjon, tilbakeholdenhet og en rask slutt på krisen.

Her er uttalelsen fra EUA på engelsk.