En gruppe unge sitter rundt et bord og snakker.
Årsstudium er lurt, enten du vil teste ut studentlivet eller få et knallgodt argument når du skal be sjefen om høyere lønn!Foto: Høyskolen Kristiania/Haakon Dueland

Mange synes det kan være vanskelig å bestemme seg for en utdanning. Andre igjen har ikke tenkt å ta en hel bachelorgrad. Hvis du er en av dem, gjør du lurt å å prøve et årsstudium – som selvfølgelig kvalifiserer til studielån fra Lånekassen.

Her er fem grunner til at årstudier er veldig smart:

1. Prøvesmak en utdanning

Det kan være skummelt å dedikere seg til en bachelorgrad om du er usikker på hvilken utdanning du vil ta. Et godt tips er å ta et årsstudium i noe du tror du kan trives i. Slik vil du kunne prøve ut et fagfelt før du eventuelt tar en bachelorgrad.

På mange årsstudium er det mulig å gå videre til 2. året på bachelor, så om dette faller i smak er det bare å fortsette!

Hva om det viser seg at fagfeltet ikke er det rette for deg? Vel, da har du lært noe viktig om deg selv og hva du vil. Dessuten kan det du lærer brukes som såkalte frie studiepoeng i mange helt andre studier ved alle høyskoler og universiteter i Norge!

2. Test ut studentlivet

Selve studentlivet er en stor del av det å studere. Lyst til å bli kjent med nye mennesker, være sosial, eller bli kjent med byen du bor i på en annen måte? Kanskje du vil flytte til en annen by, og vil bruke tiden på noe smart? Da er et årsstudium en perfekt løsning.

Som student ved et av våre campus i Oslo og Bergen får du en fin fadderuke hvor du vil møte mange likesinnede. Kristiania setter det sosiale samværet mellom studentene høyt. Hos oss finner du studentbarer og flere ulike aktiviteter å delta på, slik at du kan bli bedre kjent med andre studenter. 

3. Invester i deg selv! 

Et årsstudium er et trygt valg. Du kan gå inn i et år som student med skuldrene litt mer senket enn du kanskje ville gjort om målet var å ta bachelor, eller prøve å komme seg inn på master. Hvis du er usikker på om du skal ta et friår eller et årsstudium, kan det være lurt å investere i seg selv.

Et årsstudium i baklommen kan du fint kombinere med andre utdanninger senere. Du får også studiepoeng som kan brukes i flere ulike bachelorgrader senere, om du skulle ønske det. Samtidig er det gode muligheter til å finne på ting med venner, og leve livet ved siden av!  

Derfor bør du velge Kristiania

4. Du kan søke andre jobber 

På utkikk etter nye utfordringer? Kanskje du drømmer om et annet yrke, eller vil ha høyere lønn.

Arbeidsgivere ønsker stadig ansatte med både flere og nye kvalifikasjoner. Et årsstudium kan være en fin måte å tilføre noe nytt til utdannelsen du allerede har. Dette kan fungere som en videreutdanning, ta seg godt ut på CV-en, eller gi deg en mulighet til å fordype deg i noe du rett og slett bare interesserer deg for.

Husk! Det er ofte kombinasjonen av ulike fag og studier som gjør deg attraktiv på arbeidsmarkedet. Et årsstudium i for eksempel markedsføring eller psykologi kan være den lille forskjellen som gjør deg til arbeidsgivernes favoritt!

5. Du kan forhandle om høyere lønn

Er du fornøyd med jobben du er i, men synes det er på tide med høyere lønn? Om du tar et årsstudium får du mer kunnskap, og det setter arbeidsgivere pris på.

Kompetanse og kunnskap som kan dokumenteres er ditt viktigste argument når du skal be om høyere lønn. Faktisk er det også mange arbeidsgivere som vil betale for at du får ny og bedre kunnskap – det tjener bedriften også på!

Ved Kristiania tilbyr vi årsstudier både ved våre campus og på nett – på både heltid og deltid, som kan kombineres med jobb. Snakk med sjefen din og hør om dette kan være interessant. Det er en vinn-vinn situasjon for både deg og din arbeidsgiver!