Mann i dress foran et lyst, åpent rom.
I løpet av fem år med podcast er det mest overraskende rektor Arne H. Krumsvik har hørt argumentet for at Obama og Trump representerer samme fenomen.Foto: Høyskolen Kristiania/Jonatan Quintero

Etter et semester med pandemi-pause, har femårsjubileet blitt markert med hele tre nye episoder i 2022. Framover blir det nye episoder hver uke fra rektor Arne H. Krumsvik.

Jeg vil gjerne vise fram hva mine dyktige kolleger jobber med.

– Hvorfor lager du egentlig podcaster?  

– Jeg brenner for forskningsformidling. Som leder i akademia er det begrenset hvor mye du får forsket selv, men jeg vil gjerne vise fram hva mine dyktige kolleger jobber med. 

Krumsvik var tidlig ute. Han kom tidlig med i den store podcast-bølgen som skylte over landet i forrige tiår. Kanskje ikke så rart siden han har en journalistisk fortid blant annet som radiosjef i Kanal 24. 

Gjesten trenger ikke å forberede seg, siden vi snakker om det de kan mest om.

– Hvor fikk du idéen fra til å starte opp med lyd igjen? 

– Det er effektivt for alle involverte. Gjesten trenger ikke å forberede seg, siden vi snakker om det de kan mest om. Opptaket tar en halvtime, redigering og publisering en liten time, og lytterne kan høre på samtidig som de driver med andre sysler. 

Tre årsferske episoder

Listen med temaer Arne har intervjuet kollegaer om er lang. Ingen nevnt, ingen glemt. Og så langt i jubileumsåret har «Krumsvik & Co.» kommet med episode 68, 69 og 70. 

I den ferskeste forteller Tine Sundfør om hvorfor vi fortsetter å spise når vi egentlig er stappmette. Hun er høyskolelektor ved Institutt for helse og trening på Høyskolen Kristiania og forsker på overvekt og hjerte- og karsykdom. Sundfør er klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring fra Oslo Universitetssykehus, og har vunnet priser for sin forskningsformidling.

Jeg må være en aktiv lytter som inspirerer gjestene til å fortelle.

I nummer 69 snakker høyskolelektor David W. Coates om empati i design og ledelse. Han forsker på hvordan flere skal kunne leve uavhengige, funksjonelle og verdige liv – lenger. Han er fagkoordinator for Bachelor i Entreprenørskap og Bachelor i innovasjon og forretningsutvikling. I tillegg holder han kurset «Ageing in Place» på Bachelor i interiørarkitektur. Coates studerte arkitektur og bygningsteknologi ved Carleton University og Algonquin College, Canada.

Lytt til rektors podcast

I årets aller første episode forteller professor Terje Alræk ved Avdeling for helsevitenskap om den pågående forskningen knyttet til kronisk tretthet etter brystkreftbehandling. Han leder forskergruppen som er tildelt 4,7 millioner fra Kreftforeningens og Brystkreftforeningens Rosa sløyfe-aksjon i 2019Forskningsprosjektet skal vurdere om akupunkturbehandling kan redusere kronisk tretthet etter brystkreftbehandling. Terje har i de senere årene vært involvert i et internasjonalt samarbeid knyttet til å øke reliabiliteten og validiteten av tradisjonelle kinesisk medisinske diagnoser. 

Finner rec-knappen

– Hvilken kunnskap trenger du for å gjøre denne jobben?  

– Jeg må finne rec-knappen i podcast-studioet, jeg må være en aktiv lytter som inspirerer gjestene til å fortelle, og etter opptak kunne fjerne smatting og hosting i et enkelt lydredigeringsprogram.  

Jeg drømmer om at store navn som kommer på besøk til Høyskolen Kristiania som gjesteforelesere, setter som vilkår at de får være med i podcasten.

– Hva er det mest overraskende har hørt eller lært i løpet av disse fem årene? 

– Tror det må være Tim Vermeulen som argumenterte for at Obama og Trump representerer samme fenomen, i episoden om falske nyheter og metamodernisme. Det er for øvrig også den eneste episoden som har blitt sitert i en vitenskapelig artikkel. 

– Hvem er drømmegjesten dersom du kunne velge uten noen form for begrensning?  

 – Jeg drømmer om at store navn som kommer på besøk til Høyskolen Kristiania som gjesteforelesere, setter som vilkår at de får være med i podcasten.

Dere finner alle episodene av podcasten «Krumsvik & Co.» på ti ulike plattformer: Amazon Music/AudibleApple PodcastsGoogle PodcastsiHeartRadioListen NotesPlayer FMPodBeanPodtailSpotify og TuneIn.

Vi anbefaler et dykk ned i arkivet!

Rektors blogg

Ikke bare har rektor Arne H. Krumsvik nå gitt ut 70 podcaster, men som professor i medier og kommunikasjon er han også en ivrig skribent. Siden 2019 har han blogget her på nettsiden.
Les mer