En litt eldre mann smiler mens han løfter noen vekter
Foto: Freepik

Styrketrening bidrar til å forebygge livsstilssykdommer som diabetes 2 og beinskjørhet, og gir både bedre form og bedre livskvalitet.

Styrketreningen blir enda viktigere når man kommer i opp i 50-årene og senere.

Ny type treningsapparat

PWR Strength AS har utviklet en ny type treningsapparat for å kunne trene styrke hjemme. Dette er et bærbart treningsapparat som tar lite plass. Vektene er byttet ut med en elektrisk motor, og det er motoren som regulerer motstanden.

For de som vil trene hjemme kan dette være et godt alternativ, hvis apparatet fungerer godt. Gir dette nyutviklede styrketreningsapparatet bedre effekt enn det man finner på hjemmemarkedet i dag? Det skal man nå undersøke.

Forskningsgruppen TreVit

Forskningsgruppen «Treningsvitenskap innen helse- og prestasjonsutvikling» (TreVit) skal i dette forprosjektet bidra til å finne ut hvor godt det nye styrketreningsapparatet fungerer. 

TreVit tilhører School of Health Sciences ved Kristiania og ledes av førsteamanuensis Thomas Haugen.

I dette forprosjektet er Espen Tønnesen, professor i treningsvitenskap, kontaktperson ved Kristiania.

Treningsvitenskap

Treningsvitenskap er et fagfelt som nettopp forsker på hvordan man bør teste og trene for å få maksimalt utbytte, både for å få økte helsegevinster og bedre prestasjoner.

Forskningsgruppen arbeider med å videreutvikle kunnskapen om hvordan man kan optimalisere fysiske prestasjoner og gjennom denne treningen også forbedre egen helse.

Kompetanse om hva som er den beste treningen, både for bedre helse og bedre prestasjoner, er viktig også i et folkehelseperspektiv.

Støtte fra RFF

Regionale forskningsfond (RFF) i Oslo har bevilget 350 000,- til forprosjektet, som ledes av Thomas Jonskås Jacobsen fra PWR Strength AS.

Støtten som Regionale forskningsfond (RFF) i Oslo gir til dette forprosjektet er en kvalifiseringsstøtte for bedrifter og offtentlig sektor. Kr. 350 000,- er den maksimale støtten som kan gis til et forprosjekt.

Målet med støtten er å utvikle brukerstyrte forsknings- og innovasjonsprosjekter som kan kvalifisere til videre støtte gjennom et hovedprosjekt. 

Deltakere fra Kristiania

I tillegg til Espen Tønnessen og Thomas A. Haugen deltar Jo Christiansen Bruusgaard, professor i fysiologi, John Magne Kalhovde som er dosent i treningsvitenskap og Flemming Solberg, høyskolelektor i bevegelseslære, alle fra TreVit.

Helse og psykologi + Spør en student Content card IMG