Halve avgangsklassen i skuespill på Høyskolen Kristiania på scenen.
Nå har avgangsklassen på skuespill fått internasjonal anerkjennelse for sin digitale oppsetning av «Erasmus Montanus». Her er halvparten av dem på scenen.Foto: Johannes Laukeland Fester Sunde

– Det er en ære for Kristiania å bli invitert til denne festivalen. Kun de beste teaterhøyskolene i hele verden blir invitert til FIESAD (Festival International Des Ecoles Supérieures d'Art Dramatique). Når vi i tillegg vinner, så er det helt fantastisk, sier Piotr Cholodzinski, professor på Institutt for scenekunst.

Dette forteller oss at vi konkurrerer med mange av de beste teaterhøyskolene i verden.

I godt selskap

Den marokkanske teaterhøyskolen Issil (L’Association Issil pour le théâtre et l’animation culturelle) har de siste sju årene arrangert denne festivalen. Som deltager har Kristiania vært i selskap med anerkjente teaterskoler som:

  • Conservatoire National Supérieur d'Art Dramatique i Paris
  • Royal Academy of Dramatic Art i London
  • Ernst Busch Academy of Dramatic Arts i Berlin
  • Bayerische Theaterakademie August Everding i München
Studenter på skuespill på scenen.
I rollene: Nora Louise Andvig, Kristine Brusdal, Guro Rokstad Clausen, Kine H. Kvalvik Eliassen, Martin Næss Hald, Benjamin Løkken, Vanja Maria Vestenfor, Petter Westlund og Magnus Wold.Foto: Johannes Laukeland Fester Sunde

Og juryen som kåret årets beste bidrag besto av regissører, professorer og skuespillere fra hele verden.

– Dette forteller oss at vi er helt i toppen av teaterhøyskoler verden over. Med Trine Wiggen som regissør og Ane Ledang Aasheim på scenografi og kostyme, har Kristiania levert en produksjon som nå har fått internasjonal anerkjennelse, fortsetter Cholodzinski.

Studentene i skyggen på scenen.
Avgangsforestillingen ble regissert av Trine Wiggen. Ane Ledang Aasheim var ansvarlig for scenografi og kostyme.Foto: Johannes Laukeland Fester Sunde

Perfekt harmoni

Koronapandemien la sine føringer på årets gjennomføring, og som så mange andre måtte Issil avholde også årets festival digitalt. Derfor måtte avgangsklassen sende inn sitt bidrag «Erasmus Montanus» til FIESAD i virtuelt format. De fikk også vite om årets seier på videolink fra juryen i Rabat.

Retningen, tolkningen og scenografien glir sammen i perfekt harmoni.

En enstemmig jury kunne kåre avgangsstudentene ved bachelor i skuespill til vinnere av den høyeste utmerkelsen i 2021. De hadde selvsagt kun lovord å komme med om oppsetningen som vant The Grand Prize:

«Retningen, tolkningen og scenografien glir sammen i perfekt harmoni. «Erasmus Montanus» av Kristiania, Oslo, er årets soleklare vinner av FIESAD».

To skuespill-studenter utkledd som klovner i et barneteater

Drømmer du om å stå på en scene?

Les mer om vår utdanning i

Skuespill

Cholodzinski er den som initierte kontakten med Issil da han var studieprogramleder på bachelor i skuespill.

Priser som dette gir oss masse energi.

– Jeg er uendelig stolt over hva vi har fått til på Institutt for scenekunst. Med nytt bygg, fasiliteter i verdenstoppen og i tett samarbeid med bransjen, har vi nå Norges største kunstfaglige miljø. Priser som dette gir oss masse energi, avslutter Cholodzinski.

Anne Marthe Lund Engnes utkledd som sykehusklovn

Klassens sykehusklovn

«Du kommer til å bli klovn», sa læreren da Anne-Marthe Lund Engnes gikk ut av barneskolen. Det tok noen tiår, men høyskolelektoren fant til slutt sin røde nese.
Les mer