Tre unge kvinner står med ryggen til og ser ut over byen.
Når du skal velge utdanning, må du først og fremst begynne med deg selv og tenke over hva verdiene, interessene og evnene dine er.

Har du allerede tilbragt timevis på nett, lest side opp og side ned om ulike høyskoler og utdanninger, uten å bli noe klokere på hva du vil studere? Det kan skyldes at du har hoppet over et veldig viktig steg, nemlig deg selv!   

Ung mann sitter og jobber på PC-en.
Uansett hva du velger å studere, skal du vite at du alltid kan endre retning.

Vend fokuset innover 

Å velge utdanning kan fort føles som et stort og overveldende valg. Akkurat derfor bør du logge av PC-en. Glem internett og Google for en liten stund og vend fokuset innover. Tenk over hvem du er, hvilken personlighetstype du har og lag gjerne en liste over dine mest positive og negative sider. Reflekter også over hvilke verdier du har, og hva som er viktig i livet ditt. Liker du en hektisk hverdag? Kunne du tenkt deg å ha jobben som en livsstil? Eller foretrekker du rolige dager og mest mulig fritid?  

Ved å sette av tid til å besvare slike spørsmål, øker sannsynligheten for å velge rett studium – og ikke minst rett yrke. Når alt kommer til alt, handler det nemlig om å velge en karrierevei som ikke kolliderer med sentrale verdier, og som du kan ha det godt med resten av livet. 

Hva er viktig for deg under og etter studiene? 

Hvis du har et bevisst forhold til hva som er viktig for deg, er det lettere å vite hva du skal tenkte på når du velger studium og studiested. Hva trenger du for å ha det bra? Er det forutsigbarhet og faste rammer, eller kanskje frihet og fleksibilitet? Hvis du trenger et mindre studiemiljø med tett oppfølging, kan en høyskole muligens passe deg bedre enn et universitet, hvor det ofte er større forelesninger og mer tid til egenstudier. Er du usikker på hva som i det hele tatt er forskjellen på en høyskole og et universitet, kan du lese mer om det her. 

Tenk også over om du i det hele tatt vil studere i Norge. Det finnes massevis av gode utdanningstilbud i utlandet, og Lånekassen støtter mange av dem. Å studere i utlandet gir deg ikke bare en grad – du får også unike opplevelser, internasjonal erfaring og kanskje et helt nytt språk på kjøpet. Samtidig må du spørre deg selv om du faktisk ønsker å bo så lenge borte fra venner og familie. Vær også klar over at du ikke får den samme muligheten til å bygge nettverk i Norge mens du studerer.  

Hva får tiden til å fly?  

Hva skal til for å vekke engasjementet ditt? Er det når du hjelper andre, når du analyserer vanskelige problemstillinger, eller når du står i sentrum og formidler noe du virkelig kan? Når tiden flyr, er du på rett sted. Da reflekterer aktivitetene verdiene dine – og da du har størst mulighet til å utvikle deg både faglig og personlig.  

En gruppe studenter sitter rundt et bord og jobber på PC-ene sine.
Etter hvert som du studerer, kommer du mest sannsynlig til å oppdage nye ting som interesserer deg.

For noen er det ingen tvil: De vet nøyaktig hva som interesserer og engasjerer dem. For andre er det hakket vanskeligere. Hvis du tilhører sistnevnte gruppe, kan et godt hjelpemiddel være interessetester. Med disse får du kartlagt evner og interesseområder, i tillegg til at du blir bedre kjent med deg selv.  

Etter hvert som du begynner å studere, kommer du også mest sannsynlig til å oppdage nye ting som interesserer deg, og som du ønsker å fordype deg i. Og som rektor ved Høyskolen Kristiania, Arne H. Krumsvik, sa det: Husk at du har mange valgmuligheter underveis, som gjør at du kan tilpasse utdanningen til interessene dine.

Med andre ord trenger du ikke å ha tenkt igjennom alt på forhånd – veien blir også til mens du går! 

Søk mest mulig informasjon 

Etter at du har brukt litt tid på deg selv, er det på tide å skru på PC-en igjen. Klikk deg inn på de aktuelle nettsidene og les nøye, spesielt studieprogrammene. Her finner du informasjon om oppbygning, emner og jobbmuligheter, og ofte får du også et innblikk inn i en typisk studiehverdag.  

De fleste høyskoler, universiteter og skoler arrangerer i tillegg åpen dag, hvor du inviteres inn. Benytt anledningen til å snakke med studenter og forelesere og still masse spørsmål. På denne måten får du best mulig inntrykk av studiehverdagen på de ulike studiestedene.  

Ingen skam å snu 

Uansett hva du velger å studere, skal du vite at du alltid kan endre retning. Veldig mange oppdager at de har valgt feil og ender opp med å bytte studieretning både én og to og tre ganger. Og det er ingenting feil i det! Selv om det kanskje kan føles slik, har du ikke dårlig tid, og det viktigste er at du velger en utdanning du kan trives med. Pass også på at du tar valget selv, og at du ikke lar deg påvirke eller styre for mye av andre. Det er selvfølgelig nyttig å lytte til de rundt deg, men til syvende og sist er det jo du som skal fullføre studiet. 

Og én siste ting: Det er vanskelig å bli 100 prosent sikker på noe. Veldig ofte vil det ligge et snev av tvil i valgene du tar, men iblant må man bare ta en sjans. Kanskje kommer du til å elske studiet, kanskje kommer du til å hate det – og den eneste måten å finne ut av det, er å ta sats og hoppe uti!   

Usikker på hva du skal studere?

Hos Høyskolen Kristiania får du en gratis og uforpliktende veiledningstime, hvor vi svarer på alt du måtte lure på om de ulike studiene våre.