Bilde av misfornøyd student med kaffekopp foran laptop.
Ikke helt hva du trodde studiet kom til å være? Føler du at du har valgt feil? Fortvil ikke - det finnes råd!

Det er ikke alltid like lett å velge utdanning. Kanskje man tenker at man ikke vet nok om studiet, eller at man er redd for å velge feil?  Eller kanskje man oppdager underveis at dette ikke ar riktig studium likevel? 

Den gode nyheten er at det aldri er for sent å snu. Det er faktisk ikke uvanlig at studenter velger å bytte studieretning underveis. Uansett årsak, er greit å vite at du har muligheten til å gå over på et annet studium om du ønsker det.  

Så, kan jeg bytte utdanning? 

Det korte svaret er at, ja, det kan du. Hvilket studium man går og hvor langt man er i studieløpet kan derimot ha noe å si på hvordan man bytter studium. 

Noen studier har nemlig et felles første år, som gjør at man kan søke om å bytte studieretning etter året er omme dersom det er ledige studieplasser på utdanningen man søker bytte til. Er det ikke ledig kan man risikere å havne på venteliste.  

Enkelte studier har krav til forkunnskaper, som for eksempel kreative linjer hvor opptaksprøve på instrumenter eller lignende må avlegges i tillegg til søknaden. Disse kan gjøre det vanskelig med et rent bytte. 

Har du noen spørsmål?

Usikker på om du har valgt riktig? 

Det er mange årsaker til at man kan kjenne på ønsket om å bytte studium. Da kan det være lurt å ta kontakt med faglig studieleder og ta en prat om hva man tenker. Er du fortsatt usikker, kan både Karrieresenteret og Avdeling for studentoppfølging (AFSO) være til hjelp.  

Karrieresenteret er en spesielt god coach som kan stille de riktige spørsmålene før man tar valget om å bytte studium. 

Hvis du vurderer å bytte til et bestemt studium, kan det også være lurt å ta en prat med studieleder på det studiet du ønsker å bytte til for å høre hva man går til.  

Slik bytter du  

Hvis du er helt sikker på at du ønsker å bytte studium er det på tide å ta kontakt med opptakskontoret på skolen. Selve prosessen er nokså enkel for deg som student.  

Opptakskontoret vil ha oversikt over hvilke studier som er ledig. Er det ledig plass på det studiet, og alle andre eventuelle krav er oppfylt, vil du få tilbud om ny studiekontrakt.  

På Kristiania er oppsigelsesfristen for studiene 1. september. I praksis betyr det at man må melde fra innen da for at de skal være mulig å gjøre endringer.  

Ikke vær redd for å spørre 

Både faglige studieledere, AFSO og Karrieresenteret kan hjelpe deg med alle spørsmålene du måtte ha, eller peke deg i riktig retning.  

Ta gjerne kontakt hvis det er noe du lurer på!

CTA