Frustrert mann i hettegenser tar seg til ansiktet
Knust telefon? Vannskade i leiligheten? Forsikringer er en trygghet når skaden oppstår!

Det er ingen hemmelighet at det å være student ofte er forbundet med dårlig økonomi.  Da er det kanskje ikke forsikringer som er det aller første man velger å åpne lommeboka for å kjøpe. Det er svært lurt å være kritisk til hvilke forsikringer man tegner, og man bør kun forsikre betydelige verdier man eier. 

Men noen forsikringer er verdt å ta en titt på, for din egen trygghet. I denne artikkelen har vi samlet alle forsikringer alle studenter bør ta stilling til om de har behov for. 

Hva er forsikring, og hvorfor trenger jeg det? 

Forsikringer er en beskyttelse mot økonomisk tap. Det vanligste er at man betaler et fast beløp til et forsikringsselskap, og får utbetalt et erstatningsbeløp dersom man er uheldig. Typiske hendelser man forsikrer seg mot er brann, tyveri, uhell, bilulykker, naturskader, sykdom eller personskader. 

Det kan være mange årsaker til at man velger å forsikre seg. Den viktigste årsaken til at de fleste velger å tegne forsikring er å sikre seg mot store økonomiske tap og utgifter. Hvilken forsikring du trenger er helt avhengig av deg selv, hvilke vurderinger du tar og hvilke verdier du har. 

En brannmann klatrer inn i brennende bygg på stige.
Innboforsikring dekker deg dersom det verst tenkelige skjer, som for eksempel brann.

Noen gjenstander og eiendeler er kostbart å erstatte ved skade, og kan være lurt å forsikre. Det finnes faktisk forhold som krever at man har tegnet forsikring. Eksempelvis er det er krav at man har forsikring på kjøretøy, og noen utleiere kan kreve at leietaker skriver egen innboforsikring.

 

Disse forsikringene bør du ha 

1. Innboforsikring 

Innboforsikring dekker alt innbo, med andre ord verdigjenstander som finnes i hjemmet der du bor. Dette kan være, men er ikke begrenset til, møbler, interiør, hvitevarer, klær, tepper, bøker og elektriske apparater. 

Det omfatter også det som på fagspråket kalles løsøre blant annet sykkel, sportsutstyr, smykker og penger. Det er også greit å vite at mange innboforsikringer dekker skader som skjer under flytting til ny bolig! 

Når man tegner innboforsikring, velger man gjerne et totalbeløp man er forsikret for. Her er det viktig å tenke på at man ikke forsikrer seg for lavt, eller for høyt.

Er du for lavt forsikret, risikerer du å ikke få full erstatning. Har du for høy forsikring kaster du bort penger, da prisen du betaler på forsikringen er direkte knyttet opp til hvor stort beløp du forsikrer deg for. 

Innboforsikring er viden regnet som en av de smarteste, og mest vanlige, forsikringene man kan ha. Det er tross alt hjemme vi oppholder oss mest, og det er i hjemmet de fleste uhellene skjer. 

2. Reiseforsikring 

Vær forsikret så snart du går ut døra! Reiseforsikring dekker deg straks du forlater hjemmet ditt, uavhengig om du skal på ferie, eller en tur på butikken for å kjøpe melk. 

Ung mann på el-sparkesykkel i fart
El-sparkesykler har blitt svært populært i de store byene, men medfører også en stor skaderisiko som er 10 ganger høyere enn vanlig sykkel. En god grunn til å tegne skadeforsikring.

Med en reiseforsikring i ryggen er du også dekket på utenlandsreiser. Da har du en trygghet mot tyveri, medisinske utgifter om du blir syk, eller om havner i en alvorlig ulykke. Det er verdt å merke seg at mange reiseforsikringer har en maksgrense på hvor mange dager du er dekket ved sammenhengende reise, ofte er det 45 dager som gjelder.  

3. Ulykkesforsikring 

Skulle uhellet først være ute, er ulykkesforsikring en god forsikring å ha. Denne forsikringen må ikke forveksles med uføreforsikring. Der uføreforsikring er en god måte å forsikre helsen komplett på, er denne svært kostbar.  

Ulykkesforsikring utbetaler et høyt engangsbeløp ved skade hvor man blir helt eller delvis invalid. Ulykkesforsikringen er billig, gjerne så lite som 33 kroner i mnd. Et godt valg for studenter på farten! 

Andre smarte forsikringer 

Det finnes flust av forsikringer som dekker både stort og smått. Her er noen tips til forsikringer det kan være verdt å ta en ekstra titt på: 

Dyreforsikring 

Unngå høye veterinærutgifter dersom kjæledyret ditt blir sykt eller skadet. 

Forsikring på kjøretøy 

Et must dersom du er på veien! 

Mobil- eller skjermforsikring 

Et godt alternativ til reiseforsikring dersom du kun ønsker å sikre mobilen mot tyveri eller skader. Eller om du bare er litt klønete og knuser skjermen støtt og stadig. 

Verdiforsikring 

For deg som har dyre eiendeler du ønsker utvidet forsikring på. Dette kan være eiendeler som kamera, laptop, eller andre kostbare eiendeler. 

Sykkelforsikring 

Har du en dyr sykkel eller el-sykkel kan det hende at reiseforsikringen din ikke gir deg full dekning. Uhell hvor sykkelen blir totalskadet dekkes ofte ikke av vanlig reiseforsikring. Lurt å sjekke! 

Klokkeforsikring 

Dyre klokker, arvestykker og lignende kan være lurt å forsikre med egen forsikring. 

Brilleforsikring 

Noen reiseforsikringer dekker ikke uhell på briller, dersom du for eksempel mister dem og knuser glasset på ferie.  

Depositumsgaranti 

Ikke en forsikring, per definisjon, men et godt alternativ til å sette av mange tusen på konto hos utleier på depositumskonto, dersom man ikke har så mye penger for hånd. Depositumsgaranti er et engangsbeløp som dekker depositum i opptil tre år. 

Ta en sjekk!

Nå har du sikkert allerede gjort deg opp noen tanker om hvilke forsikringer som passer ditt behov.

Så hva venter du på? Ta kontakt med banken din. Gjør det google-søket, eller se om du finner en priskalkulator for å finne den beste prisen på din forsikring. Er du medlem i noen organisasjoner eller fagforeninger har disse ofte gode tilbud til medlemmene sine, og kan være lurt å sjekke før man tegner forsikring hos et selskap.

Bilde av campusbygg i Oslo

Visste du at skolen har deg forsikret?

Høyskolen Kristiania har en grunnleggende forsikringsdekning for sine campus-studenter.
Se hva som dekkes her