Portrettfoto av kvinne i en park.

– Noe av det viktigste jeg har lært, er hvordan vi studenter kan løfte hverandre opp og gjøre hverandre bedre, sier Melissa Joy Pladsen. 

Melissa studerer serviceledelse ved Høyskolen Kristiania Bergen, et årsstudium for deg som vil jobbe med salg, administrasjon, logistikk eller service – for å nevne noe. 

– Jeg valgte denne utdanningen fordi jeg visste at jeg ville jobbe med mennesker. På folkehøyskolen gikk jeg på reiselivslinjen, og skjønte fort at jeg trivdes veldig godt med å skape opplevelser for andre. Jeg synes det er kjempekjekt å legge planer, organisere og administrere, og å skape merverdi for folk, forteller hun. 

Begynte å studere under korona 

Melissa begynte å studere høsten 2020. Det var da den andre koronabølgen traff Norge. 

– Som mange andre hadde jeg veldig store forventninger til hvordan studentlivet skulle bli. Man gjør jo så mye mer enn å studere. Man treffer nye mennesker, utfordrer seg selv, oppdager nye interesser. Men så var det jo det med smittesituasjonen, sier hun. 

Melissa forteller at den digitale undervisningen fungerte fint, men at det også kunne være utfordrende. Når man ikke kan treffe andre på campus, men må jobbe med studiene hjemme på hybelen, kan det være krevende. Hun sier at det derfor ble ekstra viktig å kunne jobbe sammen med andre i kohorter. 

Krevende, men godt år

– Det har vært et krevende, men godt år. Litt av friheten forsvant, og man kjente på en følelse av rastløshet. På den andre siden ble jeg veldig sterkt knyttet til mine medstudenter, påpeker hun.

Foto av kvinne som står i en park og hviler hendene på et gjerde.
Melissa Pladsen forteller at hun og medstudentene spilte hverandre bedre. – Selv har jeg for eksempel aldri vært særlig glad i å skrive lengre tekster, men i løpet av dette året ble jeg så mye bedre på det, fordi gruppen min støttet meg hele veien. Det gjorde det hele så mye kjekkere!  sier hun.

Hun understreker at hun bare uttaler seg på egne vegne, og at det nok ikke er likt for alle. Selv synes hun at det har vært mange lyspunkt i en ellers krevende tid.

Det føltes veldig trygt å begynne å studere.

– Man får sterke bånd til en liten gruppe mennesker. På en måte gjorde det også at det føltes veldig trygt å begynne å studere – vi var sammen om å takle denne situasjonen. 

– Slik mestret vi studiene 

Melissa forteller at de var 22 studenter i klassen, som igjen ble delt inn i mindre grupper det første halvåret. 

– I min gruppe merket vi fort at vi trengte rutiner. Foruten en egen chatgruppe for hele klassen, hadde vi også regler for hvordan gruppen vår skulle fungere, og planer for hva vi skulle gjøre de ulike dagene. 

Hun understreker at alle på arbeidsgruppen må ønske at det skal fungere, ellers kan det fort bli vanskelig. Dessuten er det lurt å gjøre andre, sosiale ting sammen. Da får man et sterkere bånd. 

– Vi merket også at det viktig at man var åpen om sine egne styrker og svakheter i gruppearbeid. Da kunne vi hjelpe hverandre, forteller hun.

Vil studere videre 

I løpet av året var studentene innom temaer som gir relevant kunnskap innen mange bransjer. 

– Det har vært veldig spennende å lære om markedsføring: Vi ser på hvordan samfunnet har endret seg, hvilke tjenester som har dukket opp, og hvordan man priser nye varer og tjenester. 

– Dessuten er dette også et ledelsesstudium, og vi lærer mye om hvordan man kan bli en bedre leder. Det viktigste jeg har tatt med meg er hvordan man jobber strukturert og er tydelig med sine medarbeidere – og ikke minst hvordan man løfter frem det beste i folk. 

Dette annerledes-året har ikke skremt Melissa fra å studere videre. Hun forteller at øverst på listen står Bachelor i reiselivsledelse og opplevelsesutvikling. 

– Det var en stor fordel å starte med dette årsstudiet. Her ble jeg kjent med flere som allerede går på studiet jeg ønsker meg til, og det gjør at det føles veldig trygt å søke overgang til bachelorgrad selv. 

– Det beste med høyere utdanning er at man virkelig får fordype seg i det man er interessert i. Og man treffer nye mennesker som er opptatt av det samme som en selv. Jeg fant «min» gjeng gjennom studiene, og det var veldig viktig, avslutter Melissa.