Daniel sitter på en bord på Oslo Streetfood
Daniel Owen skal fremføre låten «Psycho» under delfinalen i Melodi Grand Prix. Foto: Simen Omland

– Melodi Grand Prix var jo ikke et mål for vår del, vi ville bare lage en bra låt. Det er stor stas at vi får vist låten frem for et stort publikum, sier Henrik Høven.

Høven studerer låtskriving og produksjon. Sammen med medstudentene Paria Ahmadzadeh, Jørgen Troøyen og Marius Hongve laget han låten som nå skal fremføres for det norske folk. Det var på en av de mange låtskriver-campene som bli arrangert på studiet at «Psycho» først så dagens lys. Da fikk Daniel Elmrhari, som går under artistnavnet Daniel Owen, fikk høre det som skulle bli hans MGP-bidrag for første gang. Han synes det er kult å få jobbe med en låt skrevet av studenter.

Bilde av Henrik tatt nedenifra mot blå himmel
Låtskriver Henrik Høven synes det er stas å få vist frem låten for et stort publikum.Foto: Henrik Høven

– Det var bare noe ved den som traff meg. Det var liksom ikke et eneste sekund jeg ikke koste meg. Man merket at alle i rommet digget den og ville høre den igjen. Jeg husker at jeg håpte på at jeg skulle få lov til å jobbe videre med den, sier han.

– Melodi Grand Prix var jo ikke et mål for vår del, vi ville bare lage en bra låt.

Studieprogramleder Jan-Tore Diesen synes det er stas at låten skal få sin TV-debut i beste sendetid på NRK.

– Dette er et godt eksempel på hvordan man bygger nettverk og jobber tett på bransjen under studietiden hos oss. Det er supert å ha så flinke og bransjeaktuelle studenter, sier han.

MGP falt for låten med en gang

Under låtskriver-campen var «Psycho» noe annerledes enn det den er i dag. Elmrhari, i samarbeid med Patrick Brizard, har oversatt den til engelsk og gjort noen små justeringer.

– Vi tenkte at dette var en låt som kunne gjøre det bra internasjonalt. Det var mye som var klart og ferdig, men det var viktig å gjøre den til min egen også og få satt et personlig preg på den.

Høven forteller at den opprinnelige prosessen var preget av mye latter og moro.

Bildet av coveret til psycho. Det har røde kanter og et bilde av Daniel i midten
Vil du høre låten? Lytt til "Psycho" her!

– Det var full energi og mange morsomme lydopptak. Vi satt og vibet, la på en tullete tekst, og etter en stund var den plutselig kul. Jeg føler at den gode stemningen kommer frem i låten også, sier han.

Før låten havnet hos Elmrhari var det flere store artister som var interessert, så det var ikke selvsagt at dette skulle bli en MGP-hit.   

– Etter litt frem og tilbake fikk vi det heldigvis til, og når MGP-gjengen hørte den så kicket de med en gang. Det er kult å få gi en såpass kul låt en plattform, sier han.

Daniel står foran et gjerde, iført hvit college-genser
Elmrhari sier at deltakelsen først og fremst er en unik mulighet til å vise hvem han er som person og artist.Foto: Armand Nasiri

Ikke en typisk MGP-låt

«Psycho» har allerede fått mye oppmerksomhet blant Eurovisjon-fans over hele verden. De mest ivrige har laget reaksjons-videoer og lastet de opp på YouTube. 

– Jeg ble litt satt ut. Det har vært mange positive tilbakemeldinger og det gjør meg så glad. Det er stort for meg å kunne gi en såpass fin låt en plattform, sier artisten.  

Elmrhari har visst at han skulle delta i lang tid, men har vært nødt til å holde det hemmelig. Da bomben slapp, rant det inn meldinger og telefoner. 

­– Det føltes rart. Det var mye meninger og det ble veldig mye snakk om selve konkurransen. Jeg har selvfølgelig lyst til å komme videre, men først og fremst er dette en unik mulighet for meg til å vise hvem jeg er som person og artist. Målet er å få folk til å like det jeg fremfører, og jeg skal bare kose meg, sier han.

Ifølge Elmrhari er ikke «Psycho» en typisk MGP-låt, men han håper at folket som sitter hjemme vil kose seg og ha lyst til å høre musikken igjen.

Når MGP-gjengen hørte den så kicket de med en gang. Det er kult å få gi en såpass kul låt en plattform.

– Jeg har et håp om at det er noe som faller i smak hos de fleste. Det er jo noe av det som er mest moro med Melodi Grand Prix, at publikummet er så bredt. De er rett og slett en skikkelig Godt og blandet-pose både med tanke på alder og musikksmak.

– Du må ikke ta det for seriøst

Høven forteller at det alltid er god stemning i studio når han og medstudentene jobber med låter.

– Det er så viktig å ha det moro – det er sånn man lager bra musikk. Når du er avslappet, ikke setter grenser og bare er deg selv. Det blir ofte gode resultater når man har sånne tull-og-fjas-sessions, sier Høven.

Låtskriving og produksjon-studenten er på andre studieår av bachelorgraden, og forteller om en studiehverdag som egentlig ikke føles som studier. 

– Man føler at man er en del av bransjen og man blir bare kastet rett ut i det. Det viktigste er nok at studiene gir meg selvtillit og forbereder meg på hva enn som skulle skje. Vi jobber praktisk med alt vi gjør, så det føles ikke noe annerledes å jobbe med en skoleoppgave enn andre prosjekter.

Elmrhari har også gått på Høyskolen Kristiania, og trekker frem studentmiljøet som spesielt godt. 

– Generelt sett var hele trinnet fantastisk. Det reflekteres godt gjennom musikken som studentene produserer også. Det er god stemning og bra samarbeid hele veien. Dette er ikke første gangen jeg jobber med folk fra låtskriving og produksjon, og det blir heller ikke siste, slår han fast.

Studenter som jobber i musikkstudio

Vil du bli låtskriver?

Vi tilbyr den eneste treårige kunstfaglige profesjonsutdanningen innen låtskriving og musikkproduksjon. Med denne utdanningen vil du ha alle forutsetninger for å bli en del av musikkbransjens fremtid.