Portrettbilde av Keemy Katrin Haugland. Hun har sort langt hår, sort bluse og piercing i nesen.
– Det kjekkeste med å være grafisk designer er at man får jobbe kreativt og at hverdagen sjelden blir ensformig, sier tidligere fagskolestudent Keemy Katrin Haugland. Foto: Kolonihaven Studio/DNB Næringsmegling
Utleiemagasin DNB Næringsmegling
Som en del av jobben som markedskoordinator, har Keemy ansvar for å designe og sette sammen utleiemagasinene til DNB Næringsmegling.Foto: DNB Næringsmegling

– Jeg hadde min siste skoledag i juni og signerte kontrakt om fast stilling i juli – det føltes utrolig bra, sier hun.

Keemy beskriver en variert og spennende arbeidshverdag i sin nye stilling. DNB Næringsmegling holder til i 14. etasje i Barcode med Oslos beste utsikt, ifølge Keemy selv. Her jobber hun med stort og smått innen grafisk design, fra presentasjoner, prospekter, eventer og utleiemagasin, til CV-maler. I tillegg har hun delt ansvar for selskapets markedsføring.

– Det kjekkeste med å være grafisk designer er at man får jobbe kreativt og at hverdagen sjelden blir ensformig – selv i finansbransjen! Jeg liker også at jeg kan utfordre meg selv i Adobe-programmene og utvikle meg som designer. Det er først når man er ferdig på studiet at man virkelig lærer, sier hun og legger til:

– Jeg skal straks gå i gang med å sette sammen et utleiemagasin som skal komme med Finansavisen i februar. For første gang skal jeg bygge det opp fra bunnen av, helt på egenhånd, så det gleder jeg meg veldig til!

Telefonintervju fra Marokko

Keemy ble tipset om jobben av sin tidligere lærer i Grafisk design, Kim René Teige. Han hadde mottatt en henvendelse fra administrerende direktør i DNB Næringsmegling, Anne Helene Mortensen, med spørsmål om han hadde noen flinke studenter som kunne være interessert i en stilling hos dem.

– Kim Réne sendte ut en mail til alle i klassen hvor han fortalte at de trengte en ny grafisk designer, og oppfordret oss til å søke, forteller Keemy som selv øynet en gyllen mulighet.

Ikke lenge etter hun hadde sendt inn søknad ble hun oppringt med forespørsel om hun ville komme på jobbintervju.

– Jeg satt på Gardermoen på vei til Marokko, så mitt første intervju var faktisk over telefonen fra Marrakech.

Keemy Katrin Haugland sitter ved en pult i et klasserom sammen med Kim René Teige. De smiler og ser på en Mac-skjerm.
Keemy sammen med fagansvarlig for Grafisk design, Kim René Teige.Foto: Fredrikke Wiheden

To intervjurunder og flere tester senere var jobben endelig hennes. I prosessen danket hun blant annet ut flere interne søkere. Keemy beskriver følelsen da hun fikk tilbudet som en rar blanding av glede, lettelse – og lett forvirring.

– De som kjenner meg kan nok sette seg inn i følelsen jeg hadde. Jeg er kanskje den siste personen i verden man kunne sett for seg jobbe i 14. etasje i Bjørvika, ikledd en blazer, sier hun og utdyper:– Jeg husker at jeg spurte om de var sikre på at de hadde valgt riktig person, fordi jeg følte at jeg ikke passet inn i finansbransjen. Da fikk jeg til svar at de trengte noen som kunne pushe grenser.

Fikk løse oppdrag for reelle kunder

I løpet av den toårige fagskoleutdanningen får studentene kompetanse på tvers av grafisk design og interaksjonsdesign. De lærer design for både trykk og digitale flater, samt ulike metoder for å utvikle konsepter og kommunikasjonsløsninger basert på en strategi. Mye av arbeidet er prosjektbasert, hvor studentene samarbeider om å løse oppdrag for reelle kunder.

– Vi jobbet ofte i team, noe jeg synes var en fordel fordi da kunne vi sparre med hverandre. Vi hadde alle ulike styrker, og på den måten kunne vi dra læring av hverandre, sier Keemy.

Det som har gagnet meg aller mest er kontaktene jeg knyttet via skolen, og som førte til at jeg fikk jobben i DNB Næringsmegling.


I studietiden var de innom en rekke ulike tema, som magasindesign, webdesign, emballasjedesign og Keemys favoritt: identitetsdesign.

– Jeg husker spesielt godt da vi jobbet med «Musikaliteten», som var et identitetsdesign for en festival i regi av bachelorstudentene på musikkteater. Designet vårt ble valgt ut og vi fikk være med på å videreutvikle konseptet. Det var en god erfaring å ta med seg videre, forteller hun.

Keemy Katrin Haugland og Kim Rene Teige ser på en Mac-skjerm som viser logoer til Musikaliteten.
Under studietiden var Keemy med å utvikle "Musikaliteten", som var et identitetsdesign for en musikkteaterfestival.

Knyttet verdifulle kontakter på studiet

Ifølge Keemy kommer kunnskapen hun fikk på studiet til nytte i jobben hos DNB Næringsmegling.

– Det jeg har fått mest bruk for er Adobe-programmene og generell kunnskap om prosjektjobbing og hvordan man strukturerer et prosjekt. Det er ikke bare å tegne en logo på en post it-lapp og så er den «good to go». Med erfaringen jeg fikk på fagskolen er det enklere for meg å ta stilling til tilbud fra designbyrå i min nåværende jobb, ettersom jeg kjenner hele prosessen.

Skolen koster jo penger, men jeg ser på det som en investering. Det viktigste er at man ender opp i en jobb man trives i.


Hun trekker imidlertid fram nettverket hun fikk i løpet av studiet som ekstra verdifullt.

– Det som har gagnet meg aller mest er kontaktene jeg knyttet via skolen, og som førte til at jeg fikk jobben i DNB Næringsmegling.

– En god investering

Keemy ser tilbake på en innholdsrik studietid på fagskolen, og vil anbefale andre å søke seg hit dersom man liker å arbeide kreativt og ønsker å studere midt i hjertet av Oslo eller Bergen.

– Jeg vil anbefale fagskolestudier for folk trives med praktisk jobbing, slik som meg. Lokasjonen er også et kjempepluss. Skolen koster jo penger, men jeg ser på det som en investering. Det viktigste er at man ender opp i en jobb man trives i.

Nå nyter Keemy tilværelsen i sin faste stilling.

– Jeg trives veldig godt der jeg er nå. Jeg fikk oppfylt boligdrømmen i sommer, så nå vil jeg bare nyte tiden i en god og stabil jobb.

Har du noen tips til andre som vil lykkes som grafisk designer?

– Jeg tror det er veldig individuelt hvordan man lykkes. Jeg har alltid vært litt utenfor boksen i mitt design, så det var veldig overraskende at jeg endte opp der jeg er nå. Jeg var heller ingen A-student, men man må ikke miste selvtilliten av den grunn. Kanskje er det nettopp fordi man ikke følger alle regler at man lykkes, avslutter Keemy.

Fagskole + grafisk design