Foto av mann som løfter markløft på treningssenter.

Bachelorstudiet trening og coaching skiller seg fra andre liknende studier og kurs. Det treårige studiet har et mål om å gjøre studenten klar for arbeidslivet rett etter studiene, og ha den dybden og kompetansen som kreves for å lykkes.

Foto av kvinne som løper på tredemølle sammen med veileder.

Er du interessert i trening, kosthold og coaching?

Da er dette studiet for deg!

Mer enn bare teori

Studieprogramleder for bachelorstudiet, John Magne Kalhovde, forteller at studiet har tre hovedområder: trening, ernæring og coaching.

– Dette gir en fin progresjon i læringen og en rød tråd gjennom studiet. Studentene får tid til å «modnes» i fagene, og får en solid kompetanse og faglig trygghet, sier han.

Vi er spesielt gode på det å knytte teori og praksis sammen, ved å kontinuerlig veksle mellom teoretisk og praktisk undervisning.

Han forteller at noe av det som gjør denne bacheloren unik er at temaene trening og coaching vies spesielt mye tid. I tillegg er undervisningen langt mer enn det å bare sitte med nesen i en bok.

– Vi er spesielt gode på det å knytte teori og praksis sammen, ved å kontinuerlig veksle mellom teoretisk og praktisk undervisning. Vi setter teorien inn i praktiske kontekster, hvor vi involverer studentene som en sentral og aktiv part, sier han.

Han forklarer at de faglige ved studiet er opptatt av å gå i dybden på hvert tema, og bruke god tid.

– For at studentene skal tilegne seg tilstrekkelig kompetanse er vi, i større grad enn andre, opptatt av å bruke nok tid på hvert tema. Det mener jeg er essensielt.

Portrett av John Magne Kalhovde i treningsstudioet i Kvadraturen.
Noe av det som gjør denne bacheloren unik er at temaene trening og coaching vies spesielt mye tid, forteller studieprogramleder John Magne Kalhovde.Foto: Jonatan Quintero

Mulig å kombinere med karriere

For at studiet skal kunne gjennomføres av alle, er det samlingsbasert.

– Vi har konsentrert all undervisning i samlinger én gang i måneden, som oftest fra torsdag til søndag. Dette for å tilrettelegge for idrettsutøvere, de som bor utenfor byen og ikke minst de med relevant jobb ved siden av studiene.

Han forteller at mange av studentene på studiet jobber som trenere i organisert idrett eller som personlig trener på treningssenter. Det viktigste er å ha interesse for faget. 

– For å lykkes i studiet kreves systematisk arbeid og motivasjon. Jeg opplever at vi har svært motiverte studenter. Det de ofte trenger hjelp til er å finne optimale studieteknikker og hjelp til «å lære seg å lære». Derfor jobber vi spesielt mye med dette i starten av studiet, sier studieprogramleder John Magne. 

Vil utdanne de beste trenerne i landet

Det er flust av karrieremuligheter etter fullført bachelorgrad i trening og coaching. Studiet passer for deg som ønsker å jobbe profesjonelt som trener, enten det er i den organiserte idretten, i treningssenterbransjen, med friskvern, eller som selvstendig næringsdrivende. 

– Du får kompetansen til å jobbe med alle, uansett treningsstatus, alder og tilstand. Du vil kunne trene barn, ungdom, eldre, gravide og de med ulike skader som trenger opptrening. Eller du kan jobbe med personer som ønsker å gå ned i vekt, ønsker å bli sterkere, eller de som ønsker å vinne Birken, sier han. Med denne bacheloren vil du ha kompetanse til å trene hvem som helst. 

Ifølge John Magne handler det også mye om å kommunisere og motivere.

– Utover den solide teoretiske kompetansen blir du også rågod på hvordan kommunisere godt og motivere ulike personer til å oppnå ønsket resultat. Målet er å utdanne de beste trenerne i landet, forteller en entusiastisk studieprogramleder.

Foto av student Robin Haugen Kidess i treningsstudioet i Kvadraturen.
Robin Haugen Kidess drømmer om å hjelpe mennesker til et sunnere liv.Foto: Jonatan Quintero

Drømmer om å hjelpe andre 

Robin Haugen Kidess drømmer om å hjelpe mennesker til et sunnere liv. 21-åringen fra Haugesund har derfor flyttet til Oslo for å starte på Bachelor i trening og coaching.

– Jeg ønsker å jobbe som personlig trener (PT). Jeg har lyst til å hjelpe folk til å få et bedre liv, ved å dele av kunnskapen jeg opparbeider meg gjennom studiet.

Da han skulle velge mellom ulike utdanninger, landet han på Bachelor i trening og coaching for å kunne gå i dybden av faget. 

– Jeg ønsket å få en mer utdypet kunnskap, og Kristiania var de eneste som hadde dette faget i bachelorformat, forteller han. 

Han er fornøyd med valg av studium, og synes fagene er spennende.

Undervisningen er utmerket. Lærerne er engasjerte og elsker jobben sin. Det gjør det både enklere og morsommere å lære.

 – Så langt har det vært svært lærerikt og interessant. Vi lærer mye om hvordan kroppen fungerer, og hvorfor den fungerer på den måten.

Han forteller at de har fysiologi, anatomi og styrke og utholdenhet i første semester.

– Undervisningen er utmerket. Lærerne er engasjerte og elsker jobben sin. Det gjør det både enklere og morsommere å lære, sier han.

Hyller med ulike typer vekter.

Interessert i en jobb innen trening og coaching?

En bachelor i trening og coaching vil gi deg en omfattende og unik kompetanse til å planlegge og gjennomføre trenings- og kostveiledning for enten grupper og individer.
Les mer om studiet her