Står foran en gammel skole.
Professor Jon-Arild Johannessen har de siste elleve årene bodd i en gammel, nedlagt skole i sjarmerende Holstebro i Danmark. Finnmarkingen stortrives på hjemmekontoret på Sir skole. Her forsker han på framtidas arbeidsliv.Foto: Johan Gadegaard, Dagbladet Holstebro Struer

– Det er arbeid til alle i framtidas arbeidsliv. Men det kan bli en hump i veien når ny teknologi introduseres. Hvor stor krisa skal bli, er i stor grad opp til våre myndigheter, sier Jon-Arild som blir intervjuet av rektor Arne H. Krumsvik. Her i podkasten fra den 9. oktober 2020 kan du høre mye mer om hva vi har i vente, for alt av store innovasjoner fører til store kriser. Det viser historien.

Selv holder Johannessen seg med mer enn nok arbeid. Dette året har han gitt ut fem bøker på to internasjonale forlag:

– Hvordan klarer du å utgi fem bøker i ett og samme år? 

– Vel, jeg står opp kl. 05.00 og jobber frem til 12.00. Så går jeg tur med hundene, ordner med tjue høns og ser til at biene har det OK. Deretter trener jeg og tar meg av administrative oppgaver. Hele cluet er å ha problemstillinger og forskningsspørsmål, samt den overordnede modellen for bøkene klare meget tidlig, og ikke endre dette underveis. 

Mer produktiv med årene

Vår professor i ledelse bor landlig til i Danmark, på en gammel skole, og var den første professoren vår administrerende direktør Solfrid Lind ansatte. Hun har ikke angret ett sekund på at hun ansatte ham. Om Johannessen sier hun at han er et stort forbilde for de yngre forskerne og at han har en enorm arbeidskapasitet. 

– Har den økt i takt med alderen?

– Arbeidskapasiteten har definitivt økt i takt med alderen og det har kreativiteten også. Forklaringen er nok at man i større grad velger bort det som ikke er så interessant, og jobber mer med det som kan være relevant for andre. Man blir mer fokusert, og får mindre aksept for «tøv prat». 

Arbeidskapasiteten har definitivt økt i takt med alderen og det har kreativiteten også.

Johannessen ble i fjor kåret til en av landets mest produktive forskere da han havnet på Topp 5-listen. I intervjuet vi gjorde med ham i den forbindelsen kunne han røpe at han tidligere hadde skrevet et par hundre artikler, men at han nå konsentrerte seg om bøker og at han alltid hadde en tre-fire stykker i «pipeline».

Portrettfoto av Jon Arild med lys bakgrunn.

Professor Jon-Arild Johannessen liker å utfordre seg selv

– Hvordan ligger du an med publiseringspoengene så langt i år?

– I 2020 utgir jeg fem bøker som totalt gir 30 forskerpoeng. 

– Hvor mange bøker har du på gang for 2021?

–  Neste år har jeg også fem bøker under jobbing. Tre er allerede akseptert for jan-april 2021. To av disse omhandler et nytt paradigme som jeg utvikler for kunnskapsledelse. Jeg forsøker å kople kunnskapsledelse og kommunikasjon og så sette dette i sammenheng med samfunnsutviklingen vi er inne i, dvs. den nye teknologi og den økonomiske ulikhet som truer individer, organisasjoner og sosiale system. Den tredje boken er om kunstig intelligens og etikk. 

Neste år har jeg også fem bøker under jobbing. Tre er allerede akseptert.

– Den fjerde boken for 2021 omhandler den teknologiske utvikling i Kina og hvordan den kinesiske innovasjonsøkonomi med stor grad av sikkerhet vil true de økonomiske strukturer som eksisterer i vest, hvor USA er ledende. Den femte boken for 2021 omhandler hvordan vi kan man redusere effektene av «Black Swans» i innovasjonsøkonomien?

Les hva han skriver om sorte svaner i Kunnskapsmagasinet Kristiania. 

Low-res-i-biblioteket.jpg
Sir skole ligger fem kilometer utenfor byen med sin skolebygning og lærerbygning. Her har professor Jon-Arild Johannessen sitt eget bibliotek.Foto: Johan Gadegaard, Dagbladet Holstebro Struer

Holder seg hjemme

Han har god kontakt med sine kollegaer på School of Communication, Leadership, and Marketing, og den ene av bøkene han har utgitt i år har han skrevet sammen med avdelingens dekan, nå prorektor Helene Sætersdal.

Under koronaen blir det ingen Oslo-turer, men så snart en vaksine er på plass kan vi atter vente å se hans store smil på Kvadraturen. Der pleier han å trene i kjelleren. Hardt.

«Go hard, or go home», sier Johannessen i denne treningsvideoen fra Kristiania i 2017, der han løfter 20 kilo på strak arm. Han han har tatt en rekke medaljer innen sporten kettlebell, men akkurat nå arrangeres ingen konkurranser.  

– Jeg regner med å delta i Europamesterskapet og VM som skal avholdes i Irland i november om ett år – hvis en vaksine er utviklet. Jeg har innredet et eget treningsrom på skolen vi har her nede i Holstebro. Der trener jeg sammen med mine to hunder. Jeg løfter vekter, og de løfter øyenbrynene i dyp forundring over at noen gidder dette tøvet. Men hva vet vel de?

For uansett hva en driver med, om det er idrettskonkurranser eller forskning, er koden er enkel, ifølge vår produktive professor. Du må bare jobbe.

Når det gjelder å forske, så gjelder det å skrive og skrive og skrive.

– Du må øve og øve og øve, og så må du vite hva de andre gjør og ikke gjør. Og når det gjelder å forske, så gjelder det å skrive og skrive og skrive.

Sånt blir det fort fem bøker av. I året.