Frelsesarmeens rusomsorg, Elevator.
Elevator er finansiert av Kriminalomsorgsdirektoratet og er et alternativ til soning i fengsel. Til høsten skal institusjonen pusse opp sine lokaler, med designoppgaven til interiørstudentene Marina Christine Bakkan og Hulda Björk Jóhannsdóttir som utgangspunkt.Foto: Frelsesarmeens rusomsorg, Elevator.
 Interiørstudent ved Fagskolen Kristiania, Marina Christine Bakkan.
– Det var også viktig for oss å ha en rød tråd gjennom rommene, slik at beboerne skulle føle seg komfortable og trives i lokalene, sier interiørstudent Marina Christine Bakkan.Foto: Mikael Holmsen Lepore

Elevator mottok hele 17 oppgaver fra interiørstudentene. Sammen med ansatte og beboere, valgte de ut den beste løsningen. Marina Christine Bakkan og Hulda Björk Jóhannsdóttir stakk av med seieren, og får med det sin oppgave realisert.

– Vi ble kjempeglade da vi skjønte at vi vant, sier Hulda, før Marina fortsetter:

– Det var utrolig gøy at de likte løsningen vi kom opp med og at vi nådde frem med idéen vår!

– Vi jobbet mye med farger og materialer, og lot oss inspirere av naturen. Vi ønsket å lage en hjemmekoselig stemning. Det var også viktig for oss å ha en rød tråd gjennom rommene, slik at beboerne skulle føle seg komfortable og trives i lokalene, forklarer Marina.

Det var utrolig gøy at de likte løsningen vi kom opp med og at vi nådde frem med idéen vår!

Avgangsstudent i Interiør ved Fagskolen Kristiania, Hulda Björk Jóhannsdóttir.
Fornøyd med seieren: avgangsstudent i Interiør ved Fagskolen Kristiania, Hulda Björk Jóhannsdóttir.Foto: Privat

Elevator er finansiert av Kriminalomsorgsdirektoratet og er et alternativ til soning i fengsel. Leder i Elevator, Elli Graf, forteller at institusjonen er ment som en vei tilbake til hverdagen.

– Elevator er en «heis» tilbake til samfunnet der økonomi, arbeid, nettverk og bolig er sentrale fokusområder. Vi legger vekt på å skape gode relasjoner under trygge rammer slik at våre beboere kan forberede seg på livet etter soning.

Vil du lære mer om Elevator? I 2019 var soningsinstitusjonen med i NRKs dokumentarserie "Helene sjekker inn". Se episoden her!

Interiør preget av trygghet og tilhørighet

I oppgaven fra Elevator skulle interiørstudentene innrede resepsjonen, to oppholdsrom, kontor og samtalerom. Elli er imponert over nivået på alle løsningene de fikk tilsendt, og synes de var svært profesjonelt gjennomført. Oppgaven til Marina og Hulda utpekte seg, da de hadde laget et helhetlig konsept, og klarte å skape den stemningen de var ute etter.

– Jeg syntes alle oppgavene vi fikk tilsendt var helt fantastiske! Vi valgte oppgaven til Marina og Hulda da de klarte å treffe den hårfine balansen mellom å gjøre rommene praktiske, samtidig som de skaper en følelse av trygghet og tilhørighet. Lokalene bærer i liten grad preg av å være en institusjon og er designet for at mange kan oppholde seg i samme rom, forteller Elli og fortsetter: 

– De har skapt ulike «soner» for at beboere kan trekke seg tilbake og holder på med sitt, samtidig som det finnes soner for fellesskap og samhandling. Designet er tøft med valg av naturlige materialer og samtidig varmt med hjelp av farger og belysning.

Omslag til oppgaven med farger og former.

En annerledes interiøroppgave

Marina og Hulda forteller at det var spennende å få en oppgave hvor de skulle designe for en noe annerledes målgruppe enn hva de er vant med, og de lærte mye i arbeidet med prosjektet.

– Vi lærte blant annet at det er viktig å lytte til kunden. Vi ble fortalt at beboerne er glad i å se på fotball på TV, og da var det viktig å skape et sosialt område for dette. Samtidig har vi vært bevisste på at det ikke skal føles for intimt, ettersom ikke alle kjenner hverandre like godt, forteller Marina.

– Det var veldig givende å jobbe med denne oppgaven og det var fint å kunne bidra til å gi beboerne hos Elevator en tryggere hverdag hvor de kan føle seg hjemme. Kanskje kan det også virke motiverende til å komme seg tilbake til hverdagen igjen, avslutter hun.

Verdifull erfaring med bransjen

Fagansvarlig for interiørlinjen ved Fagskolen Kristiania, Boris Miller, tror studentene har hatt et stort utbytte av å jobbe med en reell bedrift, slik som Elevator.

– Gjennom dette prosjektet har studentene fått en verdifull erfaring og en god referanse som de kan ta med seg videre. De blir bedre forberedt til arbeidslivet gjennom å jobbe med et reelt oppdrag, hvor de også må forholde seg til et budsjett.

Fagansvarlig for interiør ved Fagskolen Kristiania, Boris Miller.
— Jeg tror studentene vokste mye på denne oppgaven, og har blitt mer bevisst på valgene de tar som designere, sier fagansvarlig for Interiør ved Fagskolen Kristiania, Boris Miller. Foto: Jonatan A. Quintero

Boris forteller at intensjonen bak slike prosjekter er å gi studentene en større forståelse for faget, og han mener at denne oppgaven har gitt studentene et annet perspektiv på betydningen interiør kan ha.

– Studentene får en forståelse av interiør på et dypere plan. De ser at interiør er mer enn estetikk og personlige valg. De må være bevisste på hvordan form og funksjon påvirker en utsatt gruppe, og hvordan de i denne oppgaven kan skape en positiv opplevelse for beboerne hos Elevator.

– Jeg tror studentene vokste mye på denne oppgaven, og har blitt mer bevisst på valgene de tar som designere, avslutter Boris.