Foto av mennesker under prisutdeling
Celine Høie (til høyre) fikk jobb i Indie Recordings etter å ha hatt praksis der. Her under Spellemann 2020 med Gaahls Wyrd.

Norsk kulturbransje byr på mange spennende jobber, men for en som digger norsk metal eller vil beskrive seg selv som en gamer er det få ting som henger høyere enn å få jobbe for PlayStation eller i Indie Recordings. Det er her studentene Helena Bosdal og Celine Høie starter sin karriere.

En hverdag med metal i Indie Recordings

Digital signering med bandet Fixation, som nylig fikk platekontrakt med Indie Recordings.
Digital signering med bandet Fixation, som nylig fikk platekontrakt med Indie Recordings.

Celine Høie er andreårsstudent på Bachelor i prosjektledelse kunst og kreativ næring, og jobber nå i Indie Recordings ved siden av studiene. Dette er Norges største uavhengige plateselskap innen rock og metal, med band som Kvelertak, Satyricon, Gåte og Fight the Fight, for å nevne noen. Deltidsjobben fikk hun etter å ha hatt praksis i selskapet gjennom studiet.

– Etter praksisperioden var ferdig var jeg så heldig å få en fleksibel deltidsavtale i plateselskapet. Jeg jobber stort sett tre dager i uken, noe som fungerer fint i kombinasjon med studier.

Foto av studentambassadør som holder opp en mobiltelefon og smiler til kamera.

Lurer du på hva du kan studere?

Hun trives godt, og har mange ulike arbeidsoppgaver gjennom en uke. 

– Jeg jobber primært med sosiale medier, publishing og synkronisering. I tillegg jobber jeg på mindre prosjekter, som arrangementsplanlegging og annet som krever en prosjektleder, forteller hun. 

Hun beskriver jobben som både variert og spennende, og forteller at dette på ingen måte er en vanlig kontorjobb. 

– Vi er mye utenfor kontoret, i forbindelse med fotoshoots, konserter og studiobesøk blant annet. Det gjør at ingen uke er lik, noe jeg liker godt. 

Tok kontakt med sjefen selv på SpillExpo

Praksisplassen kapret hun ved å spørre sjefen for plateselskapet da hun var på en spillmesse.

– Kort fortalt møtte jeg sjefen for Indie Recordings, Erlend Gjerde, på SpillExpo i 2019. Jeg benyttet sjansen til å forhøre meg om mulighet for praksis, og fikk et intervju. Og nå er jeg her, sier andreårsstudenten. 

Gjennom studietiden har hun lært mye, og det aller meste får hun bruk for i stillingen.

– Jeg har lært om prosjektledelse, markedsføring og økonomi, som jeg bruker mye i hverdagen. Jeg tror likevel det viktigste for min del har vært det praktiske, og det å få jobberfaring i bransjen. 

Bachelorgraden i prosjektledelse kunst og kreativ næring er praksisrettet og gir studentene verktøyene som trengs for å lykkes som prosjektleder i kulturbransjen. 

– Prosjektene jeg har vært med på har gitt meg forståelse og innsikt i hvordan bransjen fungerer, og har også gjort meg mye tryggere på min egen kompetanse, avslutter hun. 

PlayStation gjorde et unntak for Helena

For Helena Bosdal begynte dialogen med PlayStation allerede i 2018, da hun kontaktet dem i forbindelse med lanseringen av spillet Detroit: Become Human. 

– Jeg er streamer, og PlayStation var ansvarlig for distribueringen av spillet, så jeg kontaktet dem og spurte om jeg kunne få spillet så jeg kunne streame på lanseringsdagen.

Tredjeårsstudent Helena Bosdal jobber for PlayStation.
Tredjeårsstudent Helena Bosdal jobber for PlayStation.Foto: Susanne Karin Moe.

Det fikk hun og i ettertid holdt de kontakten gjennom diverse spillanseringer. 

– I fjor høst ble jeg spurt om å være ambassadør for dem. Jeg var utrolig stolt over å bli spurt, og som ambassadør ble jeg invitert på arrangementer og opplevelser jeg ellers ikke ville hatt, forteller hun. 

Det var altså slik hun fikk en fot innenfor hos PlayStation i Norge. Samtidig som dette studerte hun på Bachelor i prosjektledelse kunst og kreativ næring. Da hun kom til andre studieår og skulle søke praksis, visste hun allerede hvor hun ville – hun ville til PlayStation. 

– De har egentlig ikke praktikanter, men de kjente jo meg fra før av, så de gjorde et unntak, sier hun.

Fikk dra til København

I løpet av studiene har studentene også mulighet til å ta valgemne. Da valgte hun å utvide praksisperioden.

– Vi kunne velge å utvide praksisperioden fra to til tre måneder, så da gjorde jeg det, for å få mest ut av muligheten. 

Hun visste at hovedkontoret for Norden lå i København, og forhørte seg om muligheten for å gjennomføre deler av praksisen der.

– Det fikk jeg, og jeg endte opp med å være på kontoret i Oslo i januar og så hadde jeg februar og mars i København. Det var utrolig givende!

Relevant for karrieren

Da hun begynte på bacheloren var det egentlig for å lære hvordan hun kunne videreutvikle streaming og gjøre business ut av det. Nå er drømmen å være med å utvikle spillindustrien i en positiv retning.

– Det er kanskje klisjé, men jeg vil gjøre verden til et bedre sted, rett og slett. Og da er det spillbransjen som er min naturlige bransje å sikte meg inn mot. Jeg tar bacheloren fordi jeg ønsker meg en karriere innen spillbransjen, og da kan jeg ikke havne på et bedre sted enn PlayStation.

Hun jobber nå som office assistant, og har ansvar for å koordinere lageret.

– Vi har mye utstyr som både lånes ut og benyttes til eget bruk, og jeg har ansvar for å holde orden på det. I tillegg har jeg gjort litt oversettelser og korrekturlesing nå i det siste. 

Helena ser på dette som en mulighet til å jobbe seg oppover, og opparbeide seg verdifull arbeidserfaring. 

– Det handler om å få en fot innenfor. Nå må jeg bare vise hva jeg kan og jobbe meg oppover.

Neste semester ser hun frem til fordypningsemnet Intercultural communication, leadership and work relations. 

– Jeg ble veldig gira da jeg kom over det emnet, det er veldig relevant for det jeg ønsker å jobbe med. Så det gleder jeg meg til, forteller hun. 

Benytter seg av mulighetene

Silje Straume er studieprogramleder for bachelorstudiet Prosjektledelse kunst og kreativ næring. Hun forteller at studentene er målbevisste og at de ofte får relevant jobb før studietiden er over.

– Studentene er flinke til å benytte seg av mulighetene som oppstår, både på og utenfor skolen. Det leder ofte til relevante jobber allerede før studiet er ferdig. For en del åpner det seg muligheter som følge av at de er ute i lengre praksisperioder gjennom de tre årene hos oss. Der får de vist seg frem og utvidet nettverket sitt.

Foto av en ung voksen som snakker i walkie talkie og peker oppover.

Interessert i prosjektledelse?