– Jeg tror alle bør unngå stillesitting så mye som mulig. Heller vær klar over aktiviteten du gjør og kan gjøre, se mulighetene og ikke begrensningene. Det er viktig å implementere gode rutiner i en annerledes hverdag som den vi er i nå.

Bilde av Sofia Brevik-Persson etter en løpetur.
Sofia Brevik-Persson drar ofte ut på en løpetur før lange leseøkter.Foto: Sofia Brevik-Persson

Det sier Sofia B. Persson, som går sitt andre år på Bachelor i fysisk aktivitet og ernæring ved Høyskolen Kristiania. Etter lang fartstid i bransjen som instruktør hos Friskis & Svettis, jobber hun i dag som personlig trener. Hun mener det er ekstra viktig å ta vare på kroppen nå for alle de som sitter hjemme store deler av dagen.

– Ta vare på kroppen og knotten!

Fysisk aktivitet gir oss bedre kondisjon, utholdenhet og muskelstyrke. Det bidrar også til et sterkere skjelett, godt humør, bedre søvnkvalitet og ikke minst – det gir oss overskudd. Ved å sitte mye stille, noe mange gjør i disse dager, skjer det motsatte. Persson mener at kroppen psykologisk og fysiologisk bør sees som én.

– Hvis du ikke har det bra mentalt, kan det hende at kroppen ikke føler seg bra fysisk, og omvendt. Kroppen tilpasser seg også fysisk inaktivitet, kanskje enda bedre enn det å være aktiv. Når vi føler at vi er i god form, er det også lettere å takle tøffe perioder i livet. Man håndterer stress lettere og får bedre konsentrasjon. Selv velger jeg å ta en løpetur før lange leseøkter, nettopp fordi det gir en slags hjernetrim, sier den personlige treneren.

Hun understreker at om man klarer å holde seg i fysisk aktivitet, selv under disse tøffe forholdene, vil det gjøre det lettere å komme i gang igjen når ting er tilbake til normalen.

– Men akkurat nå må vi dra nytte av det vi kan og få mest mulig ut av det. Ta vare på kroppen og knotten, sier hun. 

Trenger ikke så mye plass

De gode øvelsene er virkelig de vi velger å gjøre. Alle er forskjellige, det som fungerer for noen, fungerer kanskje ikke for andre. Det viktigste er at vi gjør noe, og at man aktivt utfordrer kroppen. Mange har begrensede områder å trene på hjemme, men en enkel øvelse som inkluderer de store muskelgruppene krever ikke mye mer plass enn en yogamatte.

– Knebøy er en utrolig fin og gjennomførbar øvelse der du inkluderer de store musklene i beina, og i tillegg får balansetrening med på kjøpet. 

Armhevinger er en annen øvelse som fint kan gjøres hjemme. Ønsker man å justere vanskelighetsgraden, kan en bruke en stol inntil veggen eller ha knærne i gulvet. Dette er en øvelse som inkluderer store muskelgrupper og kjernemuskulatur.

Sjekk ut disse øvelsene du enkelt kan gjøre hjemme!

Hvilke ting kan man trene med hjemme?

Når det kommer til trening i hjemmet er det bare fantasien som setter grenser. Bare det å ta i bruk en ryggsekk gir uendelige muligheter. Man kan selv justere vekt ved å fylle sekken med ulike ting, enten med vannflasker eller bøker. Deretter kan man ta sekken på ryggen å utføre eksempelvis knebøy, armhevinger og frafallstrinn for å utfordre kroppen ytterligere. Skulle man være usikker på øvelser er internett et supert verktøy, understreker Sofia.

– I dag finnes det rikelig med inspirasjon til øvelser du kan gjøre, både med og uten utstyr.

På spørsmål om hvor mye aktivitet en bør få til daglig, svarer Persson at for å opprettholde vår fysiske kapasitet og holde oss sunne, anbefales en halv time fysisk aktivitet om dagen. Hun poengterer at aktiviteten gjerne kan deles opp, men at det bør være med en viss intensitet som får oss litt andpusten og svett. 

Over gjennomsnittet glad i trening?

Da kan Bachelor i fysisk aktivitet og ernæring være noe for deg. Dette er en fremtidsrettet utdanning for deg som er opptatt av en sunn og aktiv livsstil.