veilederkurs for praksisbedrifter på høyskolen kristiania
Foto: Jonatan Arvid Quintero

– Vi setter veldig stor pris på samarbeidet med næringslivet, og vi ser at studentene som har vært ute i praksis har en bredere og dypere forståelse av fagene når de kommer tilbake på skolebenken. Samtidig får vi gode tilbakemeldinger fra bedrifter som har hatt en praksisstudent om at de har fått en nyttig ressurs, og at de også har hatt et læringsutbytte, sier praksisrådgiver Kristine Aniva Sjøholt Lund.

Tanken er at dette kurset skal tilbys på alle avdelinger, på sikt. I førsteomgang var dette et tilbud til andreårsstudenter på bachelor som tar valgfag ved School of Communication, Leadership, and Marketing, og for alle andreårsstudenter på Bachelor i prosjektledelse kunst og kreativ næring ved School of Arts, Design, and Media​. School of Economics, Innovation, and Technology er også representert med noen praksisstudenter.

– Praksis er kommet for å bli, og vi ser at det blir mer og mer populært blant våre studenter. Høyskolen Kristiania har som en del av sin strategi å kunne tilby praksis som en del av utdanningen til alle våre studenter, noe vi er på god vei til å kunne gjøre.

– For oss betyr det utrolig mye at både store og små aktører i næringslivet finner våre studenter attraktive. Vi er opptatt av at våre studenter får relevante jobber etter endt utdanning, og da er det veldig flott at de er ettertraktet selv under utdanning, sier Lund om dette første kurset, som ble kjørt både i Oslo og Bergen. 

Snart tilbud til alle 

På kurset blir det gjennomgått informasjon om praksisoppholdet, hva man kan forvente av studenten, og hvordan man kan være en god veileder. Denne gratis-opplæringen av praksisbedrifter er ikke obligatorisk, men det oppfordres til å delta. ​Målet er å etterhvert kunne kjøre dette kurset for alle bedrifter som tar imot studenter fra oss. 

To unge kvinner står på taket på Høyskolen Kristiania

Vurderer dere å ta imot en praksisstudent?

– Praksis er kommet for å bli, og vi ser at det blir mer og mer populært blant våre studenter. Høyskolen Kristiania har som en del av sin strategi å kunne tilby praksis som en del av utdanning til alle våre studenter, noe vi er på god vei til å kunne gjøre, sier hun. 

hoyskolen kristiania tilbyr veilederkurs for praksisbedrifter
Foto: Jonatan Arvid Quintero

Ansatte fra bedrifter som Telia, Flytoget, NRK, Leger uten grenser, TV 2, Lerøy, Aker Solutions, Equinor og Nordisk film ble i 2020 med på kurset.  

– For oss er det viktig å tilrettelegge slik at praksis blir en vinn-vinn-situasjon mellom student, bedrift og høyskole.

– Vi setter veldig stor pris på samarbeidet med næringslivet, og vi ser at studentene som har vært ute i praksis har en bredere og dypere forståelse av fagene når de kommer tilbake på skolebenken. Samtidig får vi gode tilbakemeldinger fra bedrifter som har hatt en praksisstudent om at de har fått en nyttig ressurs, og at de også har hatt et læringsutbytte. 

Vinn-vinn-situasjon 

Per i dag har Høyskolen Kristiania praksis i 59 av 67 linjer. Og flere skal det bli.   

– For oss er det viktig å tilrettelegge slik at praksis blir en vinn-vinn-situasjon mellom student, bedrift og høyskole. Vi jobber kontinuerlig og strategisk for å utvikle praksistilbudet ved Høyskolen Kristiania, sier Sjøholt Lund.