Jarle Bastesen har en doktorgrad fra NHH, og under viser i HR ved Høyskolen Kristiania. Her avbildet i Oslos Kvadraturen.
Jarle Bastesen underviser i HR og ledelse ved Høyskolen Kristiania. Han forteller at HR-studentene er populære på arbeidsmarkedet.

– I fremtiden vil det være stort behov for folk som vil jobbe med mennesker, følelser, kreativitet, tanker og ideer. Datamaskiner og kunstig intelligens har tatt over de enkle og fysiske arbeidsoppgavene, men andre arbeidsoppgaver vil ikke erstattes med det første, forteller Jarle Bastesen.

Han er førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Høyskolen Kristiania Bergen. Bergenseren har en doktorgrad som omhandler organisasjonsvekst fra NHH og underviser blant annet i emnene «Organisasjon og ledelse» og «Organisasjoner i endring».

Bedriftenes viktigste ressurs

HR står for «Human Resources». HR-ansatte jobber med alt fra rekruttering, opplæring, individuell tilpasning og utvikling av rekrutteringssystemer.

– HR-medarbeidere har en viktig posisjon i bedriften. De kan prege bedrifter ved å finne fremtidens utfordringer, og hjelpe ledelsen med å ta gode beslutninger.

Fem gode grunner til å studere HR

Han poengterer at gode HR-medarbeidere må følge med på det som skjer i verden, og ha fokus på å videreutvikle sine ansatte.

– En av HRs viktigste oppgaver er å holde på de gode medarbeiderne. Da må man kunne tilby de rette mulighetene for personlig utvikling, kursing og legge til rette for et godt arbeidsmiljø. Mennesker er tross alt den viktigste ressursen bedrifter har.

Unik praksismulighet

Som så mange andre studenter ved Høyskolen Kristiania kan HR-studenter velge praksis som valgemne fjerde semester.

– Praksis som valgfag på Høyskolen Kristiania er en fantastisk mulighet! Studentene får innblikk i arbeidslivet, verdifull kunnskap og erfaring. Etter praksisperioden får flere også jobb i selskapet de har vært utplassert i. En bonus er at mange også blir tryggere på seg selv i løpet av praksisperioden, forteller Bastesen.

Studentene sitter med fersk kunnskap som bedriften trenger.

– Mange synes kanskje at det er litt skummelt å skulle jobbe i en bedrift før man er ferdig utdannet. Men så viser det seg at studentene sitter med fersk kunnskap som bedriftene trenger. Vi opplever at organisasjonene er veldig mottagelige for studentenes synspunkter, og at de setter pris på dem, sier Bastesen.

– Du må være nysgjerrig

Bastesen mener at det er visse egenskaper som er ekstra viktige hvis man vil jobbe med HR.

– Du må være nysgjerrig på både mennesker og samfunnet. Det er viktig at du ønsker å hjelpe andre til å prestere og utvikle seg selv. En bør klare å skape trygghet for nyansatte, og utvikle et godt klima slik at folk trygt kan dele sine meninger. Å skape en god kultur er krevende, men veldig viktig.

Søknadsfrist 15. april

Alle bedrifter har en egen kultur, det vil si en bestemt måte å gjøre ting på, eller verdier som preger arbeidet og målene. Kultur i en bedrift kan være noe man tar litt for gitt, men som likevel preger bedriften og menneskene som jobber der.

– HR kan bevisstgjøre organisasjonen og bidra til å skape en bedre kultur. Kultur kan være med på å føre organisasjonen dit den skal.

Ekspert på vekst og gasellebedrifter

Bastesens doktorgrad handler om vekst i virksomheter og utfordringer ved vekst. Denne kunnskapen har gjort ham til en gjenganger i tidsskrifter og aviser med sin verdifulle kunnskap, og han er en flittig brukt foredragsholder i næringslivet.

Foto av mannlig veileder som holder en mobiltelefon.

Noe du lurer på? Vi hjelper deg gjerne!

–  Vekst er utrolig krevende. Mange bedrifter som vokser raskt og mye, får utfordringer underveis. Da er det behov for gode systemer. Det gjelder både små og store selskaper. De som har valgt å investere i HR, har generelt mer ro og orden i bedriftene sine, forteller han.

Dette kan du bli

Etter en bachelorgrad innen HR vil du ha gode karrieremuligheter. Kompetansen trengs både innen privat og offentlig sektor. Det kan være gunstig å bygge på studiet med andre fag, som for eksempel økonomi og jus.

 • HR-ansvarlig
 • HR-koordinator
 • HR-konsulent
 • HR-manager
 • HR-sjef
 • HR Business partner

HR-fag + Hvorfor Kristiania

 • Gruppefoto av studenter i et klasserom.

  Studer HR og ledelse ved Høyskolen Kristiania

  Se alle våre studier her.
  Les mer
 • Gruppefoto av seks studenter i et klasserom som jobber med en praktisk oppgave.

  Hvorfor velge Kristiania

  Høyskolen Kristiania har over 100 års ledende erfaring med å levere praksisnære utdanninger. Dette har vært en fordel for hundretusener av studenter.
  Les mer