Illustrasjonsfoto av mannlig student som jobber med skolearbeid.
Foto: Freepik

 – Hun er blid, energisk og motiverende. Ikke minst er hun flink til å få studentene til å føle seg sett, skriver nettstudent Louise Pettersen om foreleser Anne Linda Løhre.

Kommentaren ble postet på Facebook-sidene til Høyskolen Kristiania Nettstudier, og det tok ikke lang tid før flere nettstudenter hang seg på. Spørsmålet er, hvordan kan egentlig en nettforeleser få studenter til å føle seg sett – på nett?

 Jeg synes flere veiledere skulle vært slik, man føler seg automatisk flinkere og mer sett.

Kan nettstudier være noe for deg? 

Bli sett over nett

Louise Pettersen går første året på Bachelor i administrasjon og ledelse. Hun forteller at det viktigste, og kanskje det vanskeligste, med nettstudier er å føle seg sett. Ja, selv om man aldri har sett personen på andre siden av skjermen ansikt til ansikt.

Louise Pettersen.jpg
Louise Pettersen er fornøyd med nettstudiene.

Pettersen forteller at hun valgte nettstudier for å kunne styre sin egen hverdag, og er veldig fornøyd med valget. Hun synes det beste med nettstudier er fleksibiliteten det gir, men det kommer ikke helt uten utfordringer. 

– Det mest utfordrende med nettstudier er at man må klare seg selv. Man studerer som regel alene, og til tider kan det være en tyngre måte å studere på. Man må passe på at man holder seg strukturert og motivert. Når man studerer på denne måten har både forelesningene og tilbakemeldingene ekstremt mye å si.

Da jeg skrev et lite innlegg om henne på Høyskolen Kristiania Nettstudier sin Facebookside var det stor respons, så det viser jo at hun har imponert flere studenter. - Louise Pettersen

Hun mener det er viktig at foreleseren viser interesse for hver enkelt student.

– Tilbakemeldingene er veldig viktig, det gjør at jeg forstår hvor jeg står i kurset og får et mer helhetlig bilde av hva som kreves av meg i hvert fag.

Les også: Flymekaniker og nettstudent

Svarer på lørdagskvelden

Anne Linda Løhre har jobbet på Høyskolen Kristiania i tjue år, og de tre siste har hun vært nettforeleser i akademisk lesing og skriving. Som nettforeleser har hun forelesninger i tillegg til at hun veileder hver og en av studentene. Hun synes det var veldig hyggelig med oppmerksomheten på Facebook-siden.

– Det var veldig rørende for meg å se hva de hadde skrevet. Spesielt når det kommer fra studentene selv på eget initiativ, sier hun. 

Løhre vet ikke sikkert, men tror de rosende ordene kan komme fra kontakten hun prøver å oppnå med hver enkelt student.

– Selv om man ikke møtes fysisk prøver jeg å oppnå en personlig kontakt med studentene. Som veileder må man være observant, prøve å bli kjent med studentene gjennom teksten og finne ut hva hver enkelt har behov for, sier hun. 

Nettforeleseren har en annen jobb i tillegg, men synes det er verdt det, tross en travel hverdag.  

– Noen ganger får jeg tilsendt spørsmål lørdag kveld, og studentene forventer nok ikke at jeg skal svare da, men det gjør jeg. Jeg tror det er slike ting de setter pris på. 

Foto av Anne Linda Løhre som har jobbet på Høyskolen Kristiania i tjue år. Hun har mørkt hår og et stort smil.
Anne Linda Løhre har jobbet på Høyskolen Kristiania i tjue år. Hun synes tilbakemeldingene fra studentene er rørende.

Les også: Nettstudier tilbyr digital eksamen til stadig flere

Å se hva studentene trenger

For Løhre handler det først og fremst om å bli kjent med studentene, og se hvilke behov de har. Hun synes det er viktig at man alltid finner noe positivt med innleveringene studentene gjør, så de holder motivasjonen oppe. 

Det er viktig å se hva hver student trenger.

– Anne Linda Løhre, nettforeleser.

- Jeg prøver å se hva som kan gjøre at studenten føler mestring. Noen ganger har man studenter som er svake i faget, og da er jobben min å få de opp. Det må være studenten og meg sammen som gjør at vi kommer videre.

Hun mener resultatet blir best når det gis konkrete tilbakemeldinger, noe studentene også uttrykker at de setter pris på.

– Det er alltid spennende å se hvordan studentene utvikler seg. Selv om studentene er på ulike nivåer har alle noe å bygge videre på. Det er derfor det er så viktig å se hva hver student trenger, også når man foreleser på nett, avslutter hun.