Studenter karrieredagene Høyskolen Kristiania
Studenter sjekker ut bedriftene på standtorget under karrieredagene. Foto: Jonatan Quintero ved Høyskolen Kristiania

Under karrieredagene på Høyskolen Kristiania møter studentene arbeidslivet, og bedriftene kriger om oppmerksomheten fra studentene. Det bugner av potensielle arbeidsgivere fra ulike bransjer, som teknologi, markedsføring, helse og kunst.

Karrieredagene gikk over to dager, med spennende foredrag og et stort standtorg. Her fikk studentene en sjanse til å knytte kontakter og høre om spennende jobbmuligheter.

Hva kan du gjøre for å få kompetansen du trenger?

Maria Molvær Nesseth er hodejeger i Cruit, og hun har blant annet studert HR ved Høyskolen Kristiania. Hun var tilbake for å holde foredrag for studentene under karrieredagene. Her snakket hun om hvordan det er å entre arbeidsmarkedet, og om hva hun skulle ønske at noen hadde fortalt henne da hun selv var student.

– Bruk tiden din smart! Når du skal ut på jobbmarkedet, er det mange om beinet, så du bør skaffe deg relevant erfaring allerede i studietiden. Spør deg selv om hva du kan du gjøre nå for å skaffe deg den kompetansen du trenger, og utforsk hvilke muligheter som finnes der du allerede er, tipser hun.

Hodejeger Maria Molvær Nesseth i Cruit holdt foredrag på karrieredagene på Høyskolen Kristiania
Hodejeger Maria Molvær Nesseth fortalte studentene om ting hun skulle ønske hun selv ble fortalt da hun var student. Foto: Høyskolen Kristiania

Søk på de jobbene du vil ha, men vær realistisk

Når du så skal søke jobb er det viktig å huske at ulike stillingskrav krever en unik CV. Jobb masse med CV-en din, og test gjerne ut hva som fungerer.

– Du bør ha realistiske forhåpninger når du søker jobber. Husk at de færreste kommer rett ut i relevant jobb etter studiene, forteller Nesseth.

 Selv om du er realistisk betyr ikke det at du ikke skal ta noen sjanser. Vegrer du deg for å søke på en spennende stilling fordi du bare oppfyller noen av kravene? Søk likevel!

– Fortell hva du kan, og gi den potensielle arbeidsgiveren gode grunner til hvorfor akkurat du kan mestre jobben. Husk at mye fortsatt kan læres. Dropper du å søke, gir du deg selv avslag før du engang har prøvd, sier hun.

Anna Blom Rian fra Teft og Jannicke Østlie fra Lab3 stod klare til å svare på spørsmål fra studentene under karrieredagene. Foto: Høyskolen Kristiania

Trenger du flere karrieretips, eller hjelp til å skrive CV eller søknad? Da bør du besøke vårt karrieresenter. 

Skap egne muligheter for relevant erfaring

Anna Blom Rian, rekrutterer i Teft, stod også på stand under Karrieredagene. Hun er enig i at alt du kan ta til deg av relevant erfaring ved siden av studiene, er bra. Ifølge henne er dette enklere nå enn det var før.

– Før måtte man gå den tradisjonelle veien, med internships ved siden av eller etter studiene. I dag finnes det mange flere muligheter. Jobber du for eksempel i butikk, kan du du spørre om å være SoMe-ansvarlig. Du kan også starte din egen blogg eller bedrift, sier hun.

Rian anbefaler at du lærer deg aktuelle arbeidsverktøy selv, tar gratis kurs på nett og skaffer deg hands on-kunnskap allerede under studiene.  

– Teoretisk erfaring er flott, men de mest ettertraktede er de som har operasjonell erfaring. Når vi skal rekruttere unge mennesker, ser vi etter folk som kan være operative fra starten. Det vil si at du raskt kan bruke verktøy og kan produsere fra dag én, forteller hun, og legger til et siste tips:

– Ikke vær redd for å ta på deg ulønnet arbeid. Dette er en flott mulighet til å få mat på CV-en.

Hvordan gi et godt førsteinntrykk?

Tekstdoktor Christine Calvert foredrag om kroppsspråk Høyskolen Kristiania
Tekstdoktor Christine Calvert har skrevet masteroppgave om kroppsspråk. Foto: Cecilie N. Tveten ved Høyskolen Kristiania

Christine Calvert har 30 års erfaring som skribent. I dag er hun foredragsholder, tekstdoktor og foreleser på Høyskolen Kristiania. I tillegg har hun skrevet en masteroppgave om kroppsspråk, og hun fortalte engasjerte studenter om hvordan man gir et godt førsteinntrykk under karrieredagene.

– Husk at tilstedeværelsen i det første møtet er viktig. Ekte glede og engasjement synes, men et falskt smil eller uoppriktighet synes også, sier Calvert.

 Dersom du er nervøs finnes det råd. Det finnes nemlig måter å lure kroppen til å bli tryggere på.

– Strekk begge armene opp i været, og hold dem der i ett til to minutter. Dette gjør at kroppen stresser ned, og du får en følelse av økt kraft. Ifølge forskning varer denne virkningen i fire timer etterpå, forteller hun.

Vær tydelig i jobbsøknaden

Starten av en jobbsøknad gir også et førsteinntrykk. Calvert understreker at det ikke finnes noen fasit på hvordan man starter en søknad, men at man bør unngå fraser som «jeg søker herved på stillingen». Start heller med en setning som viser følelser, som forteller hvorfor du søker på akkurat den jobben.

– Vær tydelig i søknaden din. Er du utydelig, overlater du alt for mye tolkning til andre, og da kan det fort skje at din søknad går i søppelbøtta. Vær tydelig på hvem du er, hva du brenner for og hvilken verdi du kan tilby bedriften, avslutter Calvert.

Christine Calverts tips til hvordan du fremstår som mer selvsikker:

  • Rett deg opp
  • Ha et rolig kroppsspråk
  • Ikke fikle
  • Ha blikk-kontakt, men ikke stirr
  • Vær deg selv og slapp av
  • Husk at de fleste er mer opptatt av seg selv enn deg
  • Snakk rolig og sørg for god diksjon
  • Pass på at stemmen er «vanlig» - ikke pipete eller for dyp