Guerilla Lighting på Vigeland Museum
Guerilla Lighting på Vigeland Museum

For fjerde år på rad arrangerer studenter fra Bachelor i interiørarkitektur Guerrilla Lighting-stunt. Dette er et verdensomspennende konsept hvor spesielle bygninger blir belyst. Tidligere år har studenter lyssatt bygg som Sofienberg kirke og Deichman Hovedbibliotek. I år ble prosjektet satt til Vigeland-museet i anledning 150-års jubileet. I et samarbeid mellom Bachelor i interiørarkitekturBachelor i tekst og skribentBachelor i grafisk design og Bachelor i kreativ markedskommunikasjon ble en vandring blant lys, vakre statuer og høytlesninger av tekst til på det kjente museet på Frogner.

Lyssettingen av Vigeland Museum startet allerede utenfor selve museet. Inne vandret publikum fra rom til rom, hvor statuer ble belyst på ulike måter, mens tekst og skribent-studenter leste tekster. Guerilla lighting er en type belysningsgrafitti med sterke lykter og farger. Slik skapes andre opplevelser av rom og kunst, hvor lys, skygger og refleksjoner gir kunsten nytt uttrykk.

Guerilla Lighting på Vigeland Museum

Høytlesing fra tekst og skribent-studenter

I det første rommet fikk vi høre Bendik Guldbrandsens tekst Hvite øyne akkompagnert av Toralf Willy Nørbech, komposisjonsstudent ved Norges Musikkhøgskole. Guldbrandsen sang også andre vers av Draumkvedets andre del. Tonene skapte en unik stemning i det ekkofylte rommet. Det hele foregikk mens studenter fra interiørarkitektur sørget for belysning av statuene rundt på en ny og interessant måte.

Fra Bachelor i tekst og skribent var også Tobias Sandhaug, som leste teksten Tekst 1. Benjamin Andersen og Jakob Andresen leste også sine tekster på Vigeland-museet denne kvelden.

Så hele vandringen på nytt

Under lysvandringen var også en fotograf tilstede. Hele vandringen ble filmet og fotografert, og som en del av arrangementet fikk publikum se bildene og videoen også. Kan det være nødvendig å se alt man nettopp har sett enda en gang, kan man kanskje lure på? Svaret ligger i det faktum at lyssettingen og opplevelsen av rommet ble ulik fra alles ulike synsvinkel. Derfor ble videovisningen enda en ny måte å se lysvandringen og Vigelands flotte statuer på.

Takk til studentene og Vigeland Museum for et flott arrangement!