To mennesker foran kantina i ett av kristianias lokaler.

Avtalen innebærer at alle spillere i Toppserien og 1. divisjon får individuell studieveiledning og spesialpris på aktuelle nettstudier. I tillegg vil én heldig spiller i året få tilbud om en fullfinansiert studieplass.

– Motiverte fotballspillere som har valgt å satse på sin idrett skal ikke måtte legge skoene på hylla for å være sikret en interessant og trygg fremtid. Høyskolen Kristiania ønsker å bidra til at flest mulig, også idrettsutøvere, skal ta den utdanningen de ønsker. Med fleksible studietilbud på nett kan fotballspillerne ta utdanning parallelt med satsingen på sin idrett og ikke måtte velge bort en jobb- eller idrettskarriere, sier Heidi Åberg, avdelingsdirektør for arbeidsliv og innovasjon hos Høyskolen Kristiania.

Viktig steg 

Daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, er stolt over den nye avtalen.

– Vi er kjempeglade for å få på plass en så viktig avtale. Dette er en del av satsingen vi gjør for kvinnefotballen, som vi ønsker skal være en idrett hvor visjonen om en dobbel karriere kan bli en realitet i form av en lettere og mer tilpasset hverdag for spillerne. Vi er stolte over å få med oss Høyskolen Kristiania som en ledende utdanningsinstitusjon på dette arbeidet, sier Jørgensen.

En av de største utfordringene til kvinnefotballen er at begrenset økonomi gjør det vanskelig for spillerne å satse på idretten sin. Bare de færreste kan leve av å spille fotball, og inntektene er sjeldent tilstrekkelig for å kunne ivareta utøvernes langsiktige behov for en finansiell og karrieremessig grunnmur.

– Vi er veldig stolte av at spillerne våre tar høyere utdanning ved siden av fotballen, men de trenger en bedre balanse slik at de kan satse mer på fotballen. Dette er et viktig steg på veien til ytterligere profesjonalisering av toppklubbene på kvinnesiden, mener Jørgensen.

Inspirert av OBOS og ManpowerGroup

En hektisk hverdag fører til at spillere gjerne slutter for tidlig. I en undersøkelse gjennomført av NISO i mai 2019, svarte over 80 prosent av de spurte spillerne at de opplever det krevende å kombinere fotball med jobb og studier.

Tidligere i år ble det startet opp et pilotprosjekt hvor flere av spillerne i Toppserien fikk deltidsjobb som trainee i OBOS. Prosjektet har vært svært vellykket. I sommer inngikk Toppfotball Kvinner også et nasjonalt samarbeid med ManpowerGroup, som skal sørge for at får en mer tilrettelagt hverdag. Målet er å heve nivået på idretten slik at norsk fotball beholder konkurransekraften på kvinnesiden.