Foto av student foran inngangsparti på Fagskolen Kristiania.

En jury bestående av blant andre Sigrid, Lars Vaular, Mari Boine og Halvdan Sivertsen plukket ut Erlend Kartvedt (28) til vinneren blant 250 bidrag til klimalåtkonkurransen Etter oss.

Erlend går i første klasse Musikkdesign på Kristiania og vant under artistnavnet Mr. Early med sangen «For jorden vår».

Redde verden med musikk

– Jeg har alltid brent for klimaet og det har ulmet i bakhodet at jeg har hatt lyst å gjøre noe, men jeg har ikke visst hva, forteller Erlend.

Så snublet han over låtkonkurransen Etter oss som gikk ut på å skrive en låt om klima. Vinneren skulle få spille på både Øyafestivalen og Klimabrølet, samt spille inn låten med Jansen Records som huser artister som Daniel Kvammen, Hajk og Razika.

– Jeg ble veldig inspirert siden musikk er det jeg kan. Det finnes jo ikke noen bedre måte å bidra i klimakampen på for meg – å skape noe som bringer folk sammen, sier han.

Mr. Early rakk ikke fristen

Erlend skrev først en litt trist sang på engelsk, men han kjente ikke at han fikk frem det budskapet han ville, så han la vekk hele prosjektet og glemte det bort.

– Når jeg kom på det igjen var fristen for å sende inn bidrag gått ut. Men så oppdaget jeg at fristen faktisk hadde blitt utvidet! Dette ga en ny giv, forteller han.

På en times tid produserte han vinnerlåta «For jorden vår» – denne gangen på norsk.

– Jeg ville formidle et positivt budskap isteden for noe fryktbasert. Jeg håper låten gjør at flere mennesker får lyst til å kjempe klimakampen, og at vi finner gleden i å kjempe sammen, i stedet for å dytte ansvaret over på hverandre, sier han til Brak.no.

Erlend Kartland aka. Mr. Early spiller konsert. Foto: Stine Marie Korsfur
Erlend Kartland aka. Mr. Early spiller konsert. Foto: Stine Marie Korsfur

Klimabrølet ble klimaks

Vinneren ble avslørt og låten ble framført for første gang under Øyafestivalen 2019. Her hadde Klimabrølet et innslag med appeller og urpremiere på «For Jorden Vår».

– Øya var sykt fett! sier Erlend, som spilte for et par hundre publikummere denne dagen.

Jeg har spilt konserter hvor det har vært én person, så å gå fra det til flere tusen tilhørere på Klimabrølet var veldig kult.

Men Øya-konserten var bare oppvarming til hva som skulle komme. På Klimabrølet i Oslo var det nemlig rundt 7500 deltakere som fikk høre låten hans.

– Jeg har spilt konserter hvor det har vært én person, så å gå fra det til flere tusen tilhørere på Klimabrølet var veldig kult. Det eneste som var synd var at det var over så fort. Jeg sto bare på scenen i 3,5 minutter, ler Erlend.

Alt i alt er han veldig glad for at han meldte seg på konkurransen.

– Hele prosessen har vært magisk! Jeg har møtt masse kule folk og fått muligheten til å bygge et større nettverk innen det feltet jeg ønsker å bygge en framtid i, forteller han.

Bilde av mann med skjegg og sixpence som poserer foran et vindu.

Dagsavisen har også skrevet om vinnerlåten

Fra band til soloartist

Erlend kommer fra Bergen og har lang erfaring innen musikk. Han begynte å spille gitar som 11-åring og har siden da utviklet musikkinteressen og sangstemmen, og lært seg spille mange instrumenter som bass, piano og trommer. Han spilte lenge i bandet Teddy and the love gang som han har flere utgivelser sammen med. 

Solokarrieren begynte med at han tok permisjon fra jobben og tilbragte to måneder på en hytte.

Nå handler det mest om å få satt planene mine ut i live. Akkurat det kommer jeg å få hjelp til ved å gå på Kristiania.

– Jeg lagde masse musikk og prøvde å finne meg selv som soloartist, forklarer han.

Når han kom hjem fra hytta publiserte han en låt med en gang. Nå er målet å få ut en låt i måneden. Mr. Early ble også nylig et enkeltmannsforetak, da han har begynt å tjene penger på musikken sin.

Ønsker tverrfaglig samarbeid

Erlend forteller at han vil studere Musikkdesign for å kunne produsere og skape så mye musikk som mulig på egenhånd. Han håper at dette vil optimalisere muligheten til å livnære seg på det han elsker å gjøre.

– Musikkbransjen er i konstant endring så det er viktig for meg å holde meg oppdatert. Når jeg kan programmere og lage musikk digitalt er mulighetene uendelige, sier han.

Jeg gleder meg aller mest til å sette i gang samarbeid med de andre studiene.

En annen grunn til at Erlend ønsket å studere på Kristiania var for å ha muligheten til å jobbe tverrfaglig med andre studenter fra andre studier som Illustrasjon og Spillutvikling.

– Jeg gleder meg aller mest til å sette i gang samarbeid med de andre studiene. Jeg har mange ideer til prosjekter jeg vil gjøre, og på denne skolen finner man jo alt mulig! sier han.

Erlend har ikke mangel på ambisjoner og planer – nå handler det mest om å få satt planene ut i live.

– Akkurat det kommer jeg å få hjelp til ved å gå på Kristianiia, avslutter han.