Martine og en kollega sitter ute i sola og har sending på radioen.
Martine og kollegaen Preben Fjell i 5000 Radio Bergen
Sunniva har fått sommerjobb i NRK

– Er det en spesifikk jobb som er relevant for studiet vil jeg si at kontakter er alt! Knytt bekjentskaper over alt, det kan aldri være negativt, sier Sunniva Moum Danielsen. Journalistikkstudenten har fått sommerjobb i NRK Trønderlag.

– Jeg har fått et sommervikariat hos NRK Trøndelag, der jeg jobber med nyheter på nett, og er live-reporter på radio, forteller Danielsen.

Jobben Sunniva har som reporter består av å følge med i nyhetsbildet, ta telefoner til politi, redningstjenester og personer NRK ønsker å snakke med.

– Deretter produserer jeg artikler for nett, lager kanskje også radio ut av sakene. Noen ganger er jeg ute med fotograf for å filme saker til Midtnytt. Det er regionsnyhetene før dagsrevyen.

Martine på jobb i 5000 Bergen Radio

Sunniva jobber også mye som utegående live-reporter på radio. Da drar hun ut litt over alt, hvor hun rapporterer fra forskjellige eventer og steder, samt intervjuer mange forskjellige folk. Som journalistikkstudent er sommerjobben i NRK Trønderlag så relevant for Sunnivas utdanning som man kan få det.

 – Spesielt siden min drøm er å jobbe med radio.

Fikk jobben etter praksis gjennom studiet

Danielsen forteller at hun fikk sommervikariatet etter at hun var i praksis i NRK gjennom studiet i januar og februar i år. Hun søkte på jobben på nett da den ble utlyst. Gjennom å ta utfordringer på strak arm, jobbe godt med sakene som dukket opp og alltid møte opp med godt humør gjennom praksisperioden, ble hun kandidaten NRK så etter for sommeren.

Brukte nettverket sitt

En annen journalistikkstudent som har kapret en kul jobb denne sommeren er Martine Tangenes. Hun kommer fra Bergen og begynner på sitt andre år på Høyskolen Kristiania denne høsten.  

Nå jobber jeg med å gjøre meg selv synlig hjemme i Bergen, og jeg møter så mange folk som mulig.
Sunniva direkte inne fra VG-lista i Trondheim

I år har Martine brukt nettverket sitt i hjembyen Bergen for å få seg en studierelevant og spennende sommerjobb.

– Jeg jobber som programleder i 5000 Bergen Radio, hvor jeg både sender live fra studio og lager reportasjer utenom, forteller Tangenes.

Martine får oppleve mye og møte mange spennende mennesker på jobb

I sommerjobben får hun varierte arbeidsoppgaver, og oppleve svært mye.

– Jeg har intervjuet flere artister og dekket festivaler. Jeg har også snakket med folk på gaten, vært med på The Tall Ships Races og gjort mye annet sprell.

Begge journalistikkstudentene er enige om én ting: Nettverk har mye å si.

– En venninne av meg har jobbet her i 5000 Bergen Radio  siden oppstart i februar, og har alltid sagt at jeg må komme tilbake til Bergen for å jobbe hos dem. Jeg tok den første sjansen jeg fikk, nemlig nå i sommer. Jeg var på intervju i april, hvor fire av seks ansatte satt og intervjuet meg. Det var mer som en samtale, og det gikk tydeligvis bra, for to uker senere fikk jeg telefon om at sommerjobben var min!

Gjør seg selv synlig i Bergen

Martine ser på sommerjobben som en god mulighet til å gjøre seg synlig som journalist i hjembyen.

– Nå jobber jeg med å gjøre meg selv synlig hjemme i Bergen, og jeg møter så mange folk som mulig. Ikke minst så vokser jeg masse som person, da jeg hver dag må utenfor komfortsonen. Det er både gøy og slitsomt, men viktigst av alt er det lærerikt.

Her er studentenes beste tips til andre studenter som drømmer om å kapre en studierelevant jobb:

  • Bruk nettverket ditt.
  • Snakk med venner og familie. Det er alltid noen som kjenner noen, og folk er veldig behjelpelige.
  • Ha lite fravær, enten om det er på tidligere jobber eller skole.
  • Vær deg selv, men blid.
  • Si ja til utfordringer.
  • Det er alltids rom for å feile. 
  • Ikke vær redd for å spørre om hjelp!