Foto av mann på kafé som jobber med en PC.
Studér hvor som helst. Når Ramadan har et ledig øyeblikk brukes det ofte på nettstudiene. Foto: Høyskolen Kristiania
Alle kan oppnå drømmen om høyere utdanning

Ramadan Sulejman (30) studerte Bachelor i HR og personalledelse på nett og gikk ut med tidenes beste vitnemål fra Høyskolen Kristiania. Samtidig kom han til topps i søknadsbunken hos en profilert arbeidsgiver.

God egeninnsats og fleksible nettstudier var en vinnende kombinasjon, i følge han selv.

– Jeg har hatt mange typer konsulentstillinger gjennom arbeidslivet, men møtte glasstaket svært tidlig i karrieren. Jeg fikk stadig høre at manglende formell kompetanse stod i veien for at jeg kunne avansere, men jeg hadde ikke muligheten til å slutte å arbeide eller redusere arbeidstiden for å studere, forteller han og fortsetter:

– Høyskolen Kristianias nettstudier hadde et helt perfekt opplegg med opptak hver eneste dag i året. Jeg kunne begynne å lese samme uken som jeg hadde bestemt meg.

Nå kan den ambisiøse 30-åringen fra Oslo smykke seg med tittelen spesialkonsulent i administrasjonsavdelingen i Klimaetaten, Oslo kommune.

Kombinerer mastergrad med jobb og familie

Ramadan er far til to små barn med tredjemann på vei. Likevel står hverken et travelt familieliv eller fulltidsjobb i veien for videreutvikling. Derfor er han nå i full gang med en Master i Business Administration (MBA), som også tas via nettstudier.

Kontinuerlig påfyll av kompetanse er noe han trekker frem som særdeles viktig:

– Klimaetaten er en fantastisk arbeidsplass, hvor hver og én jobber med et klart mål om å forbedre byen. Jeg har veldig krevende ledere som forventer at jeg presterer godt innen mange områder. For å få til dette trenger jeg stadig påfyll av kompetanse, sier Ramadan og trekker frem hjelpemidlene han har tilgjengelig som nettstudent:

Foto av Ramadan som fullførte bachleorgrad i HR.
Takket være god egeninnsats kombinert med fleksible nettstudier, har Ramadan Sulejman (30) kommet langt i arbeidslivet. Foto: Høyskolen Kristiania

– Forhåpentligvis har du valgt et studie som interesserer deg, og da er det ingen sak å komme seg igjennom pensum. Du får stor hjelp av forelesningsvideoene, tidligere eksamensoppgaver, samarbeidsgrupper på Facebook og notater fra andre studenter.

Nettstudier ble det naturlige valget på bakgrunn av fleksibiliteten

Hverdagsfleksibilitet

Som Ramadan er det ikke alle som har mulighet til å stille opp på forelesninger eller seminarer. Fleksibiliteten nettstudier tilbyr, åpner derimot for muligheter man ellers ikke ville hatt tilgang på.

– Nettstudier gjør at jeg kan studere når som helst og hvor som helst. Dette er et mulighet jeg benytter meg av ved å fylle på med studier i alle dagens ledige rom, tid som ellers ville gått til mindre produktive aktiviteter, forteller Ramadan.

– Barna mine ser meg mye mer. Jeg er ofte med laptopen og leser pensum, men jeg er likevel i nærheten av dem og passer på.

– Jeg studerer på mobilen, laptopen, iPad-en, PC-en og med pensum mellom hendene. Noen er mye mer produktive med flere, men mindre økter. Jeg tilhører definitivt den kategorien mennesker.

Fleksibiliteten har også gjort at han har fått mer tid til barna, og håpet er å inspirere neste generasjon til å studere like flittig:

– Barna mine ser meg mye mer. Jeg er ofte med laptopen og leser pensum, men jeg er likevel i nærheten av dem og passer på. Det å ha denne nærheten er uvurderlig. Når barna ser meg lese så mye, blir det en del av normaliteten, som forhåpentligvis får dem til å lese like flittig når deres tid til studier kommer.

Noe for alle

Høyskolen Kristiania tilbyr 24 studier og over 140 enkeltemner på nett, noe for enhver smak. Det er opptak hver dag hele året, men som Ramadan sier, må man også belage seg på god egeninnsats:

– Det er utrolig viktig å være klar over at alle typer mennesker kan lykkes med høyere utdannelse. Det gjelder å finne et studie som interesserer deg nok til at du er villig til å legge inn arbeidet som behøves. Det finnes få snarveier, annet enn god studieteknikk og disiplin nok til å gjennomføre, forteller han.

– Hvis du vet hvem du er, hva du er god på, og hva du tror du kan forbedre, er det lite som står i veien for å oppnå en grad.

Nettstudier + test deg selv