Foto av kvnne med redningsvest og caps som ror.
Maria Almli på rotur ute på fjorden. Foto: Bjørn Godal
Jeg ønsker å ta årsstudier og fag hele livet
Med muligheten til å ta med seg forelesningene hvor som helst, blir det mange fjellturer på Maria Almli. Foto: Bjørn Godal

Et stenkast unna Lofoten ligger idylliske Steigen, en Nordlandskommune som nærmest fremstår som en reklameplakat for det beste Fjord-Norge har å by på. Blant spektakulære fjell, azurblått hav og grønne åser vil du finne et paradis for naturelskere, friluftsmennesker og turister.

Samt nettstudent og forsker Maria Almli.

Det miljøbevisste valget

Maria har nærmest turnert Nord-Norges forskjellige studiesteder, fra sosiologi ved NTNU i Trondheim og Bodø, til samfunnsplanlegging og lokalsamfunnsforskning ved Universitetet i Tromsø.

Bakgrunnen er hennes ubegrensede lærelyst og nysgjerrighet – et ønske om å tilegne seg nye måter å forstå verden på.

– Jeg ønsker å ta årsstudier og fag hele livet, fordi det utvikler meg som menneske. Jeg lar nysgjerrigheten, lærelysten og de fleksible fagtilbudene få styre veien, forteller Maria.

Jeg hadde lyst til at ungene skulle vokse på på bygda

Les også: Prøv nettstudier gratis

Hun var godt i gang med mastergraden ved Nord Universitet i Bodø da hun kjente på ønsket om å reise hjem til Steigen for godt, til tross for manglende studietilbud på bygda.

Ønsket var at de 3 barna skulle få den samme oppveksten som hun selv hadde.

– Jeg hadde lyst til at ungene skulle vokse på på bygda, og det gikk fint å få gjort ferdig mastergraden ved å pendle til samlinger i Bodø, forteller hun.

Kort tid senere var flyttelasset på veien, og familien slo seg ned i den idylliske hjemkommunen. Maria kjørte ofte den 25 mil lange veien til Bodø, for å delta på samlinger.

Andre dager tok hun hurtigbåten. I tillegg ble det en del flyreiser. Naturelskeren var smertelig klar over at alle reisene medførte det hun anser som unødvendige CO2-utslipp, noe som gjorde at hun ønsket seg en mer naturvennlig måte å studere på. Løsningen ble nettstudier ved Høyskolen Kristiania.

Det er nokså unødvendig å reise så mye med den teknologien vi har i dag


– For oss som bor langt unna et studiested, er det liten tvil om at vi sparer mange reiser og store doser CO2-utslipp ved å ta hele studier over nett. Dette er viktig for meg, forteller Maria og fortsetter:

– Det er nokså unødvendig å reise så mye med den teknologien vi har i dag. Noen tenker kanskje at de vil savne "møtet" med foreleser eller medstudenter, men for egen del følte jeg nesten at foreleser var i rommet der jeg var, fordi han eller hun snakket tydelig til meg – rett i kamera.

Forelesninger i fjellet

Som de fleste nordmenn elsker Maria å gå på tur. Og turer blir det mange av. Hver dag. Den lærelystne trebarnsmoren kombinerer det gode friluftsliv med pensum på øret.

– Nettstudier ved Høyskolen Kristiania fungerer veldig bra for meg, for da kan jeg ta med meg forelesningene på tur.

Hun skriver en del i forbindelse med forskningen sin, alt fra avhandlinger til intervjuer. Derfor tar hun nå en grad i kreativ skriving, for å enda bedre formidle forskningsfunnene sine til omverdenen.

– Målet mitt er å bli en bedre samfunnsforsker, og et litt bedre menneske, forteller hun.

Frihet under ansvar

Et nettstudium byr på fleksibilitet – friheten til å studere hvor du vil og når du vil. Samtidig understreker Maria at oppfølgingen sørger for at du ikke faller av:

– På den ene siden er du fri til å gjøre andre ting mens du studerer; reise, arbeide og være hvor du vil. På den andre siden har du nokså strukturerende forpliktelser med innleveringer, som må inn med jevne mellomrom – før du kan ta eksamen, forteller hun og fortsetter:

– Dette gjør at du ikke kan utsette og dermed gå i "skippertaksfella". Med årene har jeg lært at det kan oppstå situasjoner som sykdom, som gjør at du ikke nødvendigvis får den tiden du trodde tett oppunder eksamen. Nettstudienes krav til innleveringer og mulighet til å høre forelesninger igjen og igjen, er en slags forsikring for at du får gjennomført, avslutter Maria.