Dennis står med mobiltelefonen i hånda og smiler til kamera.
Studieguru Dennis svarer på alle spørsmål du måtte lure på før du skal søke!

Har du husket å søke studier før søknadsfrist 15. april?

Kanskje du har mange spørsmål du ønsker svar på først? Vi har hatt Q&A på Instagram. Under finner du svar på mange av spørsmålene vi fikk inn. Om det er noe annet du lurer på er det bare å ta kontakt!

Mest spurte spørsmål

Spørsmål: Når får man svar på søknaden?

Svar: På rullerende studier; ofte innen et døgn. Studier med opptaksprøve eller rangering på karakterer; endelig svar i starten av juli.

Spørsmål: Hvordan finner man ut av hva man vil studere, jobbe som og generelt hva man vil i livet? 

Svar: Tenk mer på yrkesområde enn faktisk yrke/stilling, så finner du en skole som har den retningen og booker deg til en veiledningssamtale. En samtale kan hjelpe masse! Vi har hittil i år hatt besøk av over 500 unge mennesker på veiledningssamtale, hvor vi har svart på spørsmål om studiene våre, og drøftet om vi har studiet et studium som kan være riktig for dem.

Bestill veiledning klikk her

Spørsmål: Er det mulig å søke studentbolig før jeg får svar fra skolen?

Svar: Ja, men du må bekrefte at du er student nærmere studiestart, slik at du verifiserer at du har retten til å bo der.

Spørsmål: Får man hjelp med studieteknikk? Trengs det? Skal studere hos dere til høsten!

Svar: Jepp, masse god hjelp å få på Høyskolen Kristiania! Vi har mange gratis kurs og happenings for studenter som tar for seg temaer som for eksempel studieteknikk.

Studenter fra Bachelor i tjenestedesign jobber med et prosjekt.

Spørsmål: Kan du fortelle litt om hvordan fordelingen av teori / praksis er hos dere?

Svar: Studiene våre er praktiske og har oppgaver basert på faktiske problemstillinger i bransjen. Mange studenter er også ute i praksis!

Spørsmål: Får man gjort om deler av lånet til stipend selv om man bor hjemme?

Svar: Spesifikke spørsmål om Lånekassen må du undersøke med dem, men min research på spørsmålet ditt viser at det dessverre ikke ser slik ut. Lånekassens støttekalkulator kan gi deg mange svar.

Spørsmål: Hva gjør man i fadderuken på Høyskolen Kristiania?

Svar: Fadderuken vår heter Into Campus, og arrangeres av Studentunionen SHK. Innholdet varierer fra år til år, men består som regel av konserter, idrettsdag, diverse foredrag, bli kjent med skolen og temakvelder. Det er lagt opp til masse sosialt slik at nye studenter skal bli kjent med hverandre! Sjekk ut IC på instagram her: @intocampus.

Spørsmål: Er Into Campus for de som skal på fagskole også eller bare bachelor?

Svar: Into Campus er for alle stedsbaserte studenter (det vil si alle utenom nettstudenter).

Spørsmål: Er en bachelor fra HK og BI like attraktive for en arbeidsgiver om graden er tilnærmet lik?

Svar: Det kommer nok litt an på bransje og bedrift. Men vanligvis er ikke arbeidsgivere så opptatt av hvor du har studert. Du må levere en totalpakke av gode karakterer, jobberfaring fra deltidsjobb, og veldig gjerne engasjement ved siden av studiene. Få også frem din egen motivasjon for å søke jobben, og hvorfor det er en god ide at arbeidsgiveren skal velge deg!

Tips: Undersøk begge skolene nøye og ta et valg ut ifra hvor du tror du kommer til å trives best.

Spørsmål: Hvor mange får jobb etter studier?

Svar: Vi heier på at studentene våre får seg gode jobber raskt, og vi hjelper til så godt vi kan! Som høyskole har vi alt å vinne på at uteksaminerte studenter får seg gode jobber, så vi har et eget karrieresenter som hjelper studentene våre med dette. Vi er også nært påkoblet næringslivet. Så hvis bransjen etterspør en ny type kunnskap fra studentene våre sørger vi for å få dette bakt inn i studieplanen som raskt som mulig.

Spørsmål: Pleier det å være mange som søker Bachelor i interiørarkitektur?

Svar: Interiørarkitektur er blant våre mest populære studier. Derfor er det mange som ikke kommer inn, dessverre. Jeg kan varmt anbefale å sjekke ut Bachelor i Retail Design og fagskolestudiet interiør også! Dette er studier som har mye til felles med interiørarkitektur.

Spørsmål: Er det bare programmering på teknologistudiene, eller lærer man noe annet også?

Svar: Vi har mange forskjellige teknologistudier, og det er variert innhold i disse. Både programmering, hardware og annen teori og praksis er viktig. Bachelor i spillprogrammering er tyngst på programmering, og Bachelor i E-business er noe lettere på dette, men veier opp på annet innhold. Se gjerne på studiemodellen for de ulike studiene.

Spørsmål: Hvordan fungerer opptaksprøvene? Hvor får man de opp?

Svar: Opptaksprøvene varierer mye mellom de ulike studiene, og beskrivelse til hvordan de skal løses ligger i prøveteksten. Opptaksprøve sendes inn elektronisk på minside.kristiania.no. Du vil få tilgang til Minside når du søker studieplass hos oss. Søknadsfrist og frist for å levere opptaksprøven er 15. april, og opptaksprøvene finner du her.

Spørsmål: Kan man få hjelp til opptaksprøve? I så fall av hvem?

Svar: Først og fremst skal du få til oppgavene selv, for å vise hvem du er og om du har forutsetninger for å mestre studiet. Men du kan sende mail til studier@kristiania.no eller sjekke ut studentbloggen! I innlegget "Stress ned" Dette klarer du" har Tina skrevet noen gode tips.

Spørsmål: Hvordan er det med opptaksprøve om man har veldig lite erfaring?

Svar: Som ung person er det ikke så vanlig å ha masse erfaring, så her er du ikke alene. Ikke bli for skremt av opptaksprøvene. Vis oss gode ideer, vær kreativ og gjør en skikkelig innsats! Det kan også være lurt å ha to gode studier på 2. og 3. plass i prioriteringslisten din når du søker. Da har du en back-up dersom du ikke skulle komme inn på studiet med opptaksprøve.

Spørsmål: Hvis det er opptaksprøve på et studium, hvor mye teller karakterene dine fra VGS?

Svar: Dette er ulikt mellom studier, men først og fremst verdsettes opptaksprøven. Hvis det er flere søkere med godkjente opptaksprøver enn ledige plasser, så må det rangeres på karakter.

Spørsmål: Opptaksprøve: Leveres den i en felles PDF eller en hver til hver oppgave?

Svar: Dersom det er praktisk mulig: Samlet PDF-fil i riktig rekkefølge. All info om leveringskrav finner du i opptaksprøven du laster ned.

Spørsmål: Når vil man bli kalt inn for intervju om man er aktuell?

Svar: Innkallelsen i første halvdel av mai på de fleste av studiene hvor intervju er en del av opptaket.

Gruppearbeid for BA Tjenestedesign-studenter, vinteren 2019.

Spørsmål: Hvor kan man finne ut hvor de forskjellige studieretningene har campus?

Svar:

Campus Kvadraturen

Institutt for markedsføring, økonomi og innovasjon (også i Bergen) Institutt for ledelse og organisasjon (også i Bergen) Institutt for helsevitenskap Fagskolen Kristiania

Campus Fjerdingen

Institutt for teknologi Westerdals institutt for kommunikasjon og design Westerdals institutt for scenekunst, musikk og studio

Campus Vulkan

Westerdals institutt for film og medier

Campus Brenneriveien

Bachelor i Visual Effects Bachelor i maske- og hårdesign

NB! Det varierer litt innenfor instituttene, og det kan bli endringer før høsten.

NB 2! I august åpner vi Fagskolens Hus i Rosenkrantzgata. Da flyttes alle fagskolestudier dit.

Les også: Usikker på hva du skal bli? Prøv vår interessetest!

Vi tilbyr gratis studieveiledning! Ta kontakt med oss for en hyggelig prat.

Har du flere spørsmål?