En gjeng studenter viser fram kursbevisene sine på designlabben

Alle studenter ved Fagskolen Kristiania i Oslo har til enhver tid tilgang til Designlabben i Tollbugata 17. Dørene åpner seg magisk når du bruker nøkkelkortet, og du kan lære deg å bruke alle maskinene her. Du er velkommen hit for å jobbe med både skoleprosjekter og egne prosjekter.

Høsten 2019 får også Fagskolen Kristiania i Bergen sin egen designlabb tilpasset studietilbudet der.

På Designlabben i Oslo finner du Hans Kristian, vår egen community manager. Han sørger for at Designlabben til enhver tid er i tipp topp stand, og for at du som student får opplæring i hvordan du tar i bruk det av utstyret som krever ekspertise. Han får også god hjelp av student- assistenter fra 3D og animasjon, grafisk design og spillutvikling. Studenter fra grafisk design har dessuten laget logoen til Designlabben.

Hans Kristian tar oss kjapt gjennom noen av maskinene du som fagskolestudent i Oslo kan benytte deg av.

Hans Kristian viser et skilt i tre som det er laserskåret "Kurs pågår" på

Cricut Maker

Cricut Maker er en lettvekts 2D-kuttende maskin som er ekstremt enkel å bruke. Den har et hode som du kan feste en kniv eller penn på, som igjen brukes til å enten skjære eller merke materialet du sender gjennom den. Papir, papp, tekstiler og lette treplater er populære materialer å bruke med denne maskinen. Den er også ideell til sjablonger. Alt gjøres enkelt via nettappen deres og krever ingen opplæring.

Kuttemaskin

Laserskjærer

Med denne Epilog Helix 60W kan du både skjære og inngravere alt fra tre og denim til metall og akryl. Vi har til og med eksperimentert med mat, og det gikk helt fint å inngravere en banan. For å bruke maskinen trenger man å ha deltatt på laserskjærerkurset som kjøres rundt én gang i uka.

Laserskjærer
Laserskjærer

Plotter og printer

Vi har én høykvalitets fotoprinter og én plotter. Plotteren, Epson P800, brukes til å printe ut ekstremt store formater. Mens fotoprinteren, Canon Image Prograf 6000, for eksempel kan brukes til å printe ut plakater som blir kjørt gjennom folieringsmaskinen på grunn av dens egenskaper til å printe sortfarge av høy kvalitet, som igjen folieringsmaskinen plukker opp.

Andreas Lund holder opp noe han har printet på Designlabben

3D-printer

Ultimaker 3 er en letthåndterlig 3D-printer. Med en 3D-printer som denne er det bare fantasien som setter grenser. Vi har filamenter i flere varianter og farger. Når noen printer, streamer vi det til Twitch-kanalen til Designlabben. Vi har tre printere av denne sorten, så det er sjelden fullbooket. Kurs blir tilgjengelig for fagskolestudenter tidlig i 2019.

3D printer
3D-printer

Folieringsmaskin

Caslon FoilTech FT12 plukker opp sortfargen på papir og legger på folie mens papiret valses gjennom maskinen. Vi har alle regnbuens farger du kan velge mellom. Du kan produsere alt fra visittkort og postkort til plakater – det er bare fantasien som setter grenser.

Folieringsmaskin
Folieringsmaskin

VR

Vi har en hel avdeling dedikert til gaming og VR. Vi har blant annet Oculus Rift, HTC Vive, PlayStation VR og PlayStation å tilby, i tillegg til to gaming-PC-er som er kraftige nok til å ikke bare bruke utstyret, men også lage VR-opplevelser og spill. Poenget er ikke bare å kunne leke seg med allerede eksisterende spill, men for at for eksempel interiørstudenter skal kunne importere 3D/CAD-modeller og oppleve det de har skapt, virtuelt.

Gutt som har på seg VR-utstyr
VR-utstyr

Stabelskjæringsmaskin

IDEAL 4705 er en ekstremt kraftig papirkutter som er laget for å kunne kutte en stor bunke papir om gangen. Hos oss blir den brukt av studenter på grafisk design som lager bokomslag og grafikk til bøker, eller til noe som krever litt ekstra hestekrefter når man skal kutte papir.

Laserskjærer som har laget et eple-merke på en banan
Laserskjæring på banan

iMac Pro og iPad Pro

Skal du redigere video, rendere 3D-modeller eller gjøre noe som krever heftig hardware? Da har vi seks ekstremt kraftige iMac Pro stående. Vi har også en mengde iPad Pro som studentene ved fagskolen kan låne. De er utstyrt med Apple Pencil, noe som gjør dem ideelle for studenter på illustrasjon og grafisk design. Alle iPadene har foreløpig fått Procreate og Swift Playgrounds installert.

3D printer
3D-printing gone wrong