Go to main content
Teksten "Hjelp jeg skal løse opptaksprøver" på rosa bakgrunn.
Trengte jeg egentlig å stresse SÅ mye? Mest sannsynlig ikke.

En oppgave som egentlig burde være lett, for litt for mye stress gjør at det kjennes ut som om du skal stryke med hvert øyeblikk. Faktisk kjennes det såpass overveldende at du vurderer å droppe hele greia til fordel for backpacking i Asia.

Tro meg, jeg har kjent følelsen, og jeg er definitivt ikke backpackingtypen. Men, sett i retrospekt: Trengte jeg egentlig å stresse SÅ mye? Mest sannsynlig ikke. Her kommer mine tips til å unngå frynsete nerver helt frem til innleveringsfristen 15. april. De frynsete nervene fra innlevering til innkalling til intervju vet jeg ikke hvordan man kommer seg unna.

Begynn allerede nå

Bonus: Du slipper unna en god del unødvendig stress ved å starte tidlig.

"NÅ HAR OPPTAKSPRØVENE KOMMET!" Endrer seg fort til "oi, jeg har nesten tre måneder på meg", til "fremdeles et par måneder igjen" og til slutt "jeg jobber best under press".

Mitt beste tips er å begynne nå. Du trenger ikke å ferdigstille dem neste uke, men så fort man er i gang med en oppgave jobber hjernen automatisk videre. Og plutselig får du en mye bedre idé nå enn om du starter to dager før innleveringsfristen. Bonus: Du slipper unna en god del unødvendig stress ved å starte tidlig.

Studentblogger Tina river seg i håret over opptaksprøvene.

Du skal ikke starte på utdanningen ferdig utdanna

Hæ? Betyr det at opptaksprøven ikke skal være ditt livs mesterverk? Både ja og nei. Jobb hardt, og lever noe du er fornøyd med. Men, og et viktig men: Du leverer opptaksprøvene fordi du vil lære mer om det du leverer opptaksprøver til. Ingen forventer at du skal vite alt om emnet. Opptaksprøvene har ingen fasit, du må bare vise hvordan du tenker og hva du kan.

Litt stress betyr at dette er viktig for deg!

Litt stress kan være bra

Selv om jeg oppfordret til å stresse ned allerede i overskriften, må jeg trekke det tilbake og si at litt stress faktisk kan være bra. Det gjør deg skjerpet, og viktigst: Det betyr at dette er viktig for deg! Unngå derimot å bruke mer tid på å stresse over opptaksprøvene, enn å faktisk løse dem. Du får ingenting ut av å se på gamle Friends-episoder mens du tenker på opptaksprøven som ligger og venter.

Opptaksprøver i tankebobler på rosa bakgrunn.

Gjør ditt beste

Når alt kommer til alt er dette det viktigste. Prøv å vise hva du kan og hvem du er, gjør ditt beste og lever noe du er stolt av. Opptaksprøvene er (forhåpentligvis) innen for interessefeltet ditt, så du kan til og med ha det gøy med å løse dem!

Masse lykke til med opptaksprøveløsingen!

 

Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania