To troll ser på hverandre og smiler

Serien alle gleder seg til

Den nye NRK-serien Magnus har tatt Norge med storm. Selv etter bare to episoder blir serien omtalt som «En god kandidat til årets humorserie», av serienytt.no. Serien ligger også plassert på listen til NRK P3 Filmpolitiet over «2019: Seriene vi gleder oss til». Det er Vidar Magnussen, blant annet kjent fra Side om side, som har skrevet humorserien, og han har selv inntatt hovedrollen som Magnus.

Trollet «Magnus»
Her kan du se trollet «Magnus», som Jim Udenberg har designet til den aktuelle NRK-serien.

Med på laget er Jim Udenberg, høyskolelærer på Bachelor i maske- og hårdesign, og arbeidet hans vekker nå internasjonal oppsikt. Udenberg har nemlig designet og produsert fysiske masker og proteser for skuespillerne i serien. I løpet av de ti episodene må skuespillerne være alt fra troll til gnomer, og noen ganger må de til og med være hverandre i forkledning. 

Ønsker du å lære om masker og proteser av Jim Udenberg? Da bør du søke på vår Bachelor i maske- og hårdesign her!

Gjør suksess med storproduksjoner

Udenberg er født og oppvokst i Minnesota, og ble tidlig interessert i sminkeeffekter. Med klassikere som blant annet Star Wars og Planet of the Apes som sterke påvirkere, fant han raskt ut at han ønsket en karriere innen sminke.

I 1995 startet Universal Studios Florida opp en ny sminkeavdeling, der Jim var en av fire artister som ble ansatt. Etter ett år ble han leder for avdelingen, og det tok ikke lang tid før avdelingen hadde 40 hår- og sminkeartister. Hos Universal hadde Jim ansvaret for en sminkeeffekt-lab på 186 kvadratmeter. Han var også involvert i alle prosjekter fra design, budsjettering, rekruttering i avdelingen til oppfølging av butikkfabrikasjon og testing av applikasjoner.

  Maske- og hårdesignstudentene har stadig kule prosjekter på gang. Les om da de satt opp «Et dukkehus» i kjelleren på campus Vulkan.

  I 2004 flyttet Udenberg til Norge, og inntok stillingen som programansvarlig for det som i dag er Bachelor i maske- og hårdesign. Denne stillingen hadde han i seks år, før han bestemte seg for i fokusere på sin freelance karriere, gjennom sitt selskap iMAGiNARiUM FX. Siden den gang har han vært med i rekke norske produksjoner, som «Knerten», «Hodejegerne», «Gåten Ragnarok» og «Død Snø 2». Nå er han altså aktuell som protese- og karakterdesigner i NRK-serien «Magnus».

  James-Udenberg_NRK_Magnus.jpg
  I disse dager er Jim Udenberg sine maske- og hårdesign å se på NRK i serien «Magnus».

  Fra sminkestolen til TV-skjermen

  Udenberg ble kontaktet av lederen for makeup-avdelingen til tv-produksjonen, Janne Røhmen, som tilbød ham stillingen som protese- og karakterdesigner for den aktuelle serien «Magnus». Over 20 proteser til rundt elleve figurer og karakterer skulle utvikles. Noe av dette var ansikter og hoder, mens andre var komplette nakne kropper. Alt limt på sin egen hud før innspilling. 

  Maske-NRK-Jim_Udenberg.001.png
  Jim Udenberg i aksjon under kullisene i serien «Magnus».

  Drømmejobben for en makeup-artist

  Udenberg forteller til Filter Film og TV at «Magnus» er et av de kuleste prosjektene han har jobbet. Han trekker frem den store variasjonen i sminken og protesene som høydepunkter. Folk skulle aldres og ligne på hverandre, noen skulle bli til utrolige skapninger, traumer og «gore». Noe av det mest krevende ved prosjektet var å skape sminken og protesene til look-a-likene, forteller han. Her var de nødt til å få enkelte skuespillere til å ligne så mye som mulig på andre skuespillere.

  — Rett og slett en drømmejobb for en makeup-artist, sier Jim til Filter Film og TV.

  Studentene på Bachelor i maske- og hårdesign har laget livaktige hekser og pingvinmenn. Se resultatet her!
  To bilder. Det ene er av en ferdig sminket skuespiller, som ser ut som en skummel gnom. På det andre bildet kan man se masken rett etter at den har blitt støpt frem.
  Jim Undenbergn syntes det var stas å jobbe med NRK-serien. Mye skyldes de unike karrakterene han fikk være med på å utvikle. 

  Tar erfaring inn i forelesningen

  I tillegg til sin freelance-karriere, underviser Udenberg på Bachelor i maske- og hårdesign. Nå om dagen underviser han hovedsakelig entreprenørskap-fag der han blant annet lærer studentene å promotere seg selv, og hvordan de bygger en portefølje. Han forteller at han møter ulike utfordringer og erfaringer i alle produksjoner han tar del i. Alt dette er noe han tar med seg i undervisningen, og gir studentene en forsmak på arbeidslivet.

  Når Udenberg blir spurt om han har noen nye kommende prosjekter, svarer han lurt at det har han, men at han ikke kan si noe mer om det. Vi krysser fingrene for at Magnus blir en såpass stor hit at vi får se flere sesonger i fremtiden.

  Bilde av et av trollene fra serien.
  NRK-serien har fanget stor oppmerksomhet. Det er kanskje ikke så rart når den har karrakterer som dette.
  Serien har fått mye positiv oppmerksomhet. «Magnus» er tilgjengelig og kan ses på NRK.

  Fysiske fordeler

  Udenberg forteller til Filter Film og TV at det har store fordeler å skape slike proteser fysisk, fremfor å modellere dem digitalt i etterarbeidet.

  — Selv om jeg har denne jobben har jeg ingenting imot digitale effekter. Jeg synes effektene fungerer utmerket i samspill med fysiske effekter. Ikke bare blir det i det lange løp billigere å gjøre det fysisk - det har også betydning for skuespillerne. At de kan se seg selv i speilet og se et faktisk troll, i stedet for sitt eget ansikt med en masse punkter på, forteller han.

  Norges dårligste politimann er også hysterisk morsom

  Internasjonal oppmerksomhet

  Effektarbeidet til NRK-komedien «Magnus» vekker også internasjonal oppmerksomhet. Drama-serien har blitt omtalt i både det ledende amerikanske bransjebladet for makeup-kunstnere, Make-up Artist Magazine, og den britiske motsatsen, Prosthetics Magazine. Serien har blitt møtt med jubel og begeistring av det norske publikum, samtidig som serien har mottatt gode anmeldelser fra avisene. Bergens Tidende omtalte serien som «herlig tullete», mens Aftenposten skriver: «Norges dårligste politimann er også hysterisk morsom».

  NRK_Magnus_Jim_Udenberg_Maske.001.png
  En av karrakterne fra serien «Magnus».