En student står foran en folkemengde på Loftet og forklarer et tema. Hun holder begge hendene samlet, og har de liggende i hverandre. Hun har på seg en hvit bluse og sort cardigan.

Gründerskap er noe av det vanskeligste du kan drive med, men det er også noe av det morsomste. Du må være forberedt på å manøvrere under krevende forhold. Dette er vanskelig og du må ha gode rutiner som tåler store påkjenninger. Du må også kunne snu deg raskt. På veien fra idé til produkt vil mye avhenge av timingen. Du må satse og bremse på riktige tidspunkter.

Tør du ikke satse, vil du aldri lykkes med gründerskap. Hvis du ikke evner å bremse på de riktige tidspunktene, vil du heller aldri lykkes med gründerskap.

Du må uansett være villig til å kline til og satse alt. Det finnes ingen fasitsvar på hvordan lykkes med et gründerprosjekt. Men det finnes flere ulike metoder og triks som får ideen fra tegnebrettet ut i den virkelige verden. Det er nettopp dette Loftet på Høyskolen Kristiania dreier seg om.

Faglig studieleder, Kristin Undheim, står foran loftet sin logo i lyst treverk. Veggen bak er sort. Kristin har på seg en grå cardiganjakke og har håret oppsatt i en hestehale.

Lær å utvikle ideer

Loftet er Norges første studentinkubator, og har siden 2015 vært en kreativ møteplass for deg (og i skrivende stund 59 medlemmer og 25 bedrifter) som vil utvikle ideer du kan leve av. Her fremmes entreprenørskap, gründervirksomhet og innovasjon.

Jurgen Çuni er daglig leder av Loftet. Selv bruker han Loftet som et springbrett ut i næringslivet. Han vokste opp i Hellas under den økonomiske krisen i landet. 19 år gammel kom han til Norge, og utdannet seg til å bli nettverksadministrator. Etter to år som IT-konsulent ønsket han seg enda høyere utdanning, og sa opp jobben.

— Jeg liker teknologi, men også ledelse og å jobbe med mennesker. Å starte et selskap kan høres skummelt ut, men studietiden er faktisk den beste tiden å gründe en virksomhet. Da er risikoen lavest. Du lever uansett på pengene fra Lånekassen og kanskje jobb ved siden av. Dermed har du tre år til å teste om ideene dine funker. Du har ingen ting å tape, kun alt å vinne. Etter studietiden blir det vanskeligere, for da vil du ha resultater der og da, sier Çuni, som studerer e-business ved Westerdals institutt for teknologi.

Studenter sitter samlet rundt et bord på høye krakker. De sitter i et åpent landskap og smiler. Bildet er tatt på Loftet på campus Kvadraturen.

Samarbeid på tvers

Miljøet på Loftet er preget av mennesker som vil få til noe, dele kunnskap og dra veksler på hverandres ressurser. Om noen trenger en webside, design eller foto er det alltid hjelp å få.

Regnskapsgiganten Visma og advokatfirmaet Wiersholm er blant samarbeidspartnerne som tilfører sin kompetanse, og tilgang til ressurser. Çuni understreker at de er fleksible, og oppfordrer spesielt studenter innen helse til å samarbeide med studenter i teknologi.

— Det viktige er folks vilje til å virkeliggjøre egne ideer. Det kan hende de har tenkt på noe, men trenger hjelp til å konkretisere ideen. Det er ikke mange vi har sagt nei til. Da sier vi heller at de gjerne kan sitte her og tenke litt mer.