Fra teaterstykket «The Wedding»

De eneste norske studentene kom fra Kristiania

Kristiania tilhører «PLETA», en plattform for europeiske skuespillerstudenter hvor anerkjente skoler er med:

  • Kunstuniversitetet i Helsinki
  • Teater- og filmskolen i Brussel
  • The National Theatre Academy i Warszawa
  • Art University i Riga, Teaterhøyskolen i Maastricht
  • Mozarteum i Salzburg
  • Teaterakademiet i München.

Kristiania er den eneste norske skolen som tilhører plattformen. De forskjellige høyskolene og universitetene samarbeider om å sette opp store teaterstykker rundt i Europa. Programansvarlig for Bachelor i skuespill, Piotr Cholodzinski, beskriver samarbeidet som prestisjefullt og svært vellykket.

— Det var et fantastisk samarbeid. Studentene var nysgjerrige på hverandre og lyttet til hverandre. De var åpne og kreative. Det kommer mye ut av å stå i kontrast med hverandres erfaringer fra forskjellige land og kulturer.

På scenen i ett av Europas største teatre

Skuespillerne fikk opptre på blant annet Thalia Teater i Hamburg, som er et av Europas største teatre. Her satte de opp stykket «Poor/Rich Europe», et samarbeidsprosjekt med internasjonale skuespillerstudenter fra Østerrike, Finland, Polen, Belgia, Tyskland, Latvia, Nederland og Norge. Kristianias studenter var de eneste norske representantene.

— Dette var virkelig Mount Everest for teatermiljøet i Europa. Thalia teater fylte 175 år den dagen vi spilte. Det var stor jubel. Thalia teater er repertoarteater med fast ensemble og de beste tyske skuespillerne.

— Studentene har vært veldig glade og fornøyde i etterkant av prosjektet. De sa at det var en livserfaring for dem for å treffe kollegaer fra andre land og de har laget forestillingen basert på sine egne erfaringer.

Forestillingen «Rich and poor Europe» ble laget på Mozarteum kunstuniversitet i Salzburg, der studenter fra flere akademier har jobbet i 5 uker. Regissøren var Volker Lösch og fra Kristiania som medvirket var studentene Sara Kristine Larsson, Deniz Kaya og Vivild Marie Falk Berg. Piotr Cholodzinski forklarer at stykket er politisk og handler om ulikhet og uenighet i Europa:

Thousands of people would like to live in Europe. We are afraid to loose our possessions. We dont want to share our wealth. Maybe this is what people mean when talking about defending European values. What does it mean to be rich and what does it mean to be poor..?

Publikums favoritt

Fra teaterstykket «The Wedding»

Halvparten av andreårsstudentene fra Bachelor i skuespill var tidligere i høst i Roma. De jobbet med italienske forfattere gjennom workshops og satte opp nyskrevne stykker sammen med registudenter fra Finland, Polen og Danmark.

Noen av skuespillerstudentene fikk spille i stykket «The Wedding», som også ble satt opp i Roma. Her var studieprogramleder Piotr Cholodzinski regissør. Studentene som spilte i «The Wedding» var Peder Ulven, Andreas Vedvik og Eirik Langås Jørgensen. Forestillingen ble kåret som publikums favoritt.

— «The Wedding» er en forestilling basert på Anton Tsjekhov sitt stykke, men som vi har utarbeidet til en samtidsdrama. På scenen snakket folk 6 forskjellige språk samtidig.

I desember var studieprogramleder Cholodzinski i Marokko og viste frem teaterstykket på Festival International Des Ecoles Superieures D'Art Dramatique. Forestillingen er nå invitert til teatre og festivaler i Montenegro og Helsinki.

Unikt skuespillerstudie

Studieprogramleder Cholodzinski forklarer at Bachelor i skuespill er unikt i Norge fordi det er den eneste høyere utdanningen i skuespill som jobber så høyt internasjonalt med samarbeid.

— Vi samarbeider med de beste teaterhøyskolene i Europa. I tillegg får vi gjesteforelesere fra utlandet som kommer for å undervise hos oss.

Studiet lager plass til praksis, og sørger for at studentene får skuespillererfaring i løpet av bachelorgraden. På Kristiania inngår PLETA-samarbeidet i studiets skuespillerfaglige emner.