Professor Tor-Morten Grønli ser i kameraet og smiler. Han står med kroppen vendt mot kameraet og lener venstre arm mot en murvegg. Han har på seg en brun genser og er skallet. Murveggen er lys, i bakgrunnen ser man et gjerde og en undergang til en videre gate.
Tor-Morten Grønli er professor ved Instituttet for teknologi på Høyskolen Kristiania.

En ny offentlighet

Det er et nytt fenomen å kunne leve av å dele privatlivet sitt på internett. Det som før var forbeholdt dine nærmeste, er nå potensielt innhold til sosiale medier. Vårt begrep om hva som er privat og offentlig har forandret seg, forklarer Scott Robertson.

Hva vi er villige til å dele med andre, har endret seg mange ganger gjennom tiden. Dette endres igjen med sosiale medier.

Professoren påpeker at dette ikke nødvendigvis betyr at vi er mer åpne enn før. Ting vi synes er private i dag, kan tidligere ha vært mer åpent for offentligheten.

— Folk pleide å ha åpne hjem der du kunne komme og gå som du ville. Nå er hjemmene våre mer private og lukkede. Alle låser dørene, og hjemmebesøk er avtalt på forhånd. Kanskje har sosiale medier erstattet hjemmet som et sosialt samlingspunkt?

Robertson forklarer at unge bruker sosiale medier på en mer personlig måte enn eldre. Dette kan være positivt, poengterer han.

Ikke negativ til generasjon Z

Robertson mener sosiale medier vil endre samfunnet, men ikke nødvendigvis på en skadelig måte. Unge mennesker bruker teknologi og sosiale medier annerledes enn eldre generasjoner.

— Unge er mindre skeptiske til å dele på internett. De bruker sosiale medier i større grad til å uttrykke hvem de virkelig er. Dette kan være en god ting.

Det skrives mye om negative sider ved sosiale medier og skjermtid. Robertson mener bekymringene i stor grad er unødvendige. Han understreker at det viktige er hvordan du bruker sosiale medier, ikke hvor mye tid du bruker der.

— Folk hadde de samme bekymringene for min generasjon. Foreldre klagde over barna som så på TV og var redd vi skulle få firkantede øyne. Likevel har vi kommet hele ut av det. Jeg tror det blir det samme med sosiale medier.

En høyteknologisk fremtid

Tor-Morten Grønli er professor ved Høyskolen Kristianias Institutt for teknologi. Han leder også forskningslaben MOTEL (The Mobile Tech Lab) ved Høyskolen Kristiania. Han mener sosiale medier vil være en viktig datakilde til utvikling av software.

Det menneskelige aspektet vil være viktig i utviklingen av fremtidens teknologi.

— Appene vi bruker skal løse problemer og tilfredsstille behov. Brukeropplevelsen av det som lages er derfor viktig. Løsningene skal være lette å like og lette å bruke. Grønli forteller at Høyskolen Kristianias studenter kan lære å lage slike brukervennlige løsninger på best mulig måte. Videre forklarer han at sosiale medier kan være viktig for å få til dette.