«Det gjør utrolig godt, men samtidig litt vondt, å se noen snart ferdig med lærlingtiden og andre snart halvveis i bachelorgradene sine, mens jeg sitter her uten peiling». 

Dette skrev Charlotte Henrikø til Aftenpostens SiD-redaksjon tidligere denne uken.

Jeg fikk lyst til å svare deg fordi jeg er rektor ved en stor utdanningsinstitusjon, og vi er blant alle dem som i disse dager forsøker å kommunisere med sånne som deg – om din mulige framtid – på Facebook eller i andre kanaler. Det er godt ment, vi vil at du skal se alle mulighetene du har; fra fagskole til en høyere grad. Oppi alt dette, husk at du bare er 19 år. Det betyr at du ikke trenger å ha planen klar for resten av livet. Noen vet selvsagt hva de skal bli når de går i barnehagen, men de som ramler inn døra med stresskoffert og smokk tilhører mindretallet. Ikke la deg stresse av andres ambisjoner, tenk heller på å bli den beste utgaven av deg selv. Klisjé, ikke sant?

Men tro det eller ei, du har ikke noen bråhast. Er du usikker på hva du passer til så prøv å bli enda litt bedre kjent med deg selv før du tar et valg. Tilbring enkelte dager utenfor din egen komfortsone. Kartlegg dine preferanser og interesser. Liker du mennesker? Foretrekker du heller katten? Hva gjør deg glad?

Sjansen er stor for at det du elsker å gjøre også er noe du er god til. Dette skjæringspunktet mellom talent og pasjon er det som kalles for ditt rette element.

Kunnskap er lett å bære, heter det. Så uansett hva du velger, og om du i første runde følte du valgte feil, så husk at det ligger mye læring i prøving og feiling også. Og man vet aldri helt hva man kan få bruk for senere her i livet. Sannheten er at vi per i dag ikke kan spå langt inn i framtidas arbeidsliv. Om ti år sitter du kanskje i en superspennende stilling ingen i hele verden har hørt om per i dag. For ting endrer seg fort, så det å takle omstilling vil bli viktig. Men vi vet litt om de egenskapene som vil kreves der fremme et sted; Kommunikasjon, samarbeid, kreativitet, innovasjon, problemløsning og kritisk tenking.

Arne-Krumsvik-rektor-ved-Høyskolen-Kristiania
Arne Krumsvik, rektor ved Høyskolen Kristiania

Apple-gründer Steve Jobs sa en gang at du ikke kan knytte sammen punktene ved å se framover, du kan bare knytte dem sammen når du ser deg tilbake. Du må bare stole på at disse punktene på et eller annet vis vil knyttes sammen i framtida. Det handler om perspektiv, og det kommer for hvert år du blir eldre.

Vi skjønner at å ta en utdanning kan virke like skummelt som å gifte seg. Men husk at mange som gifter seg også skiller seg.

Og folk bytter jobb. Det er ikke forventet at du skal «binde» deg til et bestemt yrke for resten av arbeidslivet. Valget om å takke for seg og prøve noe nytt er hele veien ditt. Vårt stalltips er at framtiden vil bestå av mye etter- og videreutdanning. Mulighetene vil være mange. Uansett så mener vi det virkelig når vi sier: Av alt du kan bli – bli den du er.

Arne H. Krumsvik

rektor Høyskolen Kristiania