Bilde av Lene Haaland som studerer nettstudier
STUA ER LESESAL: I starten var jeg strukturert og rigget meg til med et kontor på loftet i huset. Jeg skulle ikke dra studiene inn i hverdagen. Men nå har det sklidd ut. Stuebordet er fullt av papirer og jeg trives jeg så mye bedre med å sitte her, sier Lene.

– Jeg hadde lyst til å jobbe mer kreativt, og fant ut at det går an å gjøre et karriereskifte selv om man er godt voksen, sier Lene Håland (35).

Nå er hun straks i mål med en markedsføringsutdannelse. Studiene har hun gjennomført fra stua hjemme.

Ingen skal si at ikke Lene Håland ga fysioterapi en real sjanse før hun bestemte seg for å skifte kurs.

– Jeg trivdes veldig godt som fysioterapeut de første årene, og jobbet både kommunalt og som selvstendig næringsdrivende. Underveis tok jeg også en utdannelse i coaching, og det var da jeg fikk tid til å stoppe opp og tenke meg om. Det er så mange muligheter der ute, så mye spennende og kreativt å jobbe med, som ikke handler om sykdom og plager, sier Håland.

Etter at hun sluttet å jobbe som fysioterapeut ble hun administrasjonsansvarlig i et selskap i offshore-bransjen, med ansvar for et digitalt nettmagasin. Deretter jobbet hun som account manager innenfor inntektsløsninger for lag og foreninger. Hun tok også en jobb som forsikringsassistent, stadig i jakt på den rette jobben. Før hun ble gravid.

– Det var vippepunktet. Jeg hadde født og skulle jo egentlig tilbake i jobben som forsikringsassistent etter permisjonen, men kjente at nå måtte jeg ta et valg og gå for det jeg virkelig hadde lyst til, som var å studere markedsføring, sier Håland.  

Foreleserne spiller inn forelesningene i profesjonelt studio

Hun fikk tid til å tenke seg godt om da hun gikk hjemme med sønnen, og landet på at hun ville omskolere seg. Bli student igjen. I en alder av 35.

– Jeg gjorde litt research og fant ut at jeg kunne studere det jeg ønsket fra stua hjemme. Nå er jeg snart i mål med en årsenhet i markedsføring og salg, og har begynt å se meg om etter drømmejobben, sier Håland.

Hun fant de fagene hun lette etter på Høyskolen Kristiania. Kursopplegget er lagt opp spesielt for folk som ønsker å studere uten å møte opp på studiestedet hver dag. Forelesningene har lærerne spilt inn på video. Hjemme i stua kan Lene ta utdannelsen i eget tempo.

– Jeg har aldri tatt nettstudier før. Jeg bare heiv meg rundt. Det var helt nytt. Det var det som passet med livssituasjonen.

Hun er ikke alene om å studere hjemmefra. Høyskolen Kristiania har rundt 3000 nettstudenter akkurat nå. De kommer fra hele landet, og studerer alt fra markedsføring og pedagogikk til helse, ernæring, HR og ledelse.

Noen går på fagskole, noen tar en årsenhet, som Lene, andre kaster seg på en hel bachelorgrad. Til og med master kan du ta via nett. Felles for alle studiene er at undervisningen er skreddersydd for nettstudenter.

SJEKK UT: Her kan du lese mer om alle nettstudiene Høyskolen Kristiania tilbyr

– Mange andre skoler tilbyr studier på nett, men vår styrke er at våre forelesere produserer egne forelesninger for dem som sitter hjemme og studerer, sier Tove Kristiansen.

Kristiansen er leder for nettstudier på Høyskolen Kristiania, og er opptatt av at de hele tiden skal perfeksjonere undervisningstilbudet.

Tove Kristiansen på nettstudier
SPENT PÅ UTVIKLINGEN: Stadig flere unge velger å ta studiene på nett. Flere ønsker valgfrihet i hverdagen, sier Kristiansen.

Flere unge vil ha fleksibilitet

Høyskolen har to egne studioer hvor forelesningene spilles inn. Videoene kan sees om og om igjen, noe som gjør nettstudier helt fleksibelt. Hver student får også en personlig veileder, som de kan stille spørsmål underveis.

– Tradisjonelt sett har det vært flest godt voksne som har tatt nettstudier, og kvinner er overrepresentert. Men nå ser vi at flere og flere unge også melder seg på, og det er veldig spennende, sier Kristiansen.

Generelt går trenden med å studere på heltid ned. Unge trener, har kjærester og vil reise på turer. Flere ønsker rett og slett en fleksibilitet i hverdagen. Da er nettstudier helt optimalt. Disse studiene kan du ta med deg over alt i verden.

Tove Kristiansen fra nettstudier i studio
EGET STUDIO: Høyskolen har egne profesjonelle studioer der foreleserne spiller inn foredragene sine.

Det er likevel ikke noe slaraffenliv, skal vi tro Lene Håland. Nå er hun midt i eksamensperioden og litt stresset.

– Det er mange oppgaver som skal leveres underveis, så det er ikke noe laidback liv. Man må man jobbe jevnt og trutt, men det har man igjen for når det nærmer seg eksamen. Jeg har stortrivdes med å være nettstudent, og det kan godt hende jeg kommer til å ta flere fag ved siden av jobb senere, sier hun.

Hun håper også andre får øynene opp for at det går an å ta nye valg i livet, uten å gjøre om på alt i hverdagen.

– Jeg har lyst til å vise andre at det er mulig å endre kurs. Mange sitter med en jobb de ikke trives i. Vi lever bare en gang, man er nødt til å gjøre noe om man ikke trives. Jeg vil gjerne vise andre at det er mulig å få det til, sier Håland. 

BLE DU FRISTET TIL Å PRØVE NOE NYTT? 

Se alle våre nettstudier her.