Birthright BAFTA

BAFTA (The British Academy of Film and Television Arts) regnes som den britiske motparten til Oscar-utdelingen, og er blant de mest prestisjetunge prisutdelingene i film- og tv-bransjen verden over. I studentkategorien BAFTA Student Film Awards konkurrerer filmer fra verdens beste filmskoler i tre klasser: Animasjon, dokumentar og live action (fiksjon). Av 469 bidrag fra 35 land, er nå «Birthright», bachelorfilmen til de tidligere studentene på Bachelor i film og TV ved Westerdals Høyskolen Kristiania, tatt ut til finalen i klassen live action.

Bør retten til å få barn gjelde for alle?

«Birthright» tar opp temaet om hvorvidt en person burde være sertifisert for å bli forelder. Kortfilmen skildrer et fremtidig samfunn der man må gjennomføre «Birthright-programmet», gjennomføre tester av ulik art, og få en lisens før man har rett til å få barn.

Se teaseren for Birthright:

Studentene valgte teamet for å skape en debatt.

– Om det er riktig at alle bør være foreldre, eller kan være like bra foreldre, er vanskelig å svare på. Men faktum er at vi beveger oss mot et sorteringssamfunn der man etterhvert kan velge hva slags barn man kan få. Derfor er det desto viktigere å ta tak i disse spørsmålene, forteller en av regissørene, Mauritz Brekke Solberg til NRK.

Stolte studenter og ansatte

Instituttleder Leif Holst Jensen er svært stolt av hva studentene får til.

Produsent Wilde Siem forteller til NRK at hun aldri i sine villeste drømmer hadde forestilt seg at de skulle komme til finalen i BAFTA.

– De som har blitt nominert i samme kategori som oss er også nominert til Oscar og skal ha filmer på HBO. Jeg synes det er helt utrolig. Jeg er stolt, og også litt overrasket må jeg innrømme, forteller hun.

Leif Holst Jensen, leder for Westerdals institutt for film og medier, er også svært stolt av studentene.

– BAFTA er jo en av de to–tre virkelig store studentkonkurransene på linje med student-Oscar og på høyde med Emmy. Det å være en av tre finalister fra hele verden er unikt, sier han til NRK.

Enda en Westerdals-film på shortlisten

shortlisten lå nok en film gjort av en tidligere Westerdals-student, nemlig «Nundalsdrapet», av Ola Moen. Dette er en historisk kriminalfilm bygget på en sann historie. Faglig studieleder for Bachelor i film og TV, Frederik Hestvold, er imponert.

– I studentkategorien konkurreres det fra de aller beste filmskolene i verden. Da er det imponerende at studenter fra Westerdals Høyskolen Kristiania står bak 10 prosent av de 20 shortlistede filmene i kategorien Live action.