Er det noe mange av oss frykter, så er det sommerferien... Perioden vi studenter ikke får støtte fra lånekassen.

Tanken på at studentinntekten forsvinner om sommeren - er veldig kjip! Husleien forsvinner ikke med stipendet. Hva gjør man? Hvor skal man få pengene til å betale studentboligen fra? Heldigvis for dere, mine kjære lesere, så har jeg tatt på meg ansvaret. Jeg er i samme situasjon selv, og har gått rundt og spurt mine medstudenter om tips. Ikke få panikk, jeg skal hjelpe dere! I solidaritet med dere presenterer jeg derfor:

Tips for å overleve sommeren som student:

Bilde av en bag som ligger på gulvet.

1. Spare

Dette tipset er kanskje litt kjipt å lese nå, men first thing first. Vi vet jo faktisk at sommeren kommer, så om man er litt klok - kan man prøve å spare litt fra stipendet hele året. Trekk ut en 2000-lapp fra storstipendet i august og januar, og kanskje 500kr de andre månedene (om du har råd til det). Da burde man ha råd til husleie for minst en måned... So just one more month to go!

2. Finn deg en (sommer)jobb

Muligens et litt åpenbart tips, men det er lurt å skaffe seg en jobb. Det er lettere sagt en gjort, men hvis du vil får du det til. Sommerjobber funker ganske fett. Man kan tjene godt på det!

Bilde fra en kaffe.
Kanskje du vil jobbe i en kaffebar, eller for en kul butikk? Eller enda bedre; finne noe studierelevant?

Og så kan du jo kanskje fortsette i jobben etter sommeren, og spare penger til neste sommer? Planlegg sommeren som kommer, og spar så mye du klarer. Tenk så deilig det blir til neste år, når feriepengene renner inn på kontoen!

3. Framleie

Tredje tips da! Om de to første tipsene ikke treffer spott on for deg, så får vi håpe at mitt tredje tips treffer blinken. Third time’s the charm, right? For det eksisterer faktisk noe veldig flott kalt framleie! Hva er framleie spør du kanskje? Det er å leie ut den leide boligen din til en tredje person. Ved framleie er det viktig å tenke på et par ting. Husk å ikke bare leie ut hybelen din til hvem som helst. Du står faktisk ansvarlig for hva personen gjør i boligen din. Om personen ødelegger noe, er det du som får steiken og mister depositumet.

Bilde av en vinduskarm med knuste blomsterpotter.
Lite hyggelig å komme hjem til dette!

Det er også viktig å finne ut hva utleieren din mener om saken... Ellers er man good to go, og kan dra hjem til foreldre eller på ferie (om det er planen). For det meste er det en vinn-vinn-situasjon, man taper i alle fall ikke penger på å ha en tom leilighet stående.

4. Si opp boligen

Da har vi kommet til mitt fjerde råd. Jeg anbefaler ikke dette tipset, mest fordi jeg selv har måtte gjøre det. Jeg føler egentlig at det gir mange store konsekvenser (men hva er et liv uten å ta noen sjanser???).

Bilde av leiligheten til studentblogger Tien.
Alle disse tingene må jeg pakke ned snart...

Når pengene slutter å komme inn fra lånekassen, tenker jeg å si opp boligen. Da må jeg mekke meg et nytt sted i august. På den måten slipper jeg å tenke på husleien i sommer, og kan bo gratis hjemme. Høsten derimot... Den kan bli et problem, men det velger jeg å ikke tenke på nå. Uansett hva som skjer, det er fremtids-Tien sitt problem.

5. Spør foreldrene dine

Jeg er egentlig tom for tips, men velger å legge ved en siste mulighet.  Er du desperat og rådløs, så kan du alltids gå ned på dine knær - og be foreldrene dine om hjelp.

Bilde av en katt som ser fortvilet ut. På bildet står det: Hjelp, hjelp - vær så snill!

 Det er mulig du ønsker å være selvstendig, eller vil unngå å låne penger. Det forstår jeg, men hvis du virkelig sitter «in the gutter» er det alltids en siste løsning. Jeg mener... Vi studenter, vi har sunket lavere enn som så. Jeg spiste bare ris i en hel uke, fordi jeg brukte for mye penger på visse unødvendig utgifter *cough cough* (enhver student som leser dette forstår min struggle).

Det var tipsene mine, og jeg håper de kan hjelpe deg!

 

Bilde der det står: Følg oss på sosiale medier.
Bilde der det står: Følg oss på sosiale medier.