VFX - Westerdalsstudenter jobber hos Gimpville
Markus Dahlstrøm og Geir Sæterbakken jobber hos Gimpville.

Den norske VFX-bransjen er i vekst. Ikke bare har det norske markedet vokst mye de siste årene, men bransjen har også begynt å tiltrekke seg jobber fra store aktører i utlandet. Gimpville har lenge gjort store jobber for store produksjoner i Asia, og Storm Studios har i det siste jobbet på både Fast and Furious og Marvel-filmen Black Panther. Dette har ført til at flere studioer nå ekspanderer og behovet for VFX-artister er stort.

Visual Effects er et treårig bachelorstudium. Men allerede i begynnelsen av andre studieår begynte studentene våre å få tilbud om deltidsjobber i bransjen, forteller faglig studieleder Hans Gunnar Brekke.

– Før høstsemesteret var over hadde halvparten av dem jobber hos studioer rundt i Oslo, hos blant annet GimpvilleVarg Studios og Stardust Effects.

Jobbet med «Den 12. mann»

Og det er ikke småtterier de jobber på heller. Studentene har så langt vært involvert i både reklamefilmer, norske TV-serier, samt norske og utenlandske spillefilmer.

– To av studentene våre står på rulleteksten på Den 12. mann som går på kino nå, fortsetter Brekke.

– De jobber hos Varg Studios og skulle egentlig jobbe på mindre produksjoner, men de fungerte så bra at de ble satt på oppgaver på den nye, store krigsfilmen.

VFX - Den 12. mann
VFX - Den 12. mann

Imponert av studentenes kunnskapsnivå

Alexander Kadim er VFX Supervisor på Varg Studios.

– Det er utrolig gøy å få anledning til å jobbe med studentene fra Westerdals. De har allerede opparbeidet seg et imponerende kunnskapsnivå i forhold til den lille tiden de har studert, forteller Kadim.

– Studentene passer rett inn i miljøet vårt og er veldig engasjerte uansett hvilke oppgaver de får. Det startet mye med roto og prep, men den seneste tiden har de fått prøvd seg på ren comp. Det har funket fint. Vi merker at de ikke er utlærte på alt, men det gjør ingenting med tanke på at de er «på» hele tiden og spør om råd der det trengs. De har jobbet 1-2 dager i uken ved siden av skolen hos oss og vi har allerede brukt de på flere store produksjoner, som f.eks. 12. mann. Det er veldig bra at det utdannes flere gode compere. Etter min mening er det noe vi har for få av i Norge for øyeblikket, sier Kadim.

Bransjen trenger flere folk

Hos Gimpville har Markus Eiken, Markus Dahlstrøm og Geir Sæterbakken hatt deltidsjobber i over et halvt år. Gimpville er et av Norges største VFX-studioer og har jobbet på flere store produksjoner, både norske og internasjonale.

– Studentene vi har inne på deltid bidrar på flere av våre prosjekter, både norske og utenlandske, forteller VFX-Supervisor Lars Erik Hansen hos Gimpville.

– De jobber mye med keying og cleanup av wires og diverse feil i filmmaterialet, men etterhvert som de har blitt mer erfarne har jeg også gitt studentene oppgaver av mer kreativ karakter. Hansen ser veldig positivt på utviklingen i den norske VFX-industrien.

– Gimpville har nå fem fast ansatte compositors og tre studenter. I perioder kunne vi nok vært ti compositors. Det er ikke urealistisk at vi kan få svenske og danske tilstander i Norge, med flere studio med nærmere 100 ansatte. Gimpville har i dag totalt 27 personer i arbeid hvorav tre er freelancere og tre er studenter i deltidsjobb, forteller han.

VFX - Stardust Effects
Julie Derlick hos Stardust Effects.

Håndplukket fra klassen

Hos Stardust Effects har Julie Derlick jobbet deltid i noen måneder.

– Julie ble utvalgt som en lovende ung comper fordi hun fremviste forståelse for grunnprinsippene innen compositing i showreelen hun sendte oss, sier VFX Supervisor Otto Thorbjørnsen hos Stardust.

Det var tydelig at hun hadde et øye for detaljer som gjorde at vi ble interesserte i henne.

– Jeg synes hun har et godt grunn-nivå innen comp. Vi satte Julie i gang med enklere oppgaver fra første dag, men også mere tricky paint og roto. Hun er også en lagspiller som gikk rett inn i teamet fra første stund. På spørsmål om behov for compositing-artister fremover svarer Thorbjørnsen:

– Dyktige compere vil det alltid finnes behov for i en stadig økende VFX-bransje. Men det er dessverre slik at det stilles strenge krav til individuelle ferdigheter og god smak. Talent kan ikke læres, men man kommer veldig langt på ren vilje og på å være sulten på erfaring og kunnskap. Det er derfor viktig å kunne skille seg ut fra mengden.

– Jeg lærer utrolig mye

Julie Derlick har veldig god erfaring med sin deltidsjobb hos Stardust Effects.

– Jeg lærer utrolig mye, ikke bare faglige ting, men også hvordan bransjen fungerer, sier hun.

– Man får også kontakter som vil bli gull verdt senere i karrieren og det er veldig gøy å få jobbe på filmer og serier som kommer på kino og tv. En annen bra ting er at man får ekstremt mye mengdetrening i verktøyene som brukes. Og man får mye utfordringer. I tillegg får man tips og triks av de som har jobbet i bransjen, ikke bare i Norge, men også i utlandet.

Drømmer du om en jobb hos Gimpville, Stardust Effects eller Varg Studios? Søk på Bachelor i Visual Effects!